fbpx

Kako do kampera za male pare

Želite slobodu koju donosi jedan kamper, a nemate dovoljno novca da ga sebi priuštite? Evo jednog alternativnog rešenja

Jedan američki par poželeo je da na neko vreme okrene leđa svemu, recimo, tradicionalnom. Teoretski, to bi se uz jedan superluksuzni kamper lako izvelo, ali, ovaj par nije imao dovoljno novca niti da ga kupi, a pogotovo iznajmi na duge staze, obzirom da i jedno i drugo košta previše.
Međutim nisu odustali od svoje namere, a sredstvo za “okretanje leđa” su sami stvorili alternativnim putem, za mali iznos. Za početak, kupili su jedan osnovni Ram Promaster 1500 kombi, u Evropi poznatiji kao Fiat Ducato, koji kakav se u Americi može kupiti u velikom rasponu cena od 9.000 pa sve do 35.000$. I tu počinje zanimljiviji deo ostvarivanja svog sna. Umesto da odu do neke od basnoslovno skupe radionice koja se bavi konverzijom kombija u kampere, sa čitavih 1.000$ otišli su na parking prodavnice nameštaja i opreme za kuću. Tu bi sada mogli dodati i “budžetne”, samo što je Ikea budžetna u celom svetu osim kod nas.
U svakom slučaju, skoro sve što im je bilo potrebno da kombi pretvore u “Motorhome”, za 1.000 $ našli su u Ikei, a kako kažu, ispostavilo se od velikog značaja to što se sva oprema koja se može naći u ovom lancu prodavnica da dom, međusobno uklapa i lako prilagođava.
Grace Aquino, koja je sa svoji suprugom “odgovorna” za ovu “konverziju”, dodaje i da je važan podatak i mala masa nameštaja i opreme koja se može naći u Ikei. Redosled radnji je bio očekivan. Prvo je teretni prostor kombija izolovan, kako bi se toplota i hladnoća sveli na podnošljiv nivo. Nakon toga, uselili su se bračni krevet, radni sto, police, sudoper i kuhinja i napajanje električnom energijom.
Razumljivo, nisu dostigli novo konfora kakav imaju profesionalne i skupe konverzije, ali su za više nego ograničen budžet Grace i Marlon Aquino, i njihov pas (kako kažu mešanac Čivave i Terijera) počeli da žive život kakav su zamislili, i njihov Ram im je postao, trenutno, jedini dom i sloboda, do koje su došli nakon što su prodali svoju ostarelu transportnu firmu i prodavnicu peciva.
Kako je tekla konverzija starog Ram-a u vozilo koje od milošte nazivaju Flippie, možete pogledati ovde.

 

  • Show Comments

  • peric v

    To moze u USA i u Evropi ali kod nas nema nista od toga.Pa kod nas samo atest za crnu foliju kosta oko 100e. Jednostavno ne postoji zakonodavstvo koje regulise uslove za samogradnju kampera.Poslao upit Agenciji za bezbednst i Ministarstvu saobracaja, cute kao zaliveni.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 nije zaboravila da bude uzbudljiva

Formula 1 još uvek nije zaboravila da bude uzbudljiva, barem prema kvalifikacijama za sprint ...

Ferrari pravi svoj šampionat?

Ferrari je upozorio vlasnike Formule 1 da se ne igraju vatrom i najavu povlačenja ...

Test: Dacia Logan TCe 90 – kvalitetniji ali koliko dostupan?

Od modela sklopljenog sa minimumom delova da bi bio pristupačan, Dacia Logan je stigla ...

Senzacionalne kvalifikacije Formule 1 na stazi Spa

Po običaju kiša je izrežirala, a vozač doneli spektakularne kvalifikacije Formule 1 na stazi ...

Formula 1 – Perez produžio ugovor sa Red Bullom

Formula 1 tim Red Bull produžio je saradnju sa pobednikom Velike nagrade Monaka Sergiom ...