fbpx

Zeleni pakao kako, ne baš iz milošte, nazivaju Nürburgring Nordschleife dobio je novi rekord, ali u stilu sa svojim imenom.

Brzinski rekord je zeleni, obzirom da je postignut potpuno električnim vozilom NIO EP9. Iako je zelen, rekord je vema impresivan i na stazi od 20.8 kilometara sada iznosi 6:45:900, šro je za čitavih 19.22 sekunde brže od prethodnog. Novi rekorder NIO EP9 je zaista fascinantno vozilo. Njegova četiri električna motora isporučuju čak 1 MW snage, što bi bio ekvivalent od 1360KS. Pri tom moćni elektro motori ostvaruju neverovatan obrtni moment od 6334Nm i to na točkovima, obzirom da je ovo vozilo, za razliku od većine električnih vozila opremljeno sa četiri nezavisna reduktora pogona, odnosno sa idealnim prenosnim odnosnom od 1:4.283. Koncept vozila predvideo je da se baterije menjaju za samo 8 minuta, a da je za njihovo punjenje dovoljno samo 45 min.

NIO EP9 ima i fascinantnu aerodinamiku, koja se prema aerodimaničkom potisku koji stvara karoserija, spojler i pod vozila sa difuzorom može meriti sa Formulom 1. U krivinama dostiže 2,53 G poprečnih sisla ubrzanja, a pri kočenju čak 3.30 G uzdužnog. Od 0 do 200 km/h ubrzava za 7.1 sec, i dostiže maksimalnih 313 km/h. Komapnija NIO je najavila da je pokrenula proizvodnju 10 komada EP9, po ceni od 1.48 $ za poznate kupce, koji će vozilo koristiti kao demonstratora sportske vožnje.


Inače, multi nacionalna start up komapanija NIO ima 2000 zaposlenih širom sveta i bavi se visokim tehnologijama u saobraćaju. U Aprilu mesecu predstavila je NIO ES8, MPV sa sedam sedišta, čija prodaja u Kini počinje tokom ove godine. Takođe, NIO je najavio da će za 2020. godinu imati spremno potpuno autonomno električno vozilo za američko tržište. NIO se redovno takmiči u Formula E šampionatu sveta za električna vozila, a 2015. su osvojili titulu sa Nelsonom Piquetom juniorom za upravljačem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW Grupa sledećeg meseca odlučuje o ulasku u Formulu 1

Volkswagen Grupa bi sledećeg meseca mogla odlučiti da li će Porsche ili Audi ući ...

Renault Talisman Blue dCi 200 EDC – snažno i ekonomično

Renault je svojom limuzinom Talisman okrenuo leđa nasleđu Lagune, a kupcima ponudio lepši i ...

WRC – Trostruka pobeda za Hyundai u Grčkoj

WRC se nakon 13 godina Acropols Reli se vratio u kalendar šampionata sveta, a ...

Renault se vraća u Williams Formula 1 tim?

Renault je u Formuli 1 jedini proizvođač motora koji snabdeva samo sopstveni tim, ali ...

Polako se otkriva Škoda Scala

Škoda Scala je prvi model koji je na A0 MQB platformi Volkswagen Grupe Prema ...