fbpx

Rolls-Royce se pravio i u Americi pre 100 godina

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj. Ovaj model, kao i dodatnih 2,945 jedinica sklopljeno je u gradu Springfild u saveznoj državi Masačusets, u SAD. “Ti Rolls-Royce ‘Springfield’ Motor automobili imali su koristi od kreativnosti američkih “coachbuilder”-a uključujući firme Brewster, Willoughby, Merimac i Hollbrook, i doneli su nam lepe rane provizije,” rečeno je u zvaničnom saopštenju engleskog proizvođača povodom stogodišnjice osnivanja fabrike u SAD. Od tog datuma 1921. pa do zatvaranja radionice u Springfildu 1931. godine zbog Velike ekonomske krize, 2,946 Rolls-Royce vozila je sklopljeno na istočnoj obali SAD. Među njima se nalazi 1,703 modela Silver Ghost, koje je nasledio ‘Springfield Phantom’ 1925. godine. Među vlasnicima Rolls-Royceova iz Springfilda bili su 28. predsednik SAD Woodrow Wilson, Guggenheim i Bloomindale porodice, i možda najpoznatiji, prema rečima Rolls-Roycea, “izmišljeni član visokog društva Jay Gatsby sa svojim Silver Ghostom iz 1922.”(iz romana Veliki Getsbi).

Foto: Rolls-Royce

Nakon Prvog svetskog rata, Charles Stewart Rollsov partner Charles Johnson (Henry Rolls je živeo do 1933., ali je bio bolestan od 1912) primetili su da je tržište SAD bilo u boljem stanju od engleske ekonomije i videli sklapanje u SAD kao način da izbegnu troškove uvoza koji su činili automobile još skupljim za američke kupce. S tim na umu, Rolls-Royce je 1919. godine kupio zgradu American Wire Wheel Co. fabrike u Springfildu.

Foto: Rolls-Royce

Međutim, sklapanje u SAD automobile nije činilo ništa jeftinijim. Cene su se kretale između 12,390 i 15,880 američkih dolara (od 190,900 – 244,600 dolara iz 2021.), što je značilo da su ovo bili najskuplji automobili napravljeni u SAD. Prvih 25 automobila je sklopljeno od delova uvezenih iz Engleske, ali su nakon toga karoserije bile pravljene u SAD. Kao što je ranije napisano, više “coachbuilder”-skih firmi je dostavljalo karoserije. Rolls-Royce je 1923. godine otvorio svoj pogon za izradu karoserija a 1926. godine je preuzeo Brewster, vodeću američku firmu za pravljene karoserija u to vreme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – gde nestade Aston Martin?

Formula 1 – gde nestade Aston Martin koji je najvećim delom zahvaljujući Alonsu bio ...

Mini Countryman – između stila i funkcionalnosti

Druga generacija Mini Countrymana predstavljena je prošle godine i napravila je korak u drugom ...

Alfa Romeo Tonale (konačno) predstavljen

Alfa Romeo Tonale je nakon bezbrojnih i višegodišnjih odlaganja i to kao prvi elektrifikovani ...

Hyundai Ioniq 5 N utiče na emocije

Hyundai Ioniq 5 N utiče na emocije utvrđeno je eksperimentom u zimskim uslovima Norveškoj ...

Formula 1 – kvalifikacije za VN Holandije Verstappenu

Formula 1 – kvalifikacije za VN Holandije vožene su na stazi Zandvort, a pol ...