fbpx

Volvo EM90 je veliki električni MPV

Volvo EM90 je veliki električni MPV sa šest udobnih sedišta i pogonom na zadnjim točkovima

Volvo EM90

Volvo EM90 je veliki električni MPV sa šest sedišta i pogonom na zadnjim točkovima. Nakon brojnih i dugotrajnih spekulacija konačno je zvanično otkriven i ispostavilo se da je u spekulacijama bilo istine. Volvo EM90 je prvi MPV, odnono minivan marke Volvo, i donosi sve što jedan MPV mora da ima – od kutijastog oblika karoserije, preko šest sedišta i velike gunkcionalnosti, pa sve do pogona na zadnjoj osovini. Pored toga, ispostavilo se da su tačne spekulacije na koju platformu je postavljen. Zeekr 009 i Volvo EM90 dele dosta toga zajedničkog po pitanju mehanike i pogona, ali srećom ne i dizajna.

Volvo EM90

Svako, za prosečan ukus jednog Evropljanina, Volvo EM90 svojim masivnim i kutijastim izgledom pomalo, ako ne i više, je šokantan. Postavljen je na točkove od 19”, a opciono i 20” i velik je. Dužina vozila je 5.206 mm, širina 2024 mm i visok 1.859 mm. Obzirom da je EV, velik međuosovinski razmak se mogao i očekivati – čak 3.205 mm, a uz to ide i monumentalna masa vozila koja je bez putnika i prtljaga 2.763 kilograma.

Volvo EM90

Veliki MPV, Volvo EM90 možda ima kutijastu karoseriju, ali svakako je aerodinamički maksimalno optimizovana, kako bi stvarala što manje otpore vezduha. U kabini je šest sedišta i to u “side by side” konfiguraciji, što znači da Volvo EM90 ima tri reda po dva sedišta, koji nude maksimalan komfor i udobnost. Srednji red sedišta, koji je nalik foteljama, ima mogućnost uzdužnog pomeranja, ali grejanja i hlađenja.

Volvo EM90

Ispred vozača i suvozača je minimalizam, kakav se od marke Volvo mogao i očekivati. Fizičkih prekidača nema, čak i komande na upravljaču su na dodir. Zato su na raspolaganju dva ogronma ekrana, tačnije ukupno tri.

Volvo EM90

Pored digitalne instrument table, infotejment ima ekran dijagonale od 15.4”, a za zabavu putnika ugrađen je i ekran koji se spušta iz krova vozila, i dijagonale je 15.6 inča. Volvo tvrdi da je kabina EM90 po potrebi sala za sastanke ili bioskop, a uz Bowers&Wilkins audio sistem sa 21 zvučnikom i privatna koncertna dvorana na točkovima.

Volvo EM90

Volvo EM90 ima pogon na zadnjoj osovini sa jednim elektromotorom od 286 KS (200 kW), uz koji veliki MPV do 100 km/h ubrzava za 8.3 sekunde. Pandan Volvoa EM90, Zeekr 009 ima više toga da ponudi, pogon na sviom točkovima, dva elektromotora sa ukupno 536 KS i sportsko ubrzanje do 100 km/h za 4.5 sekundi.

Volvo EM90

Uz veliko vozilo ide i velika baterija kapaciteta od 116 kWh, koja se od 10 do 80% puni za manje od 30 minuta. Maksimalna (barem teorteska autonomija merena po nerealnom kineskom CLTC ciklusu za laka komercijalna vozila) je 740 kilometara.
Za sada, Volvo EM90 je u fazi predporudžbina i to u Kini, a uskoro će to moći da rade i kupci u Evropi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li Maserati ponovo menja vlasnika?

Da li Maserati ponovo menja vlasnika nakon razočaravajućih prodajnih rezultata u prvoj polovini poslovne ...

Formula 1 – Binotto novi šef Audi F1 tima

Formula 1 – Binotto novi šef Audi F1 tima kao deo velike rekonstrukcije menadžmenta ...

Nakon 11 godina otkriven je novi Ford Ranger

Nakon dugih 11 godina otkriven je potpuno novi Ford Ranger, jedan od najpopularnijih modela ...

Novi patent za sklopivi krov SUV-a iz Audia?

Audi je nedavno podneo zahtev za patentiranje novog tipa mehanizma za sklapanje krova, koji ...

Formula 1 – Prost napušta Alpine, dolaze Szafnauer i BWT

Alpine Formula 1 tim prolazi kroz ozbiljnu personalnu reorganizaciju u poteri za boljim rezultatima ...

Novi Defender Octa – stiže novi heroj visokih performansi

Novi Defender Octa biće najjači, najsposobniji i najluksuzniji model u liniji, svojim osvajanjem novih ...