fbpx

Jedrilice ili lebdilice za America’s Cup

Počela su takmičenja za naprestižniji trofej u jedriličarstvu – America’s Cup, koja se održavaju u akvatorijumu Bermuda. America’s Cup je najstarije sportsko takmičenje na svetu, a ove godine održava se 35. put u istoriji dugo 166 godina. Branilac titule iz 2010. i 2013. je ORACLE TEAM USA.

 

Nakon maksi krstaša od 25 metara, ovogodišnje takmičenje je revolucionarno po brodovima na kojima će se takmičiti najbolji jedriličari sveta. Katamarani su dužine 15 metara i širine 8.48m. Visina krila-jedra je 24 m, površine 101 m². Masa cele jedrilice je 2.400 kg. Svi imaju tzv krilo-jedro (wingsail), a uz povoljan vetar dostižu brzine o do 100 km/h, obzirom da poput hidroglisera lebde iznad vode na svojim hidroprofilima. Svaki brod ima posadu od 6 članova, koji ukupno mogu da teže 525 kg.


Trkački brod “17” jednostavan je naziv katamarana branilaca pehara. Ovo čudo od aerodinamike i hidrodinamike razvijano je sa inženjerima i stučnjacima za dinamiku fluida iz BMW-a. Da bi katamaran lebdeo iznad vode, a time imao najmanje otpore i najveću brzinu, kormilar mora stalno stalno upravljati što perajima kormila što hiroprofilima koji moraju da stvore dovoljno uzgona da brod lebdi iznad vode. Zbog toga kormilo više ne izgleda koa veliki točak na koji smo navikli i koji vidimo na jedrilicama, več kao volan trkačkog automobila, čiji je imperativ intuitivno i što jednostavnije korišćenje.

Oracle Team USA, Shooting Aerolab der BMW Group

Uvedeno je i pravilo da brzina vetra merena 8 do 3 minuta pre starta mora biti između 6 i 24 čvorova (11-45 km/h). Ukoliko ovi uslovi nisu zadovoljeni, start trke se odlaže.
Od 27. maja do 27. juna, trajaće takmičenje šest ovakvih čudesnih brodova i njihovih posada
Louis Vuitton America’s Cup kvalifikacije – Prvo se voze regate u kojoj će se po dva puta sastati svakim (match race, samo dva broda se trkaju), uključujući i branioca titule.
Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs: Četiri tima izazivača sa najviše poena (jedna pobeda-jedan poen) idu u playoff, koji je knock out sitem. Prva posada koja u međusobnim duelima dođe do pet pobeda ide dalje. Održavaju se dva polufinalna takmičenja.
– Branilac titule ORACLE TEAM USA sastaje se sa najboljim izazivačem. Takmičenja se voze dok jedna posada ne osvoji sedam poena, odnosno prva pobedi u sedam trka. Osvajač America’s Cup-a je posada i brod sa sedam poena.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche 850 Fantom Air je lep čist i skup

Porsche 850 Fantom Air je lep čist i skup gliser, a plod je saradnje ...

Motojet H2O Adrenalin održan u Žitištu

Sezona Motojet H2O Adrenalin događaja približila se kraju. U Žitištu je održana šesta ovogodišnja ...

Avionima kroz hangar

Ovo nemojte raditi kod kuće – proletati u paru, avionima kroz hangar Odavno smo ...

Mercedes-AMG i Cigarette Racing ponovo zajedno

Mercedes-AMG i Cigarette Racing po 12. put su se udružili i kupcima ponudili ekskluzivni ...

Aston Martin poleće u nebo sa ACH130 helikopterom

Aston Martin je tokom ceremonije u francuskim Alpima predstavio ACH130 Aston Martin Edition helikopter ...

Toyota i JAXA se spremaju da idu na Mesec

Toyota i Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) imaju u planu da šalju ljude ...