fbpx

Rolls-Royce se pravio i u Americi pre 100 godina

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Silver Ghost sišao je 17. januara 1921. godine sa pokretne trake, ali ne sa one trake u mestu Derbi u Engleskoj. Ovaj model, kao i dodatnih 2,945 jedinica sklopljeno je u gradu Springfild u saveznoj državi Masačusets, u SAD. “Ti Rolls-Royce ‘Springfield’ Motor automobili imali su koristi od kreativnosti američkih “coachbuilder”-a uključujući firme Brewster, Willoughby, Merimac i Hollbrook, i doneli su nam lepe rane provizije,” rečeno je u zvaničnom saopštenju engleskog proizvođača povodom stogodišnjice osnivanja fabrike u SAD. Od tog datuma 1921. pa do zatvaranja radionice u Springfildu 1931. godine zbog Velike ekonomske krize, 2,946 Rolls-Royce vozila je sklopljeno na istočnoj obali SAD. Među njima se nalazi 1,703 modela Silver Ghost, koje je nasledio ‘Springfield Phantom’ 1925. godine. Među vlasnicima Rolls-Royceova iz Springfilda bili su 28. predsednik SAD Woodrow Wilson, Guggenheim i Bloomindale porodice, i možda najpoznatiji, prema rečima Rolls-Roycea, “izmišljeni član visokog društva Jay Gatsby sa svojim Silver Ghostom iz 1922.”(iz romana Veliki Getsbi).

Foto: Rolls-Royce

Nakon Prvog svetskog rata, Charles Stewart Rollsov partner Charles Johnson (Henry Rolls je živeo do 1933., ali je bio bolestan od 1912) primetili su da je tržište SAD bilo u boljem stanju od engleske ekonomije i videli sklapanje u SAD kao način da izbegnu troškove uvoza koji su činili automobile još skupljim za američke kupce. S tim na umu, Rolls-Royce je 1919. godine kupio zgradu American Wire Wheel Co. fabrike u Springfildu.

Foto: Rolls-Royce

Međutim, sklapanje u SAD automobile nije činilo ništa jeftinijim. Cene su se kretale između 12,390 i 15,880 američkih dolara (od 190,900 – 244,600 dolara iz 2021.), što je značilo da su ovo bili najskuplji automobili napravljeni u SAD. Prvih 25 automobila je sklopljeno od delova uvezenih iz Engleske, ali su nakon toga karoserije bile pravljene u SAD. Kao što je ranije napisano, više “coachbuilder”-skih firmi je dostavljalo karoserije. Rolls-Royce je 1923. godine otvorio svoj pogon za izradu karoserija a 1926. godine je preuzeo Brewster, vodeću američku firmu za pravljene karoserija u to vreme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Sandero Stepway – jednostavno do multimedije

Dacia Sandero Stepway je dokazala da se lako može doći do efikasnog multimedijalnog sistema ...

Prikazan rekonstruisan Hyundai Pony Coupe

Rekonstruisani koncept Pony Coupe kompanije Hyundai Motor doživeo je svetsku premijeru – skoro 50 ...

Grupa Renault predstavila strategiju do 2030. godine

Grupa Renault, Nissan Motor Co., Ltd. i Mitsubishi Motors Corporation najavile nove zajedničke projekte ...

BMW i8 Roadster od januara u prodaji

Niko nije očekivao revoluciju od BMW i8 Roadster, samo da bude konačno i zvanično ...

BMW predstavio X5 i X7 u M50i verzijama

BMW je proširio ponudu u X5 i X7 SUV liniji predstavljanjem njihovih M50i verzija ...