Site icon

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno, a Ross Brawn kaže da su prevideli tu činjenicu tokom planiranja trke

Formula 1 / Foto LAT Images // Merceds-AMG F1 team Media

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno, a Ross Brawn kaže da su prevideli tu činjenicu tokom planiranja trke. Ross Brawn je legendarno ime u Formuli 1. Njegov put od prvih pobeda sa Michaelom Schumacherom za tim Benetton, preko brilijantnih rezultata sa Ferrarijem, pa sve do preuzimanja tima Honda Formula 1 i osvajanja šampionske titule u prvoj i jedinoj sezoni njegovog tima Brawn GP. Brawn je svoju karijeru u Formuli 1 završio 2022. godine kada se povukao sa pozicije izvršnog direktora FOM-a, što znači da je uveliko učestvovao u odluci da se trka Formule 1 vozi u Las Vegasu. Brawn je sada otkrio gotovo zapanjujuću činjenicu da niko u FOM-u nije razmišljao o temperaturama u Las Vegasu u novembru mesecu.
Naime, kako bi za gledaoce u Evropi trka Formule 1 u Las vegasu bila u razumno vreme (vozi se od 7:00 po našem vremenu), odlučeno je da start trke bude u 22:00 po lokalnom vremenu. Obzirom da je Vegas smešten u pustinji poznat je po visokim temperaturama, ali noćne temperature u novembru su, za pojmove Formule 1, vrlo niske, i može se dogoditi da trka u Vegasu bude vožena po najnižim temperturama za F1 ikada. Prema trenutnim prognozama, može se dogoti da temperatura bude svega oko 5°C, što će timovima doneti nove izazove po pitanju hlađenja, odnosno prehlađivanja pogonskih grupa, menjača i kočnica, koje će rešiti zatvaranjem uvodnika, ali i zagrevanja pneumatika koje će biti nepoznanica za sve timove.

Formula 1 / Foto LAT Images // Merceds-AMG F1 team Media

“Stvar o kojoj startu nismo nismo razmišljali, ali Pirelli jeste, je činjenica da se u Vegasu temperture noću spuštaju nisko, vrlo nisko. U vreme kada se trka u subotu uveče prema lokalnom vremenu bude vozila može se dogoti da bude svega 3 – 4°C. Postići da bolidi Formule 1 oprimalno rade pod tako niskim temperturama biće vrlo zahtevno i doneće izazove sa kojima se Formula 1 nikada nije susretala, ali i dalje mislim da će trka u Vegasu biti spektakularna”, kaže Brawn.
Ulična staza u Las Vegasu ima 17 krivina i duge pravce, i timovima će trebati verovatno više od jednog kruga da zagreju pneumatike u kvalifikacijama. Za sada deluje da će jedan tim imati više problema od ostzalih, a to je Mercedes-AMG. Tegnički direktor na stazi Andrew Shovlin kaže da su prognozirane temperature slične onima koje imaju tokom zimskih testiranja, ali da sve zavisi koja će stvarno biti temperatura na stazi u Vegasu i koliko će stvarno biti hladno.
“Ako temperture na stazi budu jednocifrene, to je zona u kojma radimo zimske testove. Izađete na stazu, ali je teško ili postići temperaturu pneumatika ili se može dogoditi “graining” i druge stvari. Tako da, voziti kvalifikacije i trku pod takvim uslovima će biti izazovno. Moramo identifikovati rizike, procenimo nepredviđene situacije i nađemo specifičan način da se izborimo sa njima. Ali, za sada ne možemo da predvidimo kako će gume funkcionisati pod tako niskim temperturama”, kaže Shovlin.
Trkački vikend u Las Vegasu održava se od 17. do 19. novembra. Kvalifikacije se voze u subotu od 9:00 do 10:00 po našem vremenu, a start trke Formule 1 je u nedelju od 07:00 po našem vremenu.

Next: Uz ove savete nećete pogrešiti prilikom kupovine zimskih guma