fbpx

Srebrna strela ali za vodu

Pri kraju je projekat Arrow 460 GT, glisera pod brendom i okriljem Mercedes – Benz-a. Posle dugog čekanja, konačno je zaplovio.

Ovime se nastavlja moda da proizvođači luksuznih automobila svojoj vernoj publici, tačnije kupcima sa dosta novca ponude i dodatnu lojalnost brendu. Ovo isto uradili su i Aston Martin, Lexus, Bugatti, Ferrari, pa čak i Škoda.
Ravoj ovog elegantnog 14 metarskog (46 fita) glisera potrajao je dosta dugo. Čitave četiri godine prošle su od prvih preliminarnih testova na vodi, i zvanične potvrde da ovakav projekat u Mercedes-Benzu uopšte postoji.
Naravno, niko ni ne pomišlja na velikoserijsku proizvodnju. Plan je da se u startu izgradi samo 10 ovig glisera, i to da svaki ode u po jednu državu, čime će se obezbdei ekskluzivitet, a samim tim podići i cena kroz gotovo kolekcionarsku vrednost glisera.
Pogon Arrow 460GT će biti dva Yanmar 6LY3A dizela od po 480 KS, koji bi “Streli” trebali obezbediti lepu maksimalnu brzinu od 40 čvorova (75 km/h). Od ostalih važnijih elemenata treba pomenuti joystick kontrole za lakse manevrisanje u marini, i gorivni tank od 910 litara. Gliser je dobio RCD sertifikat B za 10 osoba. Ništa spektakularno što drugi nemaju, ali ipak se ove radi o ozbiljnj ekskluzivi. Kako

kaže Ron Gibbs CEO Silver Arrows Marine, od samog koncepta pa do poslednjeg detalja Arrow 460GT je jedinstven i izrađen sa beskrajnom pažnjom, i dodaje da ova jahta kombinuje vrhunski nautiči inženjering sa inovacijama koje su prepoznatljive za Mercedes-Benz. Arrow 460GT je predstavljen na Azurnoj obali uz novinarsku prezentaciju Mercedes S Klase Cabrio, ali se kompletni testovi planiraju tokom leta. Silver Arrows Marine kao firma je baziran u Monacu, ali je brod proizveden u Švajcarskoj, u firmi Decision SA.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Yamaha SuperJet postala četvorotaktna

Yamaha je svoj legendarni SuperJet vodeni skuter sa trkačkih staza vratila i među rekreativce ...

Yamaha na sajmu nautike u Beogradu

U Beogradu se od 3. do 7. aprila održava sajam nautike, lova, ribolova i ...

Yamaha spremna za sledeće leto

Yamaha je predstavila svoju ponudu WaveRunnera za 2019. a novina ima na pretek Za ...

Pred Maserati Multi 70 još 1000 milja plovidbe

Pred trimaranom Maserati Multi 70 ostalo je još 1000 milja do uplovljanja u Temzu ...

Od Menhetna do JFK aerodroma uz Uber Copter

Uber sanja o revolucioniranju načina na koji ljudi putuju, a veliki deo tog plana ...

“Cleared to land” – u svoje dvorište

Da li ćemo uskoro od svojih ukućana tražiti dozvolu za sletanje u svoje dvorište, ...