Site icon

BMW Vision Neue Klasse X je SUV

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke. Zapravo, kada je prošle godine BMW predstavio prvi Vision Neue Klasse, bilo je jasno da se radi o električnom nasledniku Serije 3. Predstavljanjem BMW Vision Neue Klasse X, još je jasnije u kom pravcu marka ide. A gle čuda, već drugi model nove klase je, a šta drugo nego, SUV i to električni.

BMW Vision Neue Klasse X

Iako predsednik upravnog odbora BMW-a Oliver Zipse pokušava da bombastičnim izjavama priča o širini koju će imati ponuda u budućoj Neue Klasse, BMW Vision Neue Klasse X je SUV. Naravno, eliminišemo imperativ novih tehnologija i napretka koji će budući električni SUV doneti, ali po pitanju segmentne pripadnosti, SUV će do daljnjeg biti vladar tržišta širom sveta.

BMW Vision Neue Klasse X

Zipse tvrdi i da će BMW Vision Neue Klasse X, odnono serijski model na bazi predstavljenog koncepta biti više BMW nego ikada i da će redefinisati marku. To znači da će budući BMW SUV morati da bude vrlo uverljiv po pitanju performansi, a u tu svrhu, BMW priprema potpuno novu startegiju softvera namenjenu za električna vozila, a ne modifikovanu korišćenu za vozila sa SUS pogonom. Pojednostavljeno, danas motor, menjač, upravljanje, oslanjanje i kočenje imaju svako svoju elektronsku kontrolnu jedinicu, koje međusobmo (moraju) da komuniciraju i sarađuju, što je vrlo ozbiljan zadatak. U Neue Klasse sisitem je postavljen drugačije i imaće “super-mozak”, kompjuter ili kompjutere koji će zajednički obrađivati ono što je do sada bilo obrađivano odvojeno. Svaki “super-mozak”, biće 10 puta brži od današnjih ECU.

BMW Vision Neue Klasse X

Svi modeli buduće Neue Klasse dobiće šestu generaciju električnog BMW eDrive pogona, sa baterijama koje će imati 20% veću gustinu energije (kapacitet u odnosu na sopstvenu masu), sa cilindričnim ćelijama. Radni napon je 800 V, a sistem brzog punjenja će za 10 minuta doneti novih 300 kilometara vožnje, naravno, ako je punjač dovoljno snažan.

BMW Vision Neue Klasse X

Dizajn BMW Vision Neue Klasse X je stil koji smo već videli na prvom konceptu nove generacije, a osnova je jednostavnost. Legendarni “Bubrezi” su na svom mestu, ali sniženmi i prošireni, što će biti znak raspoznavanja između EV i SUS pogonjenih modela.

BMW Vision Neue Klasse X

I u eneterijeru vlada minimalizam i jednostavnost iako govorimo o tehnologijama potpuno nove generacije i mogućnosti. Svakao specifikim je jedan veliki centralni ekran i nešto što bi se moglo nazvati “info-bar” (ovaj izraz smo mi izmislili) koji se proteže širinom cele armature, na kom su zapravo informacije vezane za vožnju, od brzine, pa nadalje. Osim nekoliko prekidača na centralnoj konzoli i na upravlju, BMW mahom odustaje od fizičkih prekidača.

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je za sada verovatno negde na pola puta između konceptnog i serijskog modela, što priznaje i BMW i najavljuje da će se na budućem električnom SUV-u pojaviti neki klasični detalji i momande koje na konceptu nedostaju. Samo, do upoznavanja pravog električnog BMMW-a X3 nećemo dugo čekati, samo do naredne godine kada kreće serijska proizvodnja Neue Klasse.

Next: Novi Peugeot 5008 stiže sa tri pogona