fbpx

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji američki serijski automobil sa V8 motorom ikada

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji serijski V-8 američki automobil ikada. Pokreće ga 5,5 litarski V-8 sa dva turbokompresora, sa 1.064 konjskih snaga, obrtnim momentom od 1.122 Nm i crvenom linijom od 8.000 o/min. Zaleteće se preko 345 km/h i savladaće četvrt milje za manje od deset sekundi. Ako je opremljen ZTK paketom, ima preko 600 kilograma downforcea. Drugim rečima, novi ZR1 je čudovište. Tipično za najsnažniji automobil u Corvette porodici, ne čudi da je ovaj ZR1 težak. Ali više od 1.000 KS je prvi put ikada za Corvette.

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Poslednji ZR1 je imao 755 KS — samo 105 KS više od sledeće najsnažnije Corvette iste generacije, dok sadašnji Z06 ima slabih 670 KS naspram preko 1.000. Ipak, motor ZR1 je usko povezan sa Z06-ovim LT6. Poznat kao LT7, deli liveni blok i druge manje detalje sa LT6. Međutim, ključne komponente su različite. Sam blok je jedinstveno obrađen, novi kovani klipovi doprinose mnogo nižem stepenu kompresije (9,8:1 u poređenju sa 12,5:1 kod LT6), kao i potpuno nove cilindarske glave, a dodata je i druga radilica.

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Turbo punjači su sa kugličnim ležajevima , sa jednostrukim turbinskim kolima na usisnoj strani i i kolima kompresora od 76 milimetara. Elektronski rasteretni ventili pažljivo su podešeni kako bi eliminisali tubo lag pri puštanju i ponovnom dodavanju gasa. Turbokompresori su takođe napravljeni od specijalnog materijala zvanog “MAR”, koji je očigledno bolji od Inconela. Novo stvorena i značajno povećana snaga se do zadnjih točkova šalje preko ojačane i ponovo podešene verzije osmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom koji se nalazi u svim drugim C8 Corvetama.

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Izvršni glavni inženjer Tadge Juechter objašnjava tačno šta čini ovaj pogon tako posebnim: „Ostale komponente, poput ogibljenja ZR1, slične su manjim C8. U stvari, ZR1 deli mnogo toga sa Z06 ispod karoserije. Nije tako hardcore kao trkački automobil, ali ZTK paket koji omogućava maksimalan downforce omogućiće spektakularnu zabavu na stazi. ZTK paket podrazumeva ogromno zadnje krilo, prednje splitere, Gourney ivicu na poklopcu motora, ali i trvđe ogibljenje i Michelin Pilot Sport Cup 2 R pneumatike.

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Kao i svaki drugi C8, ZR1 se može nabaviti u kupe ili kabriolet karoseriji. Treba napomenuti da ZR1 ima podeljeno zadnje staklo po prvi put od 1960-ih?  To može zvučati kao mnogo novog i teškog na karoseriji, ali zahvaljujući detaljima kao što su točkovi od ugljeničnih vlakana i karbon keramički kočni diskovi koji su specifična za ovaj automobil – ZR1 nije tako težak kao što mislite. Kupe verzija ima suvu težinu od 1.664 kilograma, dok kabriolet ima 1.705 kilograma. Zapravo, ZR1 je šokantno lagan.

Chevrolet Corvette ZR1 za 2025. je najsnažniji ikada

Nekoliko drugih poređenja je opravdano, uključujući i električne automobile. Novi ZR1 proizvodi 44 KS više od Tesla Model S Plaid i teži otprilike 500 kg manje. Lucid Air Sapphire, još jedan EV visokih performansi, proizvodi 170 KS više od ZR1—ali Corvette (suva) teži šokantnih 755 kilograma manje. Što se tiče konkurencije sa SUS motorima, ZR1 će imati bolji odnos snage i težine od Bugatti Veyrona. Voziti najmoćniju fabričku Corvette ikada biće

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin DB 11 sa V8 motorom – pogodite čijim?

Na festivalu brzine u Goodwoodu predstavljen je Aston Martin DB 11 sa V8 agregatom, ...

Zvanično predstavljen Lamborghini Aventador SVJ

Lamborghini je konačno otkrio specijalnu verziju svog flagship modela, Aventadora, pod oznakom SVJ 63 ...

Nije vreme za prodaju Sauber tima Formule 1

Iako je poslednjih nekoliko sezona poznatiji kao Alfa Romeo, Sauber tim Formule 1 mogao ...

Žiri za Automobil godine 2018. ponovo na okupu

U Vršcu je održan treći, finalni test dan žirija novinara za izbor Automobila godine ...

Ford predstavio novi Mustang Cobra Jet povodom 50. godišnjice

Pre 50 godina, Fordov diler i trkač, Bob Tasca, napravio je prvi Mustang Cobra ...

Proizvedeno 500.000 Dacia Duster

Krajem novembra fabrika automobila Dacia u Mioveniju u Rumuniji proslavila je proizvodnju 500 000. ...