fbpx

Audi RS6 Avant GT je pravo čudovište

Audi RS6 Avant GT je pravo čudovište sa svojih preko 620 KS koji ga do 100 km/h zaleću za malo preko 3 sekunde

Audi RS6 Avant GT

Audi RS6 Avant GT je pravo čudovište sa svojih preko 620 KS koji ga do 100 km/h zaleću za malo preko 3 sekunde. Iz Ingolštada je stigao pravi monstrum koji ide kao trkački automobil GT3 klase, ali u njega može da stane pet osoba i mnogo prtljaga obzirom da je karavan. Audi odavno neguje ovakvo čudovište u svojoj ponudi, a kao što je odavno i najavljeno, pre potpune elektrifikacije, biće još dosta toga zanimljivog.

Audi RS6 Avant GT

A ovaj projekat je zapravo ideja iz 2020. kada 12 studenata radilo na automobilu visokih performansi u podršku Audi dizajn studija. Zapravo Audi RS6 Avant GT je stilom podsećanje na Audi 90 quattro IMSA GTO, trkački automobil iz 1989.

Audi RS6 Avant GT

Audi RS6 Avant GT ima dobro poznati V8 TFSI sa 4.0 litre radne zapremine, koj diše iz pomoć dva turbo kompresora. Maksimalna snaga mu je zaokružena na 630 KS, isto kao i maksimalni obrtni moement od 850 Nm koji isporučuje između 2.300 i 4.500 o/min. Audi RS6 Avant GT je snažniji i brži od dosada najsnažnijih u ponudi Audija, modela RS6 i RS7.

Audi RS6 Avant GT

A nije samo motor “navijen” na više snage. Karoserija je olakšana uz korišćenje ugljeničnih kompozita, oslanjanje je spušteno za 10 mm, a na sve to dolazoi mogućnost manuelnog podešavanja tvrdoće spiralnih opruga. Ugrađeni su i tvrđu poprečni stabilizatori, tvrđi elektronski kontrolisani amortizeri, a i centralni diferencijal je doživeo svoje adaptacije, kako bi imao više isporuke snage na zadnju osovinu. Točkovi su od čak 22”, a njihov dizajn je praktično potpuno preuzet od pomenutog Audija 90 quattro.

Audi RS6 Avant GT

U enterijeru dominiraju crna koža, Alkantara i crveni štepovi. Ugrađena su nova sportska sedišta sa naslonima od ugljeničnih vlakana, a na centralnoj konzoli je pločica sa serijskim brojem. A upštavo ta pločica će definisati vrednost ovog modela kod kolekcionara. Audi RS6 Avant GT će biti proizveden u samo 660 primeraka, a podosta toga će na svakom od njih biti napravljeno ručno.

Audi RS6 Avant GT

Naravno, performanse su kakve su se mogle očekivati. Audi RS6 Avant GT do 100 km/h ubrzava za 3.3 sekunde, maksimalna brzina je 303 km/h, a iz mesta do 200 km/h stiže za 11.5 sekundi.
Prodaja će početi u drugom kvartalu 2024. godine, sa početnom cenom od 220.000 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen uskoro i na 48 volti

Šef razvoja Volkswagena Frank Welsch izjavio je da će prvi VW model sa blagim ...

Porsche Boxster 25 – da se ne zaboravi četvrt veka

Porsche Boxster nije nikada bio ni najjači ni najbrži Porsche, ali je uvek bio ...

Novi biturbo za Insigniu Country Tourer

Uskoro sa proizvodnih traka počinje da silazi novi 2.0 biturbo dizel za model Insignia ...

Novi bolidi Formule 1 neće tako brzo pred TV

Svi koji su nestrpljivi da na svojim ekranima vide nove bolide Formule 1 u ...

Uskoro će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5

22. februara zvanično će biti predstavljena Cupra Formentor VZ5 sa snažnim petocilindraskim benzinskim motorom ...

Hipokrizija – EU zabranila svetleću Ecstasy

Kakva hipokrizija – EU zabranila svetleću Spirit of Ecstasy na Rolls-Royce-u zbog bizarnog razloga ...