fbpx

Formula 1 – nove gume su nekima problem

Formula 1 – nove gume su nekima problem kaže Fernando Alonso, koji u Aston Martinu više ne postiže rezulatate sa početka sezone

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

Formula 1 – nove gume su nekima problem kaže Fernando Alonso, koji u Aston Martinu više ne postiže rezulatate sa početka sezone. Nakon F1 kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske, Alonso je izneo svoje viđenje uspona forme jednih i pada forme drugih timova, uključujući i njegov Aston Martin koji je brilijantno počeo sezonu sa pet podijuma u prvih šest trka.
Nakon što su bolidi za 2023. godinu pokazali više performasnse od projektovanih Pirelli je bio prinuđen da napravo novu konstrukciju pneumatika iz bezbednosnih razloga. Iako smeše i tvrdoće gazeće površine nisu menjane, karkasa, odnosno konstrukcija pneumatika jeste izmenjena kako bi bolje podnosila opterećenja, a novi pneumatici su na stazi debitovali na trci Formule 1 za VN Velike Britanije u Silverstoneu.
U Engleskoj Red Bull više nije imao dominaciju, a McLaren je pokazao mnogo veću brzinu. Trend se nastavio i u Mađarskoj. Iako je Red Bull izašao na stazu sa unapređenim bolidom, Lewis Hamilton je došao do pol pozicije, a McLareni su zauzeli drugi startni red. Doduše, Max Verstappen tvrdi da  unapređenja na bolidu Red Bull rade i da samo nisu našli optimalnu postavku celog paketa. Međutim, Hamilton se javno zapitao gde je nestala ogromna prednost u brzini Red Bulla sa otvorenim DRS-om.

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

Nakon kvalifikacija na Hungaroringu Alonso je rekao: „Sporiji smo od McLarena desetinku po krugu, tako da nije tako loše kao što izgleda. Ali definitivno moramo da se unapredimo, obzirom da da smo, bez dileme, nazadovali dok su drugi napredovala poslednjih par trka. Pored toga, koincidencija je da su od uvođenja novih pneumatika neki timovi napredovali sa svojim automobilima. Nismo samo mi nazadovali, tu je i Red Bull, koji je po meni pogođen novim gumama, koji je izgubio dominaciju sa početka sezone. Bili su sa lakoćom P1 i P2 sa oba automobila, a sada nisu ni na pol poziciji, a Perez se muči da uđe u prvih 10. Može se osetiti da se automobil malo drugačije ponaša sa novim gumama, mada priznajem da ne ponekad teško biti neutralan. Očigledno mi nismo unapredili bolid koliko i drugi“.
Novim pravilima za kvalifikacije koja su testirana u Mađarskoj Alonso nije oduševljen, kao što nisu i neki drugi vozači i smatra da smanjenje sa 13 na 11 raspoloživih setova pneumatika po automobilu nije dobro rešenje.
„Mislim da je katastrofa gledati automobile Formule 1 kako ne izlaze na stazu zato što štede pneumatike. „Niša nismo dobili u predstavi Formule 1 i tužno je što gledaoci koji su platili svoje karte ne mogu videti automobile na stazi, zato što nemaju dovoljno guma na raspolaganju“ kaže Alonso.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW sa SUS motorima još 30 godina

Elektrifikacija automobila je neminovna, ali BMW će imati SUS motore u svojim modelima barem ...

Al-Attiyahu i 6. etapna pobeda na Dakar Reliju

Pretposlednja 11. etapa na Dakar Reliju pripala je vozaču Toyote Nasser Al-Attiyahu, ali pobedi ...

Mini na Dakaru na dva fronta

Mini se ozbiljno priprema za Dakar 2018. i to ni manje ni više nego ...

Tpyota RAV 4 plug-in Hybrid stiže do kraja godine

U dugoj polovini 2020. godine u prodaju stiže Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, sa impresivnim ...

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi stižu

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi: Buđenje zveri slavi najnovijeg Autobota po imenu ...