Site icon

Volkswagen Touareg osvežen za 2024.

Volkswagen Touareg osvežen je za 2024. godinu i predstavljen u podmlađenom ruhu sa novim tehnologijama

Volkswagen Touareg osvežen je za 2024. godinu i predstavljen u podmlađenom ruhu sa novim tehnologijama. Treća generacija velikog SUV-a iz Wolfsburga predstavljena je 2018. godine, a u proteklih pet godina prodata je u preko 200.00 primeraka.
Na karoseriji ima sasvim dovoljno novina kako bi se znalo da se radi o novoj generacji VW-ove perjanice. Pre svega, potpuno nove svetlosne grupe donose drugačiji “potpis”, ali što je mnogo značajnije, imaju IQ. Light HD LED matrix tehnologiju koja je nedavno debitovala na osveženom Porsche Cayenneu.
Svetlosne grupe se sastoje od čak 19.216 individualno podesivih LED-ova, čime se ostvaruje visoko efikasno osvetljavanje, ali bez zaslepljivanja vozača koji dolaze u susret.
Prednje svetlosne grupe povezuje LED traka isto kao i zadnje, a pored svetla novog oblika na zadnjem delu je novina i osvetljeni VW amblem.
Na osveženi Volkswagen Touareg, model koji se proizvodi u Bratislavi u Slovačkoj, stižu i naplatci novog dizajna u prečnicima od 19” do 21”, dok su za R Line paket opreme rezervisani točkovi od 22”.
U enterijeru najznačajnija novina je standardni Innovision Cockpit koji čine digitalna instrument tabla dijagonale od 12” i veliki ekran infotejmenta osetljiv na dodir, dijagonale od 15”. Infotejment sistem je unapređen tako da podržava HD visoku rezoluciju prikaza, uključujući i nove mape navgacionog sistema, bolji odziv na glasovne komande, kao i bežične konekcije za AndroidAudo i Apple CarPlay.
Unapređeno je osvetljenje enterijera Volkswagen Touarega, ugrađene su brže USB-C konekcije, kvalitetniji HUD, a ljubitelji dobrog zvuka moći će da sa spiska opcija poruče odličan audio sistem snage 730 W, koj je razvio danski high-end audio specijalista Dynaudio.
Pod poklopcem motora novog, odnosno osveženog Volkswagen Touarega samo su V6 motori, a moćni V8, koji je mogao da se naće u modelima Audi SQ7 i Bentley Bentayga otišao je u penziju. Kupci će moći da biraju između pet verzija V6 pogona. Polazna osnova je 3.0 V6 benzinac sa 335 KS, dok TDI iste radne zapremine ima 230 ili 285 KS. Ukoliko se poželi elektrifikovani pogon, na raspolaganju je eHybrid, koji kombinuje 3.0 benzinac sa elektromotorom, koji zajednički točkovima mogu da isporuče 380 KS, a za vrhunsku Volkswagen Touareg R verziju rezervisano je čak 460 KS iz hibridne kombinacije pogona. Bez obzira na motor, pogon je 4Motion na svim točkovima, a prenos preko osmostepenog automatskog menjača.
Osveženi Volkswagen Touareg ima dorađeno ogibljenje, kako standardno sa čeličnim spiralnim oprugama kao i vazdušno, a među novim tehnologijama je senzor krovnog opterećenja vozila, koji prepoznaje i meri opterećenje na krovnim nosačima i prilagođava rad SP sistema elektronske stabilnosti.
Novi Volkswagen Touareg biće ponuđen u četiri osnovna paketa opreme – Basic, Elegance, R-Line R, uz podugačke spiskove opcionala. Od predstavljanja prvog Volkswagen Touarega 2002. godine do sada je prodato preko 1.13 miliona komada velikog SUV-a.

Next: Predstavljeni novi BMW Serije 5 i i5