fbpx

MotoGP – kada Marquez služi kaznu?

MotoGP – kada Marquez služi kaznu i da li zapravo može da se zvuče od kazne zbog nekompetentnosti delegata FIM-a?

Foto: HRC Media

MotoGP – kada Marquez služi kaznu i da li zapravo može da se zvuče od kazne zbog nekompetentnosti delegata FIM-a? Ako je suditi prema zvaničnom i potpisanom zapisniku delegata trke u Portugalu, Marquez neće odslužiti dodeljenu kazni. O čemu je reč?
Nakon što je na prvoj trci MotoGP sezone 2023. nakon greške na kočenju udario Jorgea Martina vozača tima Pramac Ducati, pa potom mnogo snažnije Miguela Oliveiru vozača tima RNF Aprilia, kojega je zbacio iz trke, a zbog povrede i odstranio sa naredne trke u Argentini, Marquez je kažnjen dvostrukim dugim krugom. Samo, kada treba da odradi dodeljenu kaznu?
Delegati trke u Portugalu su jasno napisali da vozač Marc Marquez svoju kaznu treba da odradi na sledećoj MotoGP trci, odnosno Velikoj Nagradi Argentine koja se vozi 2. aprila. Obzirom da Marquez (zbog preloma kosti šake) neće startovati na VN Argentine, da li to znači da praktično neće morati da odradi svoju kaznu, dodeljenu zbog nebezbedne vožnje?
Umesto da u zapisniku stoji da je vozač dužan da odradi kaznu na prvoj sledećoj trci na kojoj bude startovao, stjuardi FIM-a su se obrukali, praktično abolirali Marqueza, koji je po ko zna koji put svojom agresivnom vožnjom pokušao da nadomesti brzinu koju u tom trenutku nema. Pored toga, ne samo da je sebe eliminisao iz (za sada) dve trke, nego i Oliveiru, takođe (za sada) sa dve trke, uz nadu sa će se oporaviti od snažnog udaraca do trke u Teksasu. FIM se dodatnm saopštenjem “oprao” od sopstvene greške kada je saznao da Marquez neće voziti u Argentini, pa je brže bolje izdao dodatno saopštenje da će vozač odraditi kaznu “na sledećoj trci u kojoj bude startovao”, kao što je u osnovi trebalo da piše i u prvoj odluci.
Ovo nije prvi put da FIM pravi ovakve propuste i nedoslednosti u kažnjavanju, ali je na najboljem putu da preuzme praksu od FIA, koja je u nekim trenucima počela da bude glavni protagonista i režiser trka Formule 1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – Velika Nagrada Amerike Alexu Rinsu

MotoGP trka za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u ...

Harley-Davidsonu već dve godine za redom pada prodaja

Harley-Davidson je objavio rezultate poslovanja u poslednjem kvartalu 2018. koji su, blago rečeno, loši ...

Yamaha NIKEN u detaljima

Yamaha je modelom Niken sa tri točka uzburkala motociklističku javnost, a sada, uz početak ...

MotoGP šampion Marc Marquez operisan i treći put

Osmostruki svetski šampion vozač HRC MotoGP tima Marc Marquez operisan je i po treći ...

MotoGP zagrevanje je počelo u Maleziji

Za MotoGP vozače sezona je počela u Maleziji gde su počeleo da pripremaju motocikle ...

MotoGP – Pramac i Yamaha novi partneri

MotoGP – Pramac i Yamaha novi partneri i obistinila se najava da će Yamaha ...