fbpx

Ford se vraća u Formulu 1 sa Red Bull-om

Ford se vraća u Formulu 1 sa timom Red Bull nakon više od 20 godina odsustva, zvanično je potvrđeno iz kompanije

Ford se vraća u Formulu 1 nakon odsustva dugog više od 20 godina, i to je zvanično potvrđeno iz Dearborna. Iako su spekulacije o mogućem ulasku marke sa znakom plavog ovala najkasnije počele i bile najtiše, Ford će svoje snage udružiti sa timom Red Bull, što je zvanično objavljeno danas pred samu prezentaciju Red Bullovog bolida koja je održana u Njujorku. Saradnja Red Bulla i Forda zvanično će početi od sezone 2026. i uvođenja nove generacije pogonskih jednica.
Ford je poslednji nastup u Formuli 1 imao u sezoni 2004., tada pod markom Jaguar koja je bila deo Ford Motor Co, tima će zapravo postati Red Bull.
Bill Ford, izvršni predsednik kompanije Ford kaže: „Ovo je početak novog i uzbudljivog poglavlja priče o Ford Motorsportu, koju je započeo još moj pradeda, kada je pobedio na trci koja je pomogla da lansiramo našu kompaniju. Ford se vraća na sam vrh auto-sporta, najvidljiviju pozornicu automobilizma, donoseći dugu tradiciju u inovativnosti, održivost i elektrifikaciju“.
Stefano Domenicali predsednik Formule 1 kaže da je danas objavljena vest o povratku Forda od 2026. godine velika za sport, i da sa nestrpljenjem očekuje povratak plavog ovala na bolide Formule 1, kada se bude pridružio aktuelnim učesnicima. „Ford je globalna marka sa neverovatnim iskustvom u auto trkama i automobilizmu, koja vidi veliku vrednost naše platforme koja ima pola milijarde fanova širom sveta“, kaže Domenicali. Istovremeno, FIA je objavila da će od 2026. godine biti šest proizvođača pogonskih jedinica, a na spisku se nalaze Ford ali i Honda.

Foto // Red Bull Racing / Red Bull Content Pool // SI202301310379 // Usage for editorial use only //

Evidentno je da se saopštavanje ove vesti već neko vreme planiralo, obzirom da je Sergio Perez već „odradio“ foto sešn sa Fordom, a već je i poznato novo ime za 2026 koje će biti Red Bull Ford Powertrains. A do tada Honda ostaje na bolidu Red Bull, koji je predstavljen u Njujorku. Tačnije predstavljena je kolorna šema bolida koja je manje više u skladu sa tradicionalnom, a i prikazana je na prošlogodišnjem bolidu, obzirom da će pravi novi bolid bit potpuno skriven sve do prvog dana predsezonskih testova. Zanimljivo je da će u sezoni Formule 1 2023. Red Bull pružiti priliku fanovima da dzajniraju boje za bolide koji će nastupiti na tri trke u Americi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Honda nije zatvorila vrata?

Formula 1 je za Hondu završena priča – tako je to zvučalo prošle godine, ...

Toyota poklanja 24.000 licenci kao podršku elektrifikaciji

Toyota je objavila da će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima, ...

Auto industrija se priprema za novi WLTP režim

Tokom 2019. i nakon uvođenja WLTP, proizvođače automobila očekuje naredna faza ekoloških testova U ...

Sjajna predstava Formule 1 u Monzi

Taman kada pomislimo da nam Formula 1 postaje sve samo ne zanimljiva, dogodi se ...

Pravi jedno, pravi dobro

Isuzu je, barem kod nas poznatiji po kvalitetnim dizel motorima koje je izdašno koristio ...

50 godina Porsche 911 Carrera RS 2.7

Pedeset godina od Porsche 911 Carrera RS 2.7 – ,,Najbržeg nemačkog sportskog automobila” ,,Pačiji ...