Site icon

Stellantis je predstavio STLA Large platformu

Stellantis je predstavio STLA Large platformu na kojoj će počivati osam modela marki Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Chrysler, Maserati…

Stellantis STLA Large platforma

Stellantis je predstavio STLA Large platformu na kojoj će počivati osam velikih modeli marki Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Chrysler, Maserati i ostalih koje posluju pod okriljem Stellantis Grupe. Stellantis STLA Large je električna platforma koja je prilagodljiva i nosiće limuzine crossovere i SUV vozila, a koja bi pred kucima trebala da budu do 2026. godine.

Stellantis STLA Large platforma

Stellantis STLA Large platforma će debitovati u SAD, u modelima Dodge i Jeep, a kasnije će se na njoj pojaviti modeli ostalih Stellantis marki. Stratezi Stellantisa smatraju da će veliki modeli koji su u pripremi prilagođeni potražnji kupaca na glavnim i najvećim globalnim tržištima.
Stellantis STLA plarforma će se sklapati i modeli na njoj u nekoliko proizvodnih pogona u Evropi i Severnoj Americi, a imaće dve osnovne verzije sa postavkom koja radi na 400 i na 800 volti, sa ciljanom autonomijom vožnje do 800 kilometara. Pored potpuno električnog pogona sa jednim i dva motora, STLA Large platforma podržava i hibridne, kao i pogone sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Stellantis STLA Large platforma

Stellantis Grupa, koja je formirana pre tri godine nakon spajanja FCA i PSA planira da po dugoročnom planu pređe potpuno na električna vozila. STLA medium platforma je predstavljena prošle godine, dok će Small i Frame platforme tek biti predstavljene uskoro.
U okviru svoje elektrifikacije Stellantis će investirati skoro 50 milijardi evra u toku narednih 10 godina kako bi do 2030 dostigao 100 % prodaje električnih automobila u Evropi i 50% automobila i lakih dostavnih vozila sa elektro pogonom u SAD. Baterije za vozila Stellantis grupe će se proizvoditi u šest pogona u SAD i Evropi.

Next: Koliko košta MotoGP motocikl?