fbpx

Uz sreću i pomoć drugih, Hamiltonu pobeda u Barseloni

Ako smo uz prošlu trku Formule 1 mogli da dremnemo i ništa ne propustimo, Barselona je donela ipak nešto što je vredelo pogledati.

Foto: Mercedes, Wolfgang Wilhelm

A delovalalo je da će ovo biti laka pobeda za Ferrari i Vettela. Dobar, tačnije odličan start za Nemca i lepa prednost već nakon nekoliko krugova delovali su kao bajka, uprkos činjenici da je Rakkonnen morao da odustane već posle prve krivine nakon kontakta sa Verstappenom. U tom trenutku, Vettel je ostao bez moguće podrške timskog kolege, a Hamilton je već mogao po prvi put za zahvali Bottasu što je iz trke izbacio Raikkonnena i Verstappena. Sve je teklo kako treba po Ferrari do prve zamene pneumatika, na koju Vettel odlazi dosta rano, ali se u trku vraća iza Bottasa koji ga par krugova drži iza sebe i usporava, dok Hamilton obavlja svoju zamenu pneumatika.

Foto: Mercedes, Wolfgang Wilhelm

Vettelova prednost se sa devet istopila na malo više od tri sekunde, iako je agresivnim i atraktivnim manevrom Bottasa upeo da ostavi iza sebe. Sudar Vandoornea i Masse uzrokovao je virtuelno vozilo sigurnosti kada je tim Mercedes, pred sam kraj sigurnosnog perioda, zamenio Hamiltonove pneumatike, čime Englez evidentno postaje brži od Vettela i na kraju ga i obilazi. Vettel obavlja zamenu pnumatika i čak uspeva da na stazu izađe ispred Hamiltona uz malo guranja na krivini broj 1. Ipak, Hamilton na mekim gumama, sa najsnažnijom postavkom motora i DRS-om, uspeva da obiđe Vettela i dođe do pobede.

Foto: Red Bull

Treće mesto obradovalo je Ricciarda i tim Red Bull, koji je do njega stigao ne toliko svojom dobrom vožnjom, koliko dešavanjima na stazi ispred njega, a pogotovo zahvaljujući odustajanju Bottasa nakon kvara motora.
Sve skupa, pristojna trka sa povremenim stvarnim trkanjem, na stazi koju svi timovi i vozači dobro poznaju. Sledeća stanica najbržeg cirkusa je Monte Carlo, 28. maja, uz već poznatu činjenicu da će Alonso odsustvovati zbog nastupa na 500 milja Indianapolisa a da će ga u njegovom bolidu zameniti Jenson Button.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bicikl na poklon uz Mini Countryman

Uz kupovinu bilo kog modela MINI Countryman, prvih 15 klijenata u prtljažniku očekuje i ...

BYD uzvraća udarac Ajkulom

BYD uzvraća udarac Ajkulom, velikim pick-upom sa PHEV pogonom, koji će proizvoditi u Meksiku ...

Geely kupio trkačku stazu u Sjedinjenim Američkim Državama

Kineski proizvođač automobila, Geely, je potvrdio da je kupio trkačku stazu u SAD Kineski ...

Da li Toyota gasi Land Cruiser?

Postojeća Toyota Land Cruiser je već u godinama, a naslednika nema ni na horizontu ...

Peugeot je predstavio novi 308 SW – u prodaji do kraja godine

Od B stuba pa nadalje novi Peugeot 308SW nema mnogo toga zajedničkog sa hatchback ...

Bernie Ecclestone odgovara na Massinu tužbu

Bernie Ecclestone odgovara na Massinu tužbu kojom potražuje 82 miliona dolara od FIA, FOM ...