fbpx

Formula 1 – nove gume su nekima problem

Formula 1 – nove gume su nekima problem kaže Fernando Alonso, koji u Aston Martinu više ne postiže rezulatate sa početka sezone

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

Formula 1 – nove gume su nekima problem kaže Fernando Alonso, koji u Aston Martinu više ne postiže rezulatate sa početka sezone. Nakon F1 kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske, Alonso je izneo svoje viđenje uspona forme jednih i pada forme drugih timova, uključujući i njegov Aston Martin koji je brilijantno počeo sezonu sa pet podijuma u prvih šest trka.
Nakon što su bolidi za 2023. godinu pokazali više performasnse od projektovanih Pirelli je bio prinuđen da napravo novu konstrukciju pneumatika iz bezbednosnih razloga. Iako smeše i tvrdoće gazeće površine nisu menjane, karkasa, odnosno konstrukcija pneumatika jeste izmenjena kako bi bolje podnosila opterećenja, a novi pneumatici su na stazi debitovali na trci Formule 1 za VN Velike Britanije u Silverstoneu.
U Engleskoj Red Bull više nije imao dominaciju, a McLaren je pokazao mnogo veću brzinu. Trend se nastavio i u Mađarskoj. Iako je Red Bull izašao na stazu sa unapređenim bolidom, Lewis Hamilton je došao do pol pozicije, a McLareni su zauzeli drugi startni red. Doduše, Max Verstappen tvrdi da  unapređenja na bolidu Red Bull rade i da samo nisu našli optimalnu postavku celog paketa. Međutim, Hamilton se javno zapitao gde je nestala ogromna prednost u brzini Red Bulla sa otvorenim DRS-om.

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

Nakon kvalifikacija na Hungaroringu Alonso je rekao: „Sporiji smo od McLarena desetinku po krugu, tako da nije tako loše kao što izgleda. Ali definitivno moramo da se unapredimo, obzirom da da smo, bez dileme, nazadovali dok su drugi napredovala poslednjih par trka. Pored toga, koincidencija je da su od uvođenja novih pneumatika neki timovi napredovali sa svojim automobilima. Nismo samo mi nazadovali, tu je i Red Bull, koji je po meni pogođen novim gumama, koji je izgubio dominaciju sa početka sezone. Bili su sa lakoćom P1 i P2 sa oba automobila, a sada nisu ni na pol poziciji, a Perez se muči da uđe u prvih 10. Može se osetiti da se automobil malo drugačije ponaša sa novim gumama, mada priznajem da ne ponekad teško biti neutralan. Očigledno mi nismo unapredili bolid koliko i drugi“.
Novim pravilima za kvalifikacije koja su testirana u Mađarskoj Alonso nije oduševljen, kao što nisu i neki drugi vozači i smatra da smanjenje sa 13 na 11 raspoloživih setova pneumatika po automobilu nije dobro rešenje.
„Mislim da je katastrofa gledati automobile Formule 1 kako ne izlaze na stazu zato što štede pneumatike. „Niša nismo dobili u predstavi Formule 1 i tužno je što gledaoci koji su platili svoje karte ne mogu videti automobile na stazi, zato što nemaju dovoljno guma na raspolaganju“ kaže Alonso.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sainz na dohvat od pobede na Dakar reliju 2018.

Carlos Sainz je sve bliže pobedi na Dakar reliju 2018. ali od dvostrukog podijuma ...

Toyota uz Olimpijski tim Srbije na putu za Tokijo

Danas je u prostorijama Ambasade Japana u Republici Srbiji održana konferencija za štampu i ...

Kia vodi u Australiju!

Kia vodi u Australiju! Glavna nagrada putovanje u Australiju za 2 osobe Teniski grand ...

Elone ne igraj se sa twitterom, može mnogo da te košta

Tesla i CEO ove kompanije su se nagodili sa Komisijom za hartije od vrednosti ...

Problemi za Maserati Levante

Iako je Maserati od modela Levante svog prvog SUV-a jako mnogo očekivao, izgleda da ...

Ferrari predstavio svoj F1 bolid za 2020

Ferrari je predstavio svoj novi SF1000 bolid Formule 1 i stare želje da se ...