Advertisement

Klima uređaj u automobilu odavno je prestao da bude luksuz. Nekada su ga imali samo automobili premium proizvođača. Danas, su retki modeli i B segmenta bez ugrađenog klima uređaja u osnovnoj opremi. Postao je svakodnevna potreba, posebno kada spoljna temperatura pređe 30, a kod nas više nisu retki ni dani kada su temperature oko 40 stepeni.

Vozači se u vrelom vozilu često unervoze i žure da što pre stignu na cilj, pa su i greške mnogo češće, nego kada su temperature prijatnije za vožnju. Posebno je važno da vam vožnja bude prijatna kada krećete na duži put, naročito ako su sa vama i deca. Dobro bi bilo da automobil bude parkiran u hladovini, kako na put ne biste krenuli u vrelom autu. Klima uređaju će trebati mnogo manje vremena da tepmeratura u vozilu bude prijatna za putnike. Sve su to razlozi zbog kojih je izuzetno važno da redovno proveravate stanje klima uređaja, kako biste imali dovoljno vremena za eventualne intervencije, što podrazumeva dopunu rashladnog gasa, ulja, dezinfekciju ili neke popravke.

Ipak, veliki broj vozača ne obavlja redovno servisiranje i dezinfekciju, pa se dešava da im klima uređaj, usled svakodnevnog korišćenja i neredovnog održavanja, otkaže usred leta. Kada je najpotrebniji. Kako vam se to ne bi dogodilo, servis je potrebno obavljati barem svake druge godine (poželjno jednom godišnje izvršiti proveru), ako je sve u redu sa sistemom, a po potrebi i češće. Dezinfekciju klime je poželjno raditi 2 puta godišnje. Najbolje u proleće, pre početka tropskih temperatura (koje kod nas više nisu retkost) i pre početka zime. U tom periodu uređaj je već radio celo leto, a biće Vam potreban i tokom zime kako se vetrobranska stakla ne bi zamaglila.

U redovan servis klima uređaja spada čišćenje ventilacionih kanala pri čemu se spaja na posebnu mašinu koja izvlači preostali rashladni gas i ulje. Zatim se izvlači i vlaga, proverava nepropustljivost sistema, a nakon toga vrši vraćanje pročišćenog rashladnog gasa i ulja. Uređaj dodaje samo onoliko gasa i ulja koliko je fabrički propisano za određeni tip vozila, a tačno određena količina je veoma bitna za ispravan rad sistema. Veoma je važno izvršiti dezinfekciju ventilacionih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koji se zbog vlažnosti ili nekoriščenja klima uređaja tokom zimskog perioda nakupe na i oko isparivača. Važno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača i zamena unutrašnjeg filtera. Mnogo je isplativije izdvojiti novac za pravovremeno servisiranje i dezinfekciju, nego čekati da se dogodi kvar, pa plaćati skupe popravke ili kompletnu zamenu klima uređaja. U mnogim servisima nude i brzu kontrolu (ponekad I besplatno), a čak i otklanjanje potencijalnih manjih problema po pristupačnim cenama.

Pored redovnog servisiranja, evo našeg saveta kako da produžite životni vek vašeg klima uređaja. Uključujte ga tokom cele godine, nekoliko puta sedmično, barem na dva do tri minuta. Obavezno isključite klima uređaj nekoliko minuta pre dolaska na Vaše odredište (kako bi se sistem osušio i smanjila mogućnost nastanka gljivica, I stvaranje neprijatnih mirisa). Na taj način značajno produžavate životni vek kompresora i sprečavate gubitak gasa i ulja, odnosno fluidne smese. Srećan put u prijatno rashlađenom vozilu!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Brojni noviteti na štandu Opela u Frankfurtu

Opelov štand na salonu u Frankfurtu koji počinje 14. septembra imaće formu malog grada ...

Infiniti postaje Nissanov električni premium brend

Japanski proizvođač Nissan planira da transformiše svoj premium sub-brand, Infiniti, u pretežno električni brend ...

Suzuki Swift – ekonomičan i dohvatljiv

„Mali gradski“ automobil postao je pravi luksuz, barem za prosečan nivo standarda u Srbiji. ...

Tri cilindra i za Volvo XC40

XC40 biće prvi model i koji će Volvo ugraditi svoj novi trocilindarski agregat Volvo ...

VW pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion

Volkswagen je u Ženevi pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion, koja pored monumentalne dužine ima ...

Avioni, kamioni, milioni, pick-upovi…

Avioni, kamioni, milioni, pick-upovi u glavi Elona Muska, koji kaže da gori od želje ...