fbpx

Trostruki šampion sveta Formule 1 Niki Lauda, preminuo je u 70. godini u Švajcarskoj

Foto: Daimler

Trostruki šampion sveta Formule 1, i deo pobedničkog tima Mercedes AMG preminuo je u 70. godini. Laudini ozbiljni zdravstveni problemi počeli su sredinom prošle godine, kada mu je u Austriji izvšena transplantacija pluća. Oporavak je tekao u najboljem redu, i mnogi su očekivali da vrati u boks svog tima Mercedes AMG gde je bio na poziciji neizvršnog direktora, ali su početkom ove godine ponovo počeli zdravstveni problemi. Njegova porodica je potvrdila da je Lauda preminuo u ponedeljak, okružen porodicom.
Austrijski vozač bio je jedna od legendi auto sporta. U Formuli 1 je debitovao 1971., a već 1974. pobedio u svojoj prvoj trci koju je vozio za tim Ferrari, za koji je 1975. osvojio i svoju prvu šampionsku titulu.

Foto: Ferrari

Narednu sezonu obeležio je njegov stravičan udes na Nirburgringu, koji je samo čudom preživeo uz teške opekotine i povrede pluća izazvane visokom temperaturom i dimom u požaru njegovog bolida. Međutim, na stazu se čudesno vratio nakom samo dve propuštene trke, a titulu te sezone izgubio od svog legendarnog rivala Jamesa Hunta. Ipak, već naredne 1977. godine osvojiće svoju drugu titulu u Ferrariju, koji napušta prelazi u Brabham iz kojeg odlazi na pola sezone nakon manje od dve godine. Do svoje treće titule došao je u timu McLaren, i to sa samo pola poena prednosti u odnosi na Alaina Prosta.
Velik deo svog života posvetio je svojoj velikoj ljubavi – letenju. I sam pilot, osnovao je aviokompaniju Lauda Air, koju je, nakon velike rize zbog pada jednog aviona preuzela država Austrija, ali je nakon toga osnovao još jednu low cost avio kompaniju nazvanu Niki. Ostao je povezan sa Formulom 1 tokom godina, kao savetnik u timu Ferrari i šef tima Jaguar, a 2012. postao deo pobedničkog tima Mercedes.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ferrari SP38 je unikatni super automobil baziran na 488

Ferrari je nedavno predstavio svoju poslednju specijalnu i ograničenu seriju automobila, pod nazivom 488 ...

Maserati GranCabrio Folgore ima 818 KS

Maserati GranCabrio Folgore ima 818 KS od svoja tri motora od po 300 kW ...

Možda se Lotus Elan ipak pojavi

Pre devet godina Lotus je među čak pet koncepata predvideo i Elan, od kojeg ...

Verstappenu pol za oproštaj od sezone Formule 1

Max Verstappen je iznenadio vozače Mercedes-AMG-a i oteo im pol poziciju za poslednju trku ...

Fernando Alonso povređen i u bolnici nakon udesa na biciklu

Vozač Formule 1 i dvostruki šampon sveta Fernando Alonso prevezen je u bolnicu nakon ...

Uzbudljive kvalifikacije Formule 1 u Sochiju

Iako je Hamilton osvojio pol poziciju, kvalifikacije Formule 1 za Veliku nagradu Rusije donele ...