fbpx

MotoGP – Marc Marquez još nije završio trku u sezoni 2023.

MotoGP – Marquez još nije završio trku u sezoni 2023. a ni rezultati Joana Mira nisu ništa bolji

Foto: HRC Media

MotoGP – Marquez još nije završio nijednu glavnu trku u nedelju u MotoGP sezoni 2023. Ni rezultati njegovog timskog kolege, bivšeg šampiona sveta Joana Mira nisu mnogo bolji. Ima završenu jednu jedinu trku, i to prvu u MotoGP sezoni 2023. u Portimau, kada je liniju cilja prešao kao 11. Sve ostale trke u sezoni, Marquez i Mir su završili pored staze, ili zbog povreda nisu ni izašli na stazu.

Foto: HRC Media

Pred MotoGP trku za Veliku nagradu Velike Britanije, Marc Marquez je od strane Michaela Lavertya, komentatora TNT Sportsa, upitan za mogućnost dobrog plasmana u slučaju kiše uz konstataciju da je jedan od najboljih na svetu, ako ne i najbolji u vožnji po kiši, Marquez je kratko i poprilično rezignirano odgovorio: “Bio sam najbolji…”. Ovakav stav potpuno ne netipičan za tradicionalno odlučnog u izjavama i brutalnog u trkama vozača koji ukupno ima osam titula šampiona sveta u motociklizmu. Ovakva “mekanost” u stavu zabrinjavajuća je za Marqueza, Hondu i navijače ovog vozača i proizvođača.
Marc Marquez ima udovor sa Hondom do kraja 2024. godine, i tvrdi da će na Hondi ostati do kraja važećeg ugovora, iako uporno kruže spekulacije da bi mogao promeniti tim i potražiti konkurentan motocikl druge marke.

Foto: HRC Media

Mnogi su se ponadali da bi se posle letnje pauze MotoGP tim Honda na stazu mogao vratiti u boljoj formi, ali od toga nije bilo ništa. Oba vozača završili su trku pre vremena u šljunku pored staze. Statistika MotoGP tima Honda u prvih devet MotoGP trka sezone 2023. je poražavajuća – Marc Marquez nije završio nijednu, a Joan Mir samo jednu trku na 11. mestu, a govorimo o timu koji je 2019. bio šampionski. Ni tu nije kraj potopu Honde. Alex Rins, senzacionalni pobednih VN Amerike, na satelitskoj LCR Hondi. Nakon samo pola sezone na Hondi se odjavio iz Honda tabora, i potpisao za fabrički tim Yamaha. Doduše, Rins treba da zaleči svoj teški prelom noge, a Yamaha, kao i Honda, treba da napravi motocikl koji će se moći konkurisati Ducatijima, Aprilijama i KTM-ovima.

Foto: HRC Media

Ako se vratimo na Marca Marqueza, on je na Silverstoneu pokazao svoje potpuno drugačije lice i karakter. Umesto besomučen i često pogibeljne jurnjave za pobedom, Marquez je prihvatio da mu je mesto negde u sredini plasmana uz obrazloženje da mu je prioritet da u MotoGP sezoni 2023. razvija motocikl za 2024. godinu. U sprint trci u subotu čak je propustio Mira ispred sebe, da bi kako kaže shvatio kako funkcioniše njihova Honda RC213V. U osnovi, to možda i nije loša odluka i promena u taktici. Honda MotoGP tim je na najnižoj tački ikada, a tekuća sezona može biti razvojni poligon za sledeću.
Naravno, da li je stav “Bio sam najbolji…” važio samo za Silverstone ili Marquez, čije telo je evidentno počelo jasno da pokazuje posledice njegovih bezbrojnih padova i povreda, ima mnogo dublji problem, zajedno sa njegovim timom? Njegovi fanovi širom sveta bi želeli da je u pitanju prvo, ali ne treba isključiti ni drugo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Poginuo veteran Dakar Relija Paulo Goncalves

Dakar Reli 2020. odneo je svoju prvu žrtvu, nakon pada na 7. etapi, preminuo ...

MotoGP senzacija u Brnu – Zarcu pol pozicija

U kvalifikacijama MotoGP klase u Brnu dogodila se prvorazredna senzacija – Johan Zarco je ...

Marquez ubedljivo do pol pozicije

Aktuelni Moto GP šampion sveta ne želi ništa da prepusti slučaju pred sutrašnju trku. ...

Aprilija zvanično otkrila RS-GP, Iannone neizvestan

Aprilija je i zvanično otkrila svoj novi MotoGP motocikl za 2020. ali status Iannonea ...

Osvežena i pojačana nova Yamaha TMAX 560

Jedan od najpopularnijih sportskih maksi skutera na svetu, Yamaha TMAX, dobio je svoje sedmo ...