fbpx

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno, a Ross Brawn kaže da su prevideli tu činjenicu tokom planiranja trke

Formula 1 / Foto LAT Images // Merceds-AMG F1 team Media

Formula 1 – u Las Vegasu će biti hladno, a Ross Brawn kaže da su prevideli tu činjenicu tokom planiranja trke. Ross Brawn je legendarno ime u Formuli 1. Njegov put od prvih pobeda sa Michaelom Schumacherom za tim Benetton, preko brilijantnih rezultata sa Ferrarijem, pa sve do preuzimanja tima Honda Formula 1 i osvajanja šampionske titule u prvoj i jedinoj sezoni njegovog tima Brawn GP. Brawn je svoju karijeru u Formuli 1 završio 2022. godine kada se povukao sa pozicije izvršnog direktora FOM-a, što znači da je uveliko učestvovao u odluci da se trka Formule 1 vozi u Las Vegasu. Brawn je sada otkrio gotovo zapanjujuću činjenicu da niko u FOM-u nije razmišljao o temperaturama u Las Vegasu u novembru mesecu.
Naime, kako bi za gledaoce u Evropi trka Formule 1 u Las vegasu bila u razumno vreme (vozi se od 7:00 po našem vremenu), odlučeno je da start trke bude u 22:00 po lokalnom vremenu. Obzirom da je Vegas smešten u pustinji poznat je po visokim temperaturama, ali noćne temperature u novembru su, za pojmove Formule 1, vrlo niske, i može se dogoditi da trka u Vegasu bude vožena po najnižim temperturama za F1 ikada. Prema trenutnim prognozama, može se dogoti da temperatura bude svega oko 5°C, što će timovima doneti nove izazove po pitanju hlađenja, odnosno prehlađivanja pogonskih grupa, menjača i kočnica, koje će rešiti zatvaranjem uvodnika, ali i zagrevanja pneumatika koje će biti nepoznanica za sve timove.

Formula 1 / Foto LAT Images // Merceds-AMG F1 team Media

“Stvar o kojoj startu nismo nismo razmišljali, ali Pirelli jeste, je činjenica da se u Vegasu temperture noću spuštaju nisko, vrlo nisko. U vreme kada se trka u subotu uveče prema lokalnom vremenu bude vozila može se dogoti da bude svega 3 – 4°C. Postići da bolidi Formule 1 oprimalno rade pod tako niskim temperturama biće vrlo zahtevno i doneće izazove sa kojima se Formula 1 nikada nije susretala, ali i dalje mislim da će trka u Vegasu biti spektakularna”, kaže Brawn.
Ulična staza u Las Vegasu ima 17 krivina i duge pravce, i timovima će trebati verovatno više od jednog kruga da zagreju pneumatike u kvalifikacijama. Za sada deluje da će jedan tim imati više problema od ostzalih, a to je Mercedes-AMG. Tegnički direktor na stazi Andrew Shovlin kaže da su prognozirane temperature slične onima koje imaju tokom zimskih testiranja, ali da sve zavisi koja će stvarno biti temperatura na stazi u Vegasu i koliko će stvarno biti hladno.
“Ako temperture na stazi budu jednocifrene, to je zona u kojma radimo zimske testove. Izađete na stazu, ali je teško ili postići temperaturu pneumatika ili se može dogoditi “graining” i druge stvari. Tako da, voziti kvalifikacije i trku pod takvim uslovima će biti izazovno. Moramo identifikovati rizike, procenimo nepredviđene situacije i nađemo specifičan način da se izborimo sa njima. Ali, za sada ne možemo da predvidimo kako će gume funkcionisati pod tako niskim temperturama”, kaže Shovlin.
Trkački vikend u Las Vegasu održava se od 17. do 19. novembra. Kvalifikacije se voze u subotu od 9:00 do 10:00 po našem vremenu, a start trke Formule 1 je u nedelju od 07:00 po našem vremenu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Leclerc u Ferrariju ponovo na pol poziciji

Charles Leclerc, tragičar Monte Karla ponovo je iznenadio – na Velikoj nagradi Azerbejdžana Formule ...

Trka Formule 1 u Kini definitivno odložena

Trka Formule 1 za veliku nagradu Kine definitivno je odložena zbog opasnosti od koronavirus, ...

Novi Lexus NC dobio 5 EuroNCAP zvezdica

Potpuno novi Lexus NC dobio je maksimalnu ocenu za bezbednost na EuroNCAP testu Značajan ...

ŠKODA 1101 Tudor simbol posleratne obnove i relija

Minimalno modifikovani model ŠKODA 1101 ubrzo je postao odličan učesnik na mnogim trkačkim događajima ...

Prvo čišćenje od bombi pa fabrika Tesla

Počela je gradnja pogona iz kojeg uskoro treba da u srcu Nemačke izlaze glavni ...

Max Verstappen produžio ugovor sa Red Bullom

Max Verstappen je stavio svoj potpis na dugoročan ugovor sa Red Bullom i time ...