fbpx

Tesla vredi skoro koliko i Ford

Tesla motors je u prvom kvartalu postavio rekord u proizvodnji i isporučenim vozilima, čime je prevazišao sve procene.

Poizvođač električnih automobila i uređaja za skladištenje energije, isporučio je preko 25.000 vozila u prva tri meseca ove godine, što je prebačaj u odnosu na procenjenih 24.200 vozila. Isporučeno je 13,450 komada limuzine Model S i 11,550 komada crossowera Model X.
Ukoliko nastavi ovim tempom, Tesla Motors bi mogao da ispuni plan i proizvede i proda 50.000 vozila u prvih šest meseci ove godine. Sada je sve na Modelu 3, koji se uskoro očekuje, a koji će imati zadatak da dodatno unapredi prodaju. Obzirom na koncept monovolumena i najavljenu cenu od oko 35.000$ Model 3 će biti relativno pristupačan i trebao bi značajno povećati volumen prodaje.
Ujedno, podaci sa berze donose frapantne podatke – investitori su u ovoj godini, a u očekivanju Modela 3, podigli vrednost kompanije Tesla za 30%. Time je Tesla dostigla vrednost od 45 miljardi dolara, što je za samo 870 miliona manje od vrednosti Ford Motor Co. koji godišnje proizvodi milione automobila. Ipak, najmlađi proizvođač automobila na svetu čije deonice se nalaze na svetskim berzama tek treba da se dokaže u proizvodnji velikih količina vozila. Rukovodstvo Tesle planira da u 2018. proizvede 500.000 vozila, ali da će u mnogome zavisiti od proizvodnje baterijskih ćelija u takozvanoj Giga fabrici istočno od grada Rino u Nevadi. Sve do jula kada će početi prodaja Modela 3, rukodstvo radi na reorganizaciji proizvodnje, ali i planiranju modelne ponude i cenovne politike.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Karbonski Polestar 1 na kreš testovima

Polestar se uveliko priprema za početak prodaje svog prvog modela, a kreš testovi su ...

Porsche potvrdio crossover derivat Taycana

Porsche će na jesen ove godine početi prodaju električnog Taycana, a već sprema i ...

SUV napada u 2018.!

U 2017. zabeležili smo više od 50 noviteta u SUV segmentu. Ako ste pomislili ...

Od novca zavisi da li Honda ostaje u Formuli 1

Iako iza sebe ima ubedljivo najuspešniju sezonu od povratka u Formulu 1, Honda nije ...

Novi Kia Sorento će se sam parkirati

Kia je objavila da će novi Sorento, koji u Evropu dolazi na jesen, biti ...