fbpx

BMW Vision Neue Klasse X je SUV

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti novu eru marke. Zapravo, kada je prošle godine BMW predstavio prvi Vision Neue Klasse, bilo je jasno da se radi o električnom nasledniku Serije 3. Predstavljanjem BMW Vision Neue Klasse X, još je jasnije u kom pravcu marka ide. A gle čuda, već drugi model nove klase je, a šta drugo nego, SUV i to električni.

BMW Vision Neue Klasse X

Iako predsednik upravnog odbora BMW-a Oliver Zipse pokušava da bombastičnim izjavama priča o širini koju će imati ponuda u budućoj Neue Klasse, BMW Vision Neue Klasse X je SUV. Naravno, eliminišemo imperativ novih tehnologija i napretka koji će budući električni SUV doneti, ali po pitanju segmentne pripadnosti, SUV će do daljnjeg biti vladar tržišta širom sveta.

BMW Vision Neue Klasse X

Zipse tvrdi i da će BMW Vision Neue Klasse X, odnono serijski model na bazi predstavljenog koncepta biti više BMW nego ikada i da će redefinisati marku. To znači da će budući BMW SUV morati da bude vrlo uverljiv po pitanju performansi, a u tu svrhu, BMW priprema potpuno novu startegiju softvera namenjenu za električna vozila, a ne modifikovanu korišćenu za vozila sa SUS pogonom. Pojednostavljeno, danas motor, menjač, upravljanje, oslanjanje i kočenje imaju svako svoju elektronsku kontrolnu jedinicu, koje međusobmo (moraju) da komuniciraju i sarađuju, što je vrlo ozbiljan zadatak. U Neue Klasse sisitem je postavljen drugačije i imaće “super-mozak”, kompjuter ili kompjutere koji će zajednički obrađivati ono što je do sada bilo obrađivano odvojeno. Svaki “super-mozak”, biće 10 puta brži od današnjih ECU.

BMW Vision Neue Klasse X

Svi modeli buduće Neue Klasse dobiće šestu generaciju električnog BMW eDrive pogona, sa baterijama koje će imati 20% veću gustinu energije (kapacitet u odnosu na sopstvenu masu), sa cilindričnim ćelijama. Radni napon je 800 V, a sistem brzog punjenja će za 10 minuta doneti novih 300 kilometara vožnje, naravno, ako je punjač dovoljno snažan.

BMW Vision Neue Klasse X

Dizajn BMW Vision Neue Klasse X je stil koji smo već videli na prvom konceptu nove generacije, a osnova je jednostavnost. Legendarni “Bubrezi” su na svom mestu, ali sniženmi i prošireni, što će biti znak raspoznavanja između EV i SUS pogonjenih modela.

BMW Vision Neue Klasse X

I u eneterijeru vlada minimalizam i jednostavnost iako govorimo o tehnologijama potpuno nove generacije i mogućnosti. Svakao specifikim je jedan veliki centralni ekran i nešto što bi se moglo nazvati “info-bar” (ovaj izraz smo mi izmislili) koji se proteže širinom cele armature, na kom su zapravo informacije vezane za vožnju, od brzine, pa nadalje. Osim nekoliko prekidača na centralnoj konzoli i na upravlju, BMW mahom odustaje od fizičkih prekidača.

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Vision Neue Klasse X je za sada verovatno negde na pola puta između konceptnog i serijskog modela, što priznaje i BMW i najavljuje da će se na budućem električnom SUV-u pojaviti neki klasični detalji i momande koje na konceptu nedostaju. Samo, do upoznavanja pravog električnog BMMW-a X3 nećemo dugo čekati, samo do naredne godine kada kreće serijska proizvodnja Neue Klasse.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Spremni su novi Mini modeli i stižu pre proleća

Moderni Mini je predstavljen pre 20 godina, a najnovija generacija modela dokaz je da ...

Formula 1 – u Montrealu pol pozicija Verstappenu

Formula 1 nastavlja sezonu u Kanadi, a pol poziciju za trku u Montrealu osvojio ...

Bottas ponovo odličan u kvalifikacijama

Valtteri Bottas ponovo odličan u kvalifikacijama. Po principu tiha voda breg roni, Bottas koji ...

Hamilton deklasirao konkurenciju

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju na otvaranju sezone toliko uverljivo, da se možemo ...

Kraj pre vremena za Mini na Dakaru

Iako su bili najbolje Mini plasirana posada posle prvog brzinskog ispita, završili su svoj ...

Novi Porsche 911 GT2 RS će biti spektakularan

Novi Porsche 911 GT2 RS će biti spektakularan i uz hibridnu pomoć stići do ...