fbpx

Pobednik ovogodišnje trke 500 milja Indianapolisa je Takuma Sato, bivši vozač Formule 1. Senzacija ili ne, potpuno je zaslužio počasti koje mu pripadaju

Japanski vozač kojeg pamtimo i po banzai potezima u Formuli 1 imao je najviše znanja, živaca pa i sreće da prvi pređe preko linije cilja nakon 500 milja bespoštedne jurnjave na čuvenom ovalu. Za Satoa Honda je funkcioniala do samog kraja, za razliku od čoveka koji ove godine uzeo šou celoj trci. Fernando Alonso je svojom (a možda i ne samo svojom) odlukom da umesto u Monte Carlu vozi na ovalu u Americi podigao mnogo prašine, a samoj trci doneo milione gledalaca više nego što bi ih Indy 500 inače imao. Šta više, Alonsov “radni izlet” preko bare sponzorima iz McLaren Honda tima doneo je ogromnu medijsku pažnju koja ponovo izostaje zbog očajnih rezultata. Na žalost, izgleda da je Alonso poneo hondin usud sa sobom i u Ameriku. Nakon solidnih kvalifikacija i 5. startnog mesta, dobre trke i vođstva, otkazao je motor na njegovom bolidu. Indy 500 završen. Tačka je stavljena, cilj nije ostvaren, ali sponzori mogu biti zadovoljni i cirkus ide dalje. A Alonso je pokazao svu svoju veličinu i profesionalnost. Ni jednog trena nije tvrdio da će pobediti, bio je odmeren u izjavama i ni jednom rečju nije podcenio svoje konkurente. A pokazao je da je itekako bio konkurentan. Odustao je u 176 krugu sa dimom iz motora, u trenutku kada je bio tik uz Satoa koji je na kraju pobedio.
A Indy 500 u svom 101. izdanju je doneo sve što se od njega očekuje za 300.000 gledalaca na stazi i milione pred ekranima. Mnogo njih je vodilo, mnogo njih se slupalo, dosta njih odustalo. Od 33 automobila koji su startovali, do cilja je stiglo samo 18. Sato je zaslužio i slavu i novac za pobedu i to u timu Andretti autosport sa motorom Honda, i da dodamo, drugo mesto zauzeo je Helio Castroneves, a britanac  Ed Jones treće.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test: Mercedes GLB 200d – ipak ima smisla

U moru modela koji su evolucija nekog drugog modela Mercedes-Benz je ponudio GLB deklarisan ...

Aston Matin ne izlazi na Leman 2020

Iako je mnoge obradovala vest da će Aston Martin učestvovati na Lemanu sa svojim ...

Formula 1 – Audi bi mogao odložiti svoju odluku

Formula 1 – nakon što je FIA konačno overila nova pravila za pogonske grupe ...

Serijski Mercedes-AMG GT otkriven

Za samo godinu dana Mercedes-AMG GT super kupe je prošao put od koncepta do ...

Elon Musk zvanično predstavio i Tesla Model Y SUV

Elon Musk je izabrao binu Teslinog dizajn studija nadomak Los Anđelesa za predstavljanje petog ...

Opel Astra nikad povoljnija

Nova Astra nikad povoljnija – šampion aerodinamike sa specijalnim akcijskim cenama za vozila sa ...