fbpx

WRC – Tanaku pobeda u foto finišu

WRC – Tanaku pobeda u foto finišu, sa najmanjom ikada zabeleženom razlikom u reli šampionatu Sveta

WRC / Ott Tanak (EST) Martin Järveoja (EST) team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM  // Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406020282 // Usage for editorial use only //

WRC – Tanaku pobeda u foto finišu, sa najmanjom ikada zabeleženom razlikom u reli šampionatu Sveta. Ott Tanak je u Hyundaiju i20 N Rally1 odneo šokantnu pobedu na reliju Italija Sardinija nakon agonije Sebastiena Ogiera koji je dugo bio u vođstvu.
Estonac, koji je vozio Hiundai i20 N, proslavio je svoj prvi uspeh u sezoni kada je oštećeni pneumatik na poslednjem brzinskom ispitu uskratila Ogieru treću uzastopnu pobedu FIA WRC Svetskog šampionata u reliju. Pošto je razmenio udarce sa Tanakom na početku nadigravanja, Ogier je vodio od subote popodne u svojoj Toyoti GR Yaris. Francuz je započeo Wolf Power Stage na zatvaranju relija sa 6,2 sekunde prednosti, ali je završio 0,2 sekunde zaostatka nakon katastrofe koja se dogodila u završnim kilometrima. Danas je zabeležen najbliži finiš u istoriji WRC-a – poklapajući se sa rezultatom relija Jordan 2011. godine. Tom prilikom, Ogier je bio na drugoj strani liste i suprotstavio se svom sadašnjem šefu tima Jari-Matti Latvali.
Tanak, koji je prošle godine postigao svoju poslednju pobedu u Čileu, bio je skroman u pobedi. Suočio se sa sličnim slomom srca na istoj sceni 2019. godine kada ga je kvar servo upravljača koštao garantovane pobede.

WRC / Toyota / Foto Toyota Gazoo Racing Media

„Što se tiče emocija, to je dobro, ali očigledno mi je veoma žao Seba. Izgubiti ovakvu pobedu je okrutno i ja sam bio u potpuno istoj poziciji pre nekoliko godina. Dani Sordo je uvrstio dva Hyundai automobila u prva tri, pomažući korejskoj marki da ostane na čelu šampionata proizvođača. Sordo je u početku bio relativno loše plasiran, ali je uspeo da dođe do podijuma jer su vozači ispred njega pretrpeli kvarove i odustajanja. Jedan od tih vozača bio je njegov timski kolega Thierri Neuville, čija je nada za podijum pošla po zlu kada je sleteo sa puta na SS8. Neuvilleova uteha bila je to što je osvojio punih 12 poena iz „Super nedelje“ čime je zadržao vođstvo u konkurenciji vozača. Evansov osećaj u Toyoti GR Yarisu nije bio optimalan za grube makadamske puteve, ali, iako je završio skoro tri minuta od vođstva kao četvrti, Velšanin je uspeo da smanji Neuvilleovu prednost sa 24 na 18 poena. On i Tanak sada imaju identičan broj poena.
Doslednost je nagradila mladog vozača M-Sport Ford Pume Grégoirea Munstera petim mestom. Njegov timski kolega iz M-Sport Forda, Adrien Fourmaux, na početku relija Sardinija je bio čak i treći, ali se povukao sa relija na poslednjem brzincu u petak zbog kvara na struji. Akcija velike brzine čeka vozače WRC-a na ORLEN 80. reliju Poljska kasnije ovog meseca. Događaj sa makadamom se vraća u seriju po prvi put od 2017. godine i održava se od 27. do 30. juna.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW za svoju “Novu Klasu” ima ambiciozne najave

BMW za svoju “Novu Klasu” koja će biti električna i stiže od 2025 najavljuje ...

Ram 1500 TRX – Ford Raptor eliminator

Ram 1500 TRX je dugo očekivani Ford 150 Raptor eliminator, koji pored izbora za ...

Trump uvodi carinu na automobile iz Nemačke

Nemački proizvođači su se našli na udaru Predsednika SAD Donalda Trumpa. Kao piše ugledni ...

Kia sa novim motorima ulazi u novu godinu

Kia Motors svoju ponudu modela Ceed obogatila je novim benzinskim motorom i benzinskim motorom ...

Vettel ipak najbrži u Bahreinu

Iako je trka u Bahreinu počela onako kako je Bottas mogao samo da sanja, ...

Oba Alfa Romea kažnjena – Kubica osvojio prvi poen

Odmah nakon trke Formule 1 u Hockenheimu, oba vozača Alfa Romea su kažnjena zbog ...