fbpx

Ron Dennis se oprostio od McLarena

Šest meseci nakon što je gotovo na silu smenjen sa pozicije CEO McLarena, Ron Dennis prodaje svoje deonice u kompaniji i raskida svaku vezu za firmom koju je dobrim delom stvorio

Ron Dennis je rekao zbogom McLarenu kompaniji koja je počela kao trkački tim u Formuli 1 a danas se njena vrednost procenjuje na 2 milijarde funti, i smatra se jednom od najboljih i najvrednijih engleskih privatnih kompanija. Nakon što je u decembru 2016. izgubio poziciju CEO i kontrolu nad firmom u kojoj je još uvek bio vlasnik 25%, a uz loše odnose sa suvlasnicima Mansourom Ojjehom i investicionim fondom Mumtalakat, Dennis je odlučio da za 275 miliona funti proda svoje deonice i potpuno izađe iz firme koju je dobrim delom on i stvorio.Britanski milioner je godinama važio za jednog od najboljih šefova timova u F1, međutim njegova razilaženja sa ostalim vlasnicima kompanije rasla su sa nestajanjem sportski rezultata firme, što zbog izostanka fabričke podrške proizvođača, što zbog odlaska svih sponzora, čemu su delom zaslužni loši rezultati, a delom i tvrdoglavost Dennisa da spusti cenu paprenih sponzorskih ugovora koji više nisu imali osnovu. Kulminacija svega nastala je kada je Dennis pokušao da otkupi celi kompaniju pre tri godine, u čemu nije uspeo, i kada je praktično na silu uspeo da ostane CEO. Aktuelna drama sa lišim reultatima, samo je doprinela raspadu sistema, pa je Dennis ipak odlučio da za “izvesnu nadoknadu”, digne ruke od svega i izađe iz kompanije.


Ron Dennis je bez sumnje uspešan poslovni čovek, koji je uspeo da McLaren pretvori u jedan od najboljih i najuspešnijih timova, za koji su vozili Lauda, Prost i Senna, i mnogi drugi veliki vozači i osvajali brojne titule. Takođe, Dennis je vlasnik i velikog catering lanca Absolute taste, koji je počeo tako što mu je tadašnji glavni kuvar F1 tima na tri stranice preložio biznis plan, a Dennis ga finansijski podržao. Zanimljivo je i da je Dennis zajedno sa Mansourom Ojjehom bio većinski akcionar luksuzne marke satova TAG Heuer, sve dok marku nije preuzeo Louis Vuitton. McLaren pored F1 tima ima i svoj usopešan razvojni centar, kao i proizvodnju putničkih supersportskih automobila McLaren, za koji se može čuti da nije ispunila finansijske planove prema očekivanjima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – VN Austrije Verstappenu

Formula 1 – Velika nagrada Austrije pripala Maxu Verstappenu u Red Bullu, Ferrari konačno ...

BMW M135 xDrive „utegnut“ pre vremena

Kada konkurencija vredno radi mora se odgovoriti – BMW je mimo uobičajene faze osvežavanja ...

Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema?

Prema poslednjem istraživanju J.D. Power-a, Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema među novim ...

Koliko košta put do Formule 1?

Put do Formule 1 je dug, neizvestan i iznad svega jako skup, a koliko ...

Lotus Evija je lovački avion među zmajevima

Lotus Evija je u finalnoj fazi razvoja, a glavni aerodinamičar kompanije tvrdi da je ...