fbpx

Formula 1 – već kazna za Ferrari i Leclerca

Formula 1 – Ferrari i Charles Leclerc će za narednu trku biti kažnjeni pomeranjem 10 mesta unazad na startu VN Saudijske Arabije

Foto: @Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 – Charles Leclerc vozač F1 tima Ferrari biće kažnjen pomeranjem 10 mesta unazad na startu trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije. Iako je potpuno neuobičajeno da jedan tim već u drugoj trci sezone Formule 1 bude kažnjen zbog ugradnje novih delova koje po propisima nema na raspolaganju, tim Ferrari će morati da odradi svoju kaznu. Naime, u Leclercov Ferrari SF-23 biće ugrađena treća elektronska kontrolna jedinca, a svaki tim za celu sezonu na raspolaganju ima samo dva ovakva sklopa, što automatski povlači kaznu pomeranja u strartnom poretku 10 mesta unazad u odnosu na ostvarni plasman u kvalifikacijama.
Poznato je da je u Leclercov Ferrari pred trku u Bahreinu građena druga elektronska kontrolna jedinica, međutim ispostaviće se da će i ona otkazati i primorati Leclerca da zaustavi bolid na stazi u 39. krugu trke, kada je bio na relativno sigurnom trećem mestu.
Šef Formula 1 tima Ferrari Fred Vasseur je objasnio da je tim mao dva problema. Prvi je nastao u nedelju ujutro kada je tim startovao motor Leclercovog bolida. Kada je otkriven problem sa prvim ECU, zamenjen je drugim, ali je i drugi otkazao tokom trke. Vasseur kaže da se ovakvi kvarovi u praksi nikada nisu događali i da se nada da je sada sve pod kontrolom. “Istražili smo uzrok kvara detaljno, a zbog kvara moraćemo da platimo na stazi u Džedi.
Kazna za Leclerca i Ferrari je dodatno gorka pilula obzirom da je opšte ubeđenje da će brza staza u Džedi odgovarati bolidima Ferrari, obzirom da nije toliko zahtevna po pneumatike, zbog čega se crveni tim mogao nadati dobrom rezultatu, nakon problematične prve trke u Bahreinu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi e-tron GT kreće u proizvodnju 2020.

Audi je na L.A. Auto Show-u predstavio električni kupe sa četvoro vrata, pod imenom ...

Basecamp 16 – kamp kućica koja brine o okolini

Legendarni američki Airstream se urdužio sa firmom REI i ljubiteljima kampovanja pripremio modifikovani Basecamp ...

Raikkonen se vraća tamo gde je i počeo

Kimi Raikkonen ipak odlazi iz Ferrarija, ali ne napušta Formulu 1 Ferrari je održao ...

Kad GM-u na struju ne ide kao podmazano

General Motors je mao velike planove sa električnim vozilima u Kini, ali stvari baš ...

Drugi dan Relija Dakar i novi vodeći u plasmanu

Drugi dan Dakara i 367 kilometara brzinskog ispita doneo je promene na vodećim pozicijama ...

Aston Martin DBS 770 Ultimate Volante je spektakularan

Aston Martin DBS 770 Ultimate Volante je spektakularan i već je rasprodat, kompletna planirana ...