fbpx

Lamborghini je konačno otkrio specijalnu verziju svog flagship modela, Aventadora, pod oznakom SVJ 63

Foto: Lamborghini

Lamborghini je konačno otkrio specijalnu verziju svog flagship modela, Aventador, pod oznakom SVJ 63. Oznaka potiče od 1963. godine, koja predstavlja godinu u kojoj je Lamborghini osnovan. Samo 63 specijalna modela će biti proizvedena, a Lamborghini trvdi da SVJ 63 demonstrira “bogatu upotrebu karbonskih vlakana”. Aventador SVJ pokreće Lamborghinijev, najsnažniji ikada, V12 motor koji proizvodi 770 KS pri 8,500 o./min i 720 Nm pri 6,750 o./min.

Foto: Lamborghini

U kombinaciji sa AWD pogonom, to je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 2.8 sekundi, od nula do 200 km/h za 8.6 sekundi, kao i za maksimalnu brzinu od preko 350 km/h. Ipak, Aventador SVJ je “kod kuće” tek kada je na trkačkoj stazi. To potvrđuje i činjenica da je SVJ trenutni serijski rekorder na Nirburgringu sa vremenom od 6:44.97. Deo ovog uspeha se može pridodati i upravljanju na svim točkovima. Međutim, ne radi se ni svo o snazi.

Foto: Lamborghini

Aventador SVJ karakteriše druga generacija Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) aktivne aerodinamike. Sistem se sastoji od niza flapsova koji se aktiviraju za manje od 500 mili sekudni. Kada je ALA uključena, a flapsovi otvoreni, otpor se smanjuje, što je optimalno za najbolje ubrzanje i maksimalnu brzinu. Pozadi je ista priča. Kada je ALA isključena, zadnji flapsovi se zatvore, što dozvoljava zadnjem krilu da funkcioniše kao obično fiksirano krio.

Foto: Lamborghini

Zadnji deo takođe karakteriše unutrašnji kanal koji usmerava vazduh levo ili desno. U zavisnosti od smera krivine, ALA se može usmeriti na levu ili desnu stranu krila, što povećava downforce i trakciju tamo gde je potrebno, a ujedno i poboljšava upravljanje. Uključujući komemorativnih 63 jedinica gore pomenutih, Lamborghini će napraviti samo 963 Aventadora SVJ. Isporuke će početi sledeće godine, a Lamborghinijeva preporučena cena je 349,116 evra, na koje treba dodati i troškove poreza.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford izaziva prednjim delom novog Mustanga Shelby GT500

Nakon više meseci čekanja, Ford je objavio teaser sliku prednjeg dela novog Mustanga Shelby ...

Da li izumiru gradski “minići”?

Sve je teže razviti, napraviti, prodati i zaraditi na automobilu A segmenta, pa ovim ...

Kia predstavlja koncept novog Ceeda

Kia Motors će 12. septembra na salonu automobila u Frankfurtu predstaviti novi koncept. Konceptno ...

Prodrive sprema automobil za Dakar 2021.

Britanska firma Prodrive specijalista za pripremu trkačkih automobila priprema vozilo za nastup na Dakaru ...

Vozači izneli četiri faktora koji vode do bolje Formule 1

Asocijacija Grand Prix vozača iznela je svoje viđenje i četiri faktora do zanimljivijih i ...

Renault predstavio novi Megane RS Trophy

Renault Megane RS je već jedan od najbržih serijskih automobila sa prednjim pogonom koji ...