fbpx

BMW Vision Neue Klasse X je SUV

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke. Zapravo, kada je prošle godine BMW predstavio prvi Vision Neue Klasse, bilo je jasno da se radi o električnom nasledniku Serije 3. Predstavljanjem BMW Vision Neue Klasse X, još je jasnije u kom pravcu marka ide. A gle čuda, već drugi model nove klase je, a šta drugo nego, SUV i to električni.

BMW Vision Neue Klasse X

Iako predsednik upravnog odbora BMW-a Oliver Zipse pokušava da bombastičnim izjavama priča o širini koju će imati ponuda u budućoj Neue Klasse, BMW Vision Neue Klasse X je SUV. Naravno, eliminišemo imperativ novih tehnologija i napretka koji će budući električni SUV doneti, ali po pitanju segmentne pripadnosti, SUV će do daljnjeg biti vladar tržišta širom sveta.

BMW Vision Neue Klasse X

Zipse tvrdi i da će BMW Vision Neue Klasse X, odnono serijski model na bazi predstavljenog koncepta biti više BMW nego ikada i da će redefinisati marku. To znači da će budući BMW SUV morati da bude vrlo uverljiv po pitanju performansi, a u tu svrhu, BMW priprema potpuno novu startegiju softvera namenjenu za električna vozila, a ne modifikovanu korišćenu za vozila sa SUS pogonom. Pojednostavljeno, danas motor, menjač, upravljanje, oslanjanje i kočenje imaju svako svoju elektronsku kontrolnu jedinicu, koje međusobmo (moraju) da komuniciraju i sarađuju, što je vrlo ozbiljan zadatak. U Neue Klasse sisitem je postavljen drugačije i imaće “super-mozak”, kompjuter ili kompjutere koji će zajednički obrađivati ono što je do sada bilo obrađivano odvojeno. Svaki “super-mozak”, biće 10 puta brži od današnjih ECU.

BMW Vision Neue Klasse X

Svi modeli buduće Neue Klasse dobiće šestu generaciju električnog BMW eDrive pogona, sa baterijama koje će imati 20% veću gustinu energije (kapacitet u odnosu na sopstvenu masu), sa cilindričnim ćelijama. Radni napon je 800 V, a sistem brzog punjenja će za 10 minuta doneti novih 300 kilometara vožnje, naravno, ako je punjač dovoljno snažan.

BMW Vision Neue Klasse X

Dizajn BMW Vision Neue Klasse X je stil koji smo već videli na prvom konceptu nove generacije, a osnova je jednostavnost. Legendarni “Bubrezi” su na svom mestu, ali sniženmi i prošireni, što će biti znak raspoznavanja između EV i SUS pogonjenih modela.

BMW Vision Neue Klasse X

I u eneterijeru vlada minimalizam i jednostavnost iako govorimo o tehnologijama potpuno nove generacije i mogućnosti. Svakao specifikim je jedan veliki centralni ekran i nešto što bi se moglo nazvati “info-bar” (ovaj izraz smo mi izmislili) koji se proteže širinom cele armature, na kom su zapravo informacije vezane za vožnju, od brzine, pa nadalje. Osim nekoliko prekidača na centralnoj konzoli i na upravlju, BMW mahom odustaje od fizičkih prekidača.

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je za sada verovatno negde na pola puta između konceptnog i serijskog modela, što priznaje i BMW i najavljuje da će se na budućem električnom SUV-u pojaviti neki klasični detalji i momande koje na konceptu nedostaju. Samo, do upoznavanja pravog električnog BMMW-a X3 nećemo dugo čekati, samo do naredne godine kada kreće serijska proizvodnja Neue Klasse.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Ioniq 5 N ide na Pikes Peak

Hyundai Ioniq 5 N ide na Pikes Peak na 102. takmičenje na legendarnoj brdskoj ...

Mercedes menja strategiju sa najluksuznijim modelom

Mercedes menja strategiju sa najluksuznijim modelom i umesto S-Klase i EQS-a postojaće jedan model ...

Lamborghini predstavlja tri noviteta ove godine

Lamborghini predstavlja čak tri noviteta do kraja ove godine, mada će se ipak raditi ...

Redak primerak Maybacha 57S Coupe na prodaju

Vrlo redak primerak Maybacha 57S Coupe napravljenog za libijskog diktatora Muamera el Gadafija je ...

Kina otvorila najduži most preko mora na svetu

Kineski predsednik, Xi Jinping, je u sredu svečano otvorio najduži most na svetu preko ...

Porsche Boxster 25 – da se ne zaboravi četvrt veka

Porsche Boxster nije nikada bio ni najjači ni najbrži Porsche, ali je uvek bio ...