fbpx

Umro Ferdinand Piëch bivši predsednik Volkswagena

Bivši predsednik Volkswagen Grupe i unuk osnivača Porschea, je preminuo u 82 godini

Photo/Thomas Kienzle,

Bivšem predsedniku Volkswagen Grupe Ferdinandu Piëchu, tokom jednog događaja u restoranu u Bavarskoj kojem je prisustvovao sa suprugom Ursulom je pozlilo, nakon čega je hitno prebačen u obližnju bolnicu, ali je u bolnici preminuo 26. avgusta. Piëch je imao 82 godine, a tačan uzrok njegove smrti za sada nije poznat.
je rođen 1937. godine, a bio je sin Antona i Louise Piëch. Louisa, njegova majka bila je ćerka Ferdinanda Porschea inženjera i osnivača marke Porsche. I Piëch je nastavio porodičnu tradiciju i posvetio se mašinstvu, a u Porscheu je počeo da radi 1963. godine. Njegov prvi veliki projekat bio je rad na trkačkom Porscheu 906, a bio je aktivan u Porsche motorsportu sve do čuvenog modela 917.
Godine 1972. prešao je da radi u Audi zbog odluke porodice članovi Porsche familije ne igraju ključne uloge u kompaniji sa njihovim prezimenom. Međutim, kao izuzetno sposoban i stručan inženjer, ali i ambiciozan menadžer, Piëchu se nije zadovoljavao sporednim ulogama, pa je 1993. došao do pozicije CEO-a VW-a, ali je pre toga aktivno učestvovao u razvoju danas legendarnog i sveprisutnog Quattro pogona, gotovo zaštitnog znaka Audija.

Foto: Volkswagen

Piëchu se odaje priznanje da je zaslužan za rast i prosperitet VW-a kojeg je doveo do statusa giganta, a 2012. je ispunio svoju želju i Porsche pripojio Volkswagenu. Sa liderske pozicije VW Grupe povukao se 2015. kada je već počeo da se otkriva “Deselgate” skandal, i to u lošim odnosima sa ostatkom porodice. Revoltiran upravo poremećenim odnosima između porodica Porsche i Piëch, prodao je sve svoje deonice Porsche SE, a za 14.7 % vlasništva navodno je dobio 1.2 milijarde dolara. Piëch je sve do svoje smrti ostao veliki automobilski entuzijasta i ljubitelj motocikala. Sa 71 godinom još uvek je vozio svoj Ducati, za njega je napravljen jedan jedini Porsche 918 sa fiksnim krovom, a postojale su glasine da je za 18 miliona dolara kupio jedinstveni i unikatni Bugatti La Voiture Noire.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Čelik umesto karbona za BMW M

Od novembra 2017. pa nadalje, BMW će u svoje M modele ugrađivati čelična kardanska ...

Honda Prelude se vratila

Honda Prelude se vratila, kao koncept za sada, ali deluje da je ovaj koncept ...

Porsche 911 Dakar postao stvarnost

Porsche 911 Dakar postao je stvarnost iako nije preterano ni skrivano da je u ...

Formula 1 – Red Bull nadigrao Mercedes u Meksiku

U trci za veliku nagradu Meksiko Sitija, ubedljivu pobedu je odneo Max Verstapen i ...

Test Cupra Formentor VZ

Test Cupra Formentor VZ je ono kada se Golf R upakuje u atraktivnije ruho ...

Nissan stiže sa dva EV SUV-a?

Da li Nissan stiže u Evropu sa dva električna SUV-a, koji su najavljeni konceptima ...