fbpx

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran od Schumachera?

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran i povratnik od Schumachera analizirao je David Coulthard u podkastu Formula For Success

Foto: Aston Martin F1 Team Media Portal

Zbog čega je Alonso bolji veteran od Schumachera analizirao je David Coulthard u podkastu Formula For Success. Zbog čega je Fernando Alonso u 40-im godinama uspešniji vozač Formule 1 nego što je to bio Michael Schumacher u svoje tri povrataničke sezone?

Foto: Daimler

Da se podsetimo, sedmostruki šampiona Formule 1, Michael Schumacher se sa staze povukao na kraju 2006. na vrhuncu svoje forme, a na stazu se vratio u bolid Mercedes-AMG 2010. Iako je pokazivao tragove svog briljantnog talenta i vozačkog umeća, Schumacherovi rezultati nisu bili ni blizu dominacije koju je pokazivao za timove Benetton i Ferrari. Iako definitivno nije bo u šampionskom bolidu, Schumacher je pravio i krupne greške i loše procene na stazi kao što su sudari na kočenju sa Brunom Sennom i Jean-Eric Vergneom na trkama u Španiji i Singapuru tokom sezone 2012.
Fernando Alonso se nakon godina frustracija u McLarenu sa Honda pogonskim grupama povukao 2018. godine, ali i odmah tvrdio sa se samo privremeno povlači, ali ne i penzioniše. Vratio se u tima Alpine dve godine kasnije, dve godine imao relativno solidne rezultate, prešao u Aston Martin za sezonu 2023 i počeo da vozi kao u najboljim danima uz četiri podijuma i jedno četvrto mesto u prvih pet trka. Iako ima 42 godine, Alonso ništa nije izgubio od svoje brzine i takmičarske oštrine.

Foto // Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool // SI202303120220 // Usage for editorial use only //

David Coulthard, bivši vozač McLarena i Red Bulla, i pobednik u trkama Formule 1 uporedio je Schumacherov i Alonsov povratak u podkastu Formula For Success sa Eddijem Jordanom, bivšim vlasnikom Jordan Formula 1 tima. Coulthard misli da je najveća razlika u pristupu povratku.
“Kada se povukao iz Formule 1, Alonso se odmah prebacio na trke sportskih automobila, IndyCar i Dakar, a kada se nje trkao, stalno je na svojoj stazi testirao kartinge. On je neprekidno bio u trkačkom “modu”, što je održalo oštrim njegov um, kako bi se reklo, “nije pustio starca u sebe”. Ako u sebe pustite starca, to i postajete, ali ako se borite protiv toga, mladalački duh će potrajati dok priroda to dozvoljava. Sa druge strane, Schumacher je potpuno prestao da se trka u automobilima, trkao se na motociklima, doživeo težak pad i ozbiljnu povredu kičme. U Formulu 1 se vrato tri godine kasnije. I dalje je bio neverovatna osoba, ali u 40-im godinama nije bio dobar kao što je bio kao što je bo u mlađim danima. Mislim da je ključna stvar to što Alonso nije mao prekid u takmičenju kao vozač, i što je uradio isto što i Kimi Raikkonen koji je tokom pauze u Formuli 1 vozio reli”, reko je Coulthard.

Foto // Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool // SI202303120216 // Usage for editorial use only //

Coulthard se osvrnuo i na svoju karijeru i njen neslavan završetak 2008. godine sudarom u prvoj krivini na trci u Brazilu.
“Moje vreme je isteklo, a moj talent na izmaku i to sam osećao. Mogao sam poštedeti moj tim udesa i šteta da sam se povukao na polovini sezone 2008. Iz mog sopstvenog iskustva. Ne gubi se toliko na brzini, ali se gubi na želji, apsolutnoj potrebi da se bori do poslednje hiljadinke sekunde. Ta želja iznenada samo nestane. Mislim da se izgubi duh za borbu. U osnovi, slupao sam se u svojoj poslednjoj trci u Formuli 1 u Brazilu 2008. i nikada nisam zažalio što više nisam vozač u Formuli 1, iako je zarada daleko veća nego se baviti potkastima”, rekao je Coulthard, vozač, nekadašnji F1 pobednik, uz čiju veliku zaslugu je Adrian Newey iz tima McLaren prešao u Red Bull i u velikoj meri doprineo rezultatima kojima Red Bull danas može da se pohvali.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

In memoriam – Dietrich Mateschitz

Dietrich Mateschitz, jedan od osnivača kopanije Red Bull preminuo je u 78. godini života ...

Formula 1 – Leclerc u Ferrariju dominatan

Formula 1 se vratila u Australiju pred preko 400.000 gledalaca koliko ih je bilo ...

Toyota i Subaru zajednički razvijaju BEV platformu

Velika Toyota i mali Subaru saopštili su da će zajednički razviti novu platformu za ...

Honda i Sony će zajednički da prave automobile

Sony je poprilično iznenadio 2020. kada je prestavio svoje automobile – ispostavlja se da ...

Fordova reli legenda, Escort, napunila 50 godina

Vrlo mali broj automobila je došao do legendarnog statusa zahvaljujući svojim uspesima na reliju, ...