Site icon

Ford se vraća u Formulu 1 sa Red Bull-om

Ford se vraća u Formulu 1 sa timom Red Bull nakon više od 20 godina odsustva, zvanično je potvrđeno iz kompanije

Ford se vraća u Formulu 1 nakon odsustva dugog više od 20 godina, i to je zvanično potvrđeno iz Dearborna. Iako su spekulacije o mogućem ulasku marke sa znakom plavog ovala najkasnije počele i bile najtiše, Ford će svoje snage udružiti sa timom Red Bull, što je zvanično objavljeno danas pred samu prezentaciju Red Bullovog bolida koja je održana u Njujorku. Saradnja Red Bulla i Forda zvanično će početi od sezone 2026. i uvođenja nove generacije pogonskih jednica.
Ford je poslednji nastup u Formuli 1 imao u sezoni 2004., tada pod markom Jaguar koja je bila deo Ford Motor Co, tima će zapravo postati Red Bull.
Bill Ford, izvršni predsednik kompanije Ford kaže: „Ovo je početak novog i uzbudljivog poglavlja priče o Ford Motorsportu, koju je započeo još moj pradeda, kada je pobedio na trci koja je pomogla da lansiramo našu kompaniju. Ford se vraća na sam vrh auto-sporta, najvidljiviju pozornicu automobilizma, donoseći dugu tradiciju u inovativnosti, održivost i elektrifikaciju“.
Stefano Domenicali predsednik Formule 1 kaže da je danas objavljena vest o povratku Forda od 2026. godine velika za sport, i da sa nestrpljenjem očekuje povratak plavog ovala na bolide Formule 1, kada se bude pridružio aktuelnim učesnicima. „Ford je globalna marka sa neverovatnim iskustvom u auto trkama i automobilizmu, koja vidi veliku vrednost naše platforme koja ima pola milijarde fanova širom sveta“, kaže Domenicali. Istovremeno, FIA je objavila da će od 2026. godine biti šest proizvođača pogonskih jedinica, a na spisku se nalaze Ford ali i Honda.

Foto // Red Bull Racing / Red Bull Content Pool // SI202301310379 // Usage for editorial use only //

Evidentno je da se saopštavanje ove vesti već neko vreme planiralo, obzirom da je Sergio Perez već „odradio“ foto sešn sa Fordom, a već je i poznato novo ime za 2026 koje će biti Red Bull Ford Powertrains. A do tada Honda ostaje na bolidu Red Bull, koji je predstavljen u Njujorku. Tačnije predstavljena je kolorna šema bolida koja je manje više u skladu sa tradicionalnom, a i prikazana je na prošlogodišnjem bolidu, obzirom da će pravi novi bolid bit potpuno skriven sve do prvog dana predsezonskih testova. Zanimljivo je da će u sezoni Formule 1 2023. Red Bull pružiti priliku fanovima da dzajniraju boje za bolide koji će nastupiti na tri trke u Americi.

Next: Lepi bonusi za radnike Ferrarija