fbpx

Smena na svetskom i evropskom tronu

Na evropskom i svetskom tržištu automobila duvaju neki novi vetrovi i dešavaju se promene kojih odavno nije bilo

Čak sedam godina za redom VW Golf je bio najprodavaniji automobili u Evropi, ali je ipak morao svoje mesto da ustupi Ford Fiesti, i do ne samo da se Golf spustio za jednu, nego za dve stepenice.
Prema izveštaju o prodaji automobila za prvi kvartal 2017. agencije JATO, Ford je prodao 47.263 Fiesti, dok je VW prodao 46.795 Golfova. Ipak, VW može da se teši podatkom da je u prvom kvartalu najprodavaniji proizvođač sa ukupno prodatih 443.000 vozila, na drugom mestu je Ford sa znatno manjih 317.837. dok je treći u Evropi Renault, koji je prodao 291.317 vozila.
Inače, Stara dama Evropa raste kao tržište novih automobila, i sa 1,93 miliona prodatih vozila, nadmašila je čak i Ameriku u prva četiri meseca ove godine. Najveći rast prodaje zabeležili su modeli koji su u svojim novim izadnjima: Citroen C3, Renault Megane i Mercedes E-Klase, a pridružuje im se i VW Tiguan. SUV modeli su i dalje na ceni pa čine oko 30% ukupne prodaje. Neslavne rekorde, tačnije padove prodaje, pored Golfa sa padom od 16,9%, zabeležili su i Audi A3, Peugeot 308 i VW Passat, sa neslavnim padom od 31,3% u odnosu na mart mesec 2016.
Prema pregledu svetskih brojki, VW je dieselgate dobro prodrmao. Svetski broj 1 se pustio na 3. mesto. Pvo mesto morao je da preda Toyoti koja je proizvela 2,7 milona vozila, dok se na drugo mesto popela alijansa Renault Nissan i sa 2,66 miliona proizvdesenih vozila ozbiljno preti da napadne i svetski tron. Treći na svetu po proizvodnji je VW sa 2,49 miliona vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peugeot 9X8 je spreman za pistu

Peugeot 9X8 je godinu dana nakon prezentacije koceptnog vozila spreman za pistu i još ...

Nissan uvodi plaćanje parkinga električnom energijom

Vlasnici električnih automobila mogu platiti parkiranje pražnjenjem baterija dok obilaze novi Nissanov paviljon koji ...

Škoda Vision GT – izlet u električne sportiste

Škoda Vision GT dokazuje da Škoda dizajn centru nikada ni nedostajalo maše, a i ...

SSC Tuatara je novi vladar brzine

SSC Tuatara je novi vladar na tronu najveće postignute brzine za serijski automobil – ...

Audi odustaje od Level 3 autonomne vožnje u A8

Audi odustaje od dodavanja Traffic Jam Pilot sistema na aktuelnu generaciju modela A8, pre ...