fbpx

Gori još jedan brod zbog električnog automobila?

Gori još jedan brod za prevoz vozila, a sumnja se da je požar nastao zbog zbog kvara električnog automobila

Screenshot: Kustwacht/Twitter

Gori još jedan brod za prevoz vozila a sumnja se da je požar nastao zbog zbog kvara električnog automobila, odnosno kvara na instalaciji ili bateriji električnog automobila. Brod Freementle Highway plovi pod zastavom Paname, nalazi se kod severne obale Holandije, na oko 180 kilometara od Amsterdama a na njemu već satima bukti požar.
Na brodu je bilo 23 člana posade, koji su pokušali lokalizovati i ugastiti požar, ali nakon što nisu uspeli da stave vatru pod kontrolu, svi su evakuisani sa broda helikopterima obalske straže Holandije. Tokom pogušaja gašenja požara jedan član posade je poginuo, dok je povređeno nekoliko pomoraca koji su spas potražili skakanjem sa broda u more.
Prema vesti koju je objavila agencija Reuters, brod Freementle Highway star je 10 godina, dug je 200 metara i sa ukrcanih 2857 automobila, od čega oko 350 Mercedes-Benza, plovio od Nemačke ka Egiptu. Iako je na brodu bilo samo 25 električnih automobila, sumnja se da je požar izbio upravo na jednom od njih. Sličan incident dogodio se 2022. godine kada se zapalio brod Felicity Ace, koji je nakon požara potonuo u blizini Azora sa svih skoro 4.000 automobila u svojim tovarnim prostorima, a pretpostavja se da je požar izbio upravo na jednom od električnih automobila,
Početkom 2023. godine norveška brodarska kompanija Havila Kystruten prva je objavila zabranu prevoza električnih automobila na njenim brodovima, a kao argument za zabranu kompanija je navela da sa protivpožarnim sistemima koji su trenutno na raspolaganju na brodovima, nije moguće obuzdati i ugasiti vatru koja nastane na električnom automobilu, za razliku od požata na vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjam koje raspoloživi sistemi mogu obuzdati. Zvanično kompanija Havila Kystruten kaže da je svesna neophodnosti pomorskoh transporta automobila, ali smatra da požari na električnim, hibridnim i vozilima na vodonik predstavaljaju prevelih rizik po posade i brodove, a da bi požar koji izbije na nekom od pomenutih tipova vozila morao biti gašen uz pomoć dodatnih ekipa za gašenje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

U Formuli 1 se nastavlja rat Verstappen – Hamilton

Staza Paul Ricard nije svima najdraža a ni najlepša za gledanje trke Formule 1, ...

Toyota predstavila mini crossover Aygo X

Potpuno nova Toyota Aygo X jedinstven je krosover u A-segmentu, dizajniran i proizveden u ...

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran od Schumachera?

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran i povratnik od Schumachera analizirao je David ...

Petter Solberg kači kacigu o klin

Trostruki šampion sveta u reliju i relikrosu Petter Solberg, objavio je da završava aktivnu ...

Formula 1 – Lance Stroll košta papreno svoj tim

Formula 1 – Lance Stroll košta papreno svoj tim, procene kažu čak 18 miliona ...

Peterhansel i dalje u vođstvu na Dakar Reliju 2021.

Stephane Peterhansel je na verhu tabele preživeo i maraton sedme etape uprkos udarcu u ...