fbpx

Formula 1 – haos na VN Australije

Treća trka sezone Formule 1 vožena je za VN Australije na brzoj uličnoj stazi Albert Park u Melburnu i imala je tri prekida

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

Start trke u Melburnu doneo je razočarenje navijačima timova Red Bull i Ferrari. Pored činjenice da je Sergio Perez startovao iz pit linea nakon odustajanja u kvalifikacijama, loše je startovao i Max Verstappen, kojega su obišli oba vozača Mercedesa, George Russel i Lewis Hamilton. Još gore je počela trka za Charlesa Leclerca, koji je nakon kontakta sa Lanceo Strollom u statnoj gužvi u prvom krugu, završio u šljunku pored staze.
U osmom krugu Alex Albon greši, zleće sa staze i izaziva VSC, što većina vozača koristi da pređe na tvrde pneumatike uključujući i do tada vodećeg Russela, a vođstvo u trci preuzima Hamilton. Međutim, zbog bolida zaustavljenog na stazi trka je prekinuta. U tom trenutku, vodio je Hamilton ispred Verstappena, Alonsa, Strolla i Gasleya, dok je zbog zamene pneumatika pre crvene zastave, na 6. mesto pao Russel.

(Photo by Robert Cianflone/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202304020113 // Usage for editorial use only //

Trka je u 10. krugu restartovana startom iz mesta, a većina timova se vratila na stazu na tvrdim pneumaticima. Hamliton je zadržao vodeću poziciju, a iza njega su Verstappen, ALonso, Gasley i Russel. Loše je startovao Carlos Sainz koji je pao na 10. mesto.
U 12. krugu Verstappen obilazi sa spoljnje strane Hamiltona i prelazi u vođstvo. Russel obilaz Gasleya u 14. krugu za četvrtu poziciju. Sainz se penje u plasmanu i stiže do 7. pozicije, a krug kasnije i do 6. pozicije.
Do 16. kruga Verstappen već ima prednost od 3.8 sekundi ispred Hamiltona. Trka Formule 1 u Australiji se za Russela, nakon sjajnonih kvalifikacija i starta završava u 18. krugu požarom na motoru i odustajanjem, što zaiva još jedan VSC, ali kratkotrajan, od samo jednog kruga.

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

U 23. krugu trke, Verstappen bezbedno vodi ispred Hamiltona i Alonsa, dok Sainz napada odlčnog Gasleya u bolidu Alpine za četvrtu poziciju, međutim Francuz se dobro brani. Šta više, Gasley i Sainz počinju da pristižu Alonsa na trećoj poziciji, a u 25. krugu Sainz uspeva da dođe na 4. mesto. Verstappen ima prednost od preko šest sekundi ispred Hamiltona.
U 33 krugu Alonso se približava Hamiltonu na 1.4 sekunde i vozi brže krugove od Britanca, a 24 krugova pre kraja na stazi je najbrži Sergio Perez.
20 krugova pre kraja Hamilton se žali svom timu da ga pristižu Alonso, Sainz i Gasley, ali u međuvremenu vozi i najbrži krug trke u tom trenutku, mada je Verstapen sa 10 sekundi prednosti daleko napred.
10 krugova pre kraja, Verstappen ima problem sa kočnicama koje blokiraju prednje točkove, pa čak i izlazi sa staze, ali bez posledica i nastavlja trku na čelu. U međuvremenu i Alonso ubrzava tempo i približava se Hamiltonu, međutim Britanac odgovara i zadržava Alonsa van DRS zone. Sa problemima ili ne, Verstappen sa lakoćom vozi brze krugove. Na 7 krugova pre kraja poredak je: Vestappen, Hamilton, Alonso, Sainz, Gasley, Stroll, Perez, Norris, Hulkenberg, Ocon.
Za Kevina Magnussena trka je završena četiri kruga pre kraja, kada udara u zid i ostaje bez zadnjeg desnog oslanjanja, sa bolida otpada pneumatik i izaziva vozilo bezbednosti. Trka je prekinuta na tri kruga pre kraja, i svi bolidi su u pit lineu staze Albert Park u Melburnu.

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202304020143 // Usage for editorial use only //

Trka je restartovana stojećim startom zvanično u 57. krugu od planranih 58 krugova, u prvom redu na mekim gumama su Verstappen i Hamilton, iza njih ALonso i Sainz. Verstappen zadržava vođstvo, Hamiton drugo, Alonsa iz trke izbacuje Sainz, Hulkenberg stiže na četvrto mesto, a van staze su obe Alpine propisno oštećene, Williams Sargenta i Alpha Tauri i de Vriesa, a trka je ponovo prekinuta nakon haosa na stazi u 58. od 58 krugova. Čeka se odluka direkcije trke koji će biti plasman od trećeg mesta pa naniže, pobednik je Verstappen, drugi je Hamilton.
Trka ide u restart još jednom ali praktično za još jedan paradni krug da bi svi prešli liniju cilja, i to prema plasmanu od pre prethodnog prekida, što Alonsa vraća na treću poziciju, ali ne i Gasleya čiji bolid je oštećen i ne može u restart. Carlos Sainz je dobio kaznu od +5 sekundi zbog udarca u Alonsa. Plasman trke, ako ne bude dodatnih odluka i kazni je: Verstappen, Hamilton, Alonso, Stroll, Perez, Norris, Hulkenberg, Piastri, Zhou. Zbog kazne, Sainz je sa četvrte, pao na 12. mesto.
Sledeća trka za šampionat Sveta Formule 1 vozi se u Azerbejdžanu 30. aprila.

Plasman u trci Formule 1 za VN Australije
1 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
2 Lewis HAMILTON Mercedes +0.179
3 Fernando ALONSO Aston Martin +0.769
4 Lance STROLL Aston Martin +3.082
5 Sergio PEREZ Red Bull Racing +3.320
6 Lando NORRIS McLaren +3.701
7 Nico HULKENBERG Haas F1 Team +4.939
8 Oscar PIASTRI McLaren +5.382
9 Guanyu ZHOU Alfa Romeo +5.713
10 Yuki TSUNODA AlphaTauri +6.052
11 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo +6.513
12 Carlos SAINZ Ferrari +6.594
Trku nisu završili
Esteban Ocon Alpine 57. krug
Pierre Gasly Alpine lap 57. krug
Nyck de Vries AlphaTauri 57. krug
Logan Sargeant Williams 57. krug
Kevin Magnussen Haas 54. krug
George Russell Mercedes 18. krug
Alex Albon Williams 8. krug
Charles Leclerc Ferrari 1. krug

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Srbi najmanje voze od evropljana…

Srbi najmanje voze od evropljana, odnosno Srbija spadaju u evropske države u kojima se ...

Honda Civic Type R od Lego kockica je teška kao prava

Ljubitelji Lego-a iz Australije napravili su kompletnu Hondu Civic Type R od plastičnih kockica ...

Toyota proizvela 300 miliona vozila širom sveta

Toyota proizvela 300 miliona vozila širom sveta od svog nastanka 1935. godine Toyota proizvela ...

Lamborghini predstavio svoj prvi serijski hibrid – model Sian

Lamborghini je pred prvu javnu premijeru na Sajmu u Frankfurtu zvanično otkrio svoj prvi ...

Toyota T-Mate novo ime bezbednosnog paketa

Najavljujući proširenje posvećenosti bezbednosti, Toyota lansira Toyota T-Mate, novo zajedničko ime za sve svoje ...

BMW i zvanično predstavio novi M5 i M5 Competition

Sedam dana nakon premijere osvežene Serije 5 BMW je prikazao i osvežne perjanice marke ...