fbpx

Porsche slavi 75. rođendan uz Vision 357

Porsche slavi 75. rođendan ove godine a to će obeležiti Vision 357 conceptom, koji je omaž istorijskom 356

Porsche slavi 75. rođendan ove godine. Svakako jubilej za respekt, a proslava će biti dostojanstvena, a kako drugačije nego uz jedan specjalan model, Vision 357 Concept, koji je Style Porsche Team kreirao kao omaž istorijskom i prvom ikada Porscheu.
Prvi model kompanije Porsche predstavljen je 1948. godine pod oznakom 356, Vision 357 Concept je moderna vizija modela 356. Michael Mauer, podpredsednik Style Porsche, Za Vision 357 Concept kaže da je pokušaj povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vision 357 Concept ima identične proporcije kao istorijski 356, ali je stilizacija detalja futuristička.
Najupadljivija karakteristika dizajna karoserije Vision 357 Concepta je uglađenost formi. Vrata nemaju ručke, a umesto na tradicionalnom mestu, skrivene su u zadnja bočna stakla. Kamere su zamenile spoljna ogledala, a Vision 357 Concept i napred i pozadi svetlosne grupe ima skrivene iza perforirane površine. Integracija trećeg stop svetla u zadnji gril motiv je preuzet sa originalnog modela 356.
Originalni Porsche 356 je imao vetrobransko staklo podeljeno na dva dela vertikalnim elementom. Iako Vision 357 Concept nema takvo rešenje, dizajneri su staklo velikog vetrobrana povili oko A stubova koji su potpuno skriveni, čime su objedinili i bočna stakla i postigli efekat vizira na kacigi. Točkovi izrađeni od magnezijuma su prečnika od 20 cola i aerodinamički maksimalno optimizovani. Porsche je svom konceptu dodelio dvobojnu kolornu šemu karoserije sa dominantnom Ice Gray Metallic sivom bojom i Grivola Gray Metallic sivom prednjeg odbojnika.
Velika brojka 357 nje slučajno na vratima i na prednjoj „haubi“, a podsećanje na rođendan nalazi se na prednjim blatobranima. Grafička rešenja nalaze se i u stilizaciji uvodnka vazduha koji su obeleženi sa „Air“ i pripadajućim strelicama. Izduvni sistem ma završne cevi od titanijuma, sa unutrašnjim delom cevi od keramike.
Porsche Vision 357 Concept jeste stilski demonstrator, ali ima i svoju mehaničku osnovu. Postavljen je na platformu modela 718 Cayman GT4 RS, uz pozadi smešten sjajni atmosferski šestocilindarski bokser od 4.0 litre, koji ima 495 konja, ali koje fabrika ipak deklariše kao „teoretske“.
Iako ne postoji nikakva najava da bi Porsche Vision 357 Concept mogao postati serijski model, zanimljivo je da proizvođač poručuje da bi za serijski model bila razvijena platforma sa motorom u sredini, koji bi koristio sintetičko gorivo.
Publika će imati priliku da uživo vidi Porsche Vision 357 Concept na specijalnoj izložbi koja će u Berlinu biti organizovana u čast 75. rođendana kompanije. Pre toga Drive Forum izložba Volkswagen Grupe biće otvorena 27. januara i trajaće do polovine februara, a Porsche Vision 357 Concept će tokom godine biti predstavljen i na drugim međunarodnim događajima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...

Karbonski točkovi za 911 Turbo

Od početka naredne godine, Porsche će svojim kupcima ponuditi još jednu ekskluzivu – točkove ...

Nova BMW Serija 7 na benzin i struju

BMW Serije 7 predstavljen je u svojoj sedmoj generaciji i to uporedo sa benzinskim ...

Formula 1 – Sainz najbrži u kvalifikacijama na Monci

Formula 1 – Sainz najbrži u kvalifikacijama na Monci, oba Ferrarijeva vozača odlični ali ...

Tesla Model 3 najprodavaniji automobil u Evropi

Tesla Model 3 je najprodavaniji automobil u Evropi, na samo u svom EV segmentu, ...

Ford ugasio dizel motor za Fiestu

Ford je prestao da proizvodi model Fiesta sa dizel motorom i veruje da će ...