fbpx

Rolls-Royce se pravio i u Americi pre 100 godina

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj. Ovaj model, kao i dodatnih 2,945 jedinica sklopljeno je u gradu Springfild u saveznoj državi Masačusets, u SAD. “Ti Rolls-Royce ‘Springfield’ Motor automobili imali su koristi od kreativnosti američkih “coachbuilder”-a uključujući firme Brewster, Willoughby, Merimac i Hollbrook, i doneli su nam lepe rane provizije,” rečeno je u zvaničnom saopštenju engleskog proizvođača povodom stogodišnjice osnivanja fabrike u SAD. Od tog datuma 1921. pa do zatvaranja radionice u Springfildu 1931. godine zbog Velike ekonomske krize, 2,946 Rolls-Royce vozila je sklopljeno na istočnoj obali SAD. Među njima se nalazi 1,703 modela Silver Ghost, koje je nasledio ‘Springfield Phantom’ 1925. godine. Među vlasnicima Rolls-Royceova iz Springfilda bili su 28. predsednik SAD Woodrow Wilson, Guggenheim i Bloomindale porodice, i možda najpoznatiji, prema rečima Rolls-Roycea, “izmišljeni član visokog društva Jay Gatsby sa svojim Silver Ghostom iz 1922.”(iz romana Veliki Getsbi).

Foto: Rolls-Royce

Nakon Prvog svetskog rata, Charles Stewart Rollsov partner Charles Johnson (Henry Rolls je živeo do 1933., ali je bio bolestan od 1912) primetili su da je tržište SAD bilo u boljem stanju od engleske ekonomije i videli sklapanje u SAD kao način da izbegnu troškove uvoza koji su činili automobile još skupljim za američke kupce. S tim na umu, Rolls-Royce je 1919. godine kupio zgradu American Wire Wheel Co. fabrike u Springfildu.

Foto: Rolls-Royce

Međutim, sklapanje u SAD automobile nije činilo ništa jeftinijim. Cene su se kretale između 12,390 i 15,880 američkih dolara (od 190,900 – 244,600 dolara iz 2021.), što je značilo da su ovo bili najskuplji automobili napravljeni u SAD. Prvih 25 automobila je sklopljeno od delova uvezenih iz Engleske, ali su nakon toga karoserije bile pravljene u SAD. Kao što je ranije napisano, više “coachbuilder”-skih firmi je dostavljalo karoserije. Rolls-Royce je 1923. godine otvorio svoj pogon za izradu karoserija a 1926. godine je preuzeo Brewster, vodeću američku firmu za pravljene karoserija u to vreme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji sa još više snage, većom autonomijom ...

Noviteti Frankfurt 2017

Audi Pored ipak zvanične svetske premijere A8, koji je definitivno trenutno najsavremenija limuzina današnjice, ...

Opel Crossland detaljno osvežen

Pored toga što je izgubio X u imenu, Opel Crossland je vizuelno značajno izmenjen ...

U Kvirinalskoj palati, Lancia slavi svoju 115 godišnju istoriju

U Kvirinalskoj palati, brend Lancia je proslavio svoju 115-godišnju istoriju i 60. godišnjicu automobila ...

Audi predstavio novi S3, hatchback i limuzinu

Još u februaru su počele da pristižu informacije, a sada je i službeno – ...

Force India preživela, ali kreće od nule

Tim Formule 1 Force India je preživeo, izašao iz prinudne uprave, ali počinje ispočetka ...