fbpx

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni koji će se održati u januaru 2018. Naslednik 3008DKR zove se skromno – ‘Car of the Year’

Foto: Peugeot

Novi Peugeot 3008DKR Maxi je veći od prethodnika i to je najveća novina u evoluciji ovog uspešnog trkača, koji naravno nema baš ništa zajedničko sa svojim drumskim imenjakom 3008. Tačnije, novi prototoip za jurnjavu po nedođijama Dakar i ostalih off road relija, širi je za čitavih 20 cm, i to zahvaljujući izmenama u sistemu oslanjanja i ogibljenja. Trouglasta ramena sa obe strane vozila produžena su za po 10 cm, što je podrazumevalo i nove porečne stabilizatore i produžene i ojačane poluosovine. Kao rezultat ovog proširivanja 3008DKR Maxi bi trebao imati povećanu stabilnost i voznu dinamiku.
Iako razvoj automobila još uvek traje, najavljeno je da će nastupiti na reliju “Putevima svile”, koji se u julu vozi između Rusije i Kine, a u 3008DKR Maxi će nastupiti devetostruki šampion sveta Sebastian Loeb. Loeb je ovogodišnji Dakar završio na drugom estu, a ovo će mu biti drugi nastup na čuvenom rusko-kineskom reliju. Pored Loeba, u starim evolucijama 3008 DKR nastupiće i Stephane Peterhansel i prošlogodišnji pobednik Cyril Despres.

Foto: Peugeot

Za novi Peugeot 3008DKR Maxi Loeb kaže da ima znatno drugačiji karakter i da se znatno drugačije vozi, ali da je osetno stabilniji. Legendarni reli šampion kaže da se vozilo sada mnogo manje naginje u krivinama, što mu daje mnogo više samopouzdanja prilikom klizanja kroz krivinu i pruža mogućnost agresivnije vožnje. Loeb dodaje i da je najbolji deo ovog automobila da ovako širok na velikim točkovima može da prođe skoro svaku prepreku, a da ono što gubi zbog svog 4×2 pogona na etapnim drumovima, dobija na lošem terenu, a pogotovo u vožnji po dinama, gde se Dakar reli često dobija ili gubi.

Foto: Peugeot
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nove B-Klase u ponudi rent a car kompanije AVIS Srbija

Emil Frey Auto Centar, ovlašćeni diler i servisni centar za Mercedes-Benz i smart vozila, ...

Aston Martin DB 11 sa V8 motorom – pogodite čijim?

Na festivalu brzine u Goodwoodu predstavljen je Aston Martin DB 11 sa V8 agregatom, ...

Mazda slavi 50 godina Wankel motora

Izmislio ga je Dr Felix Wankel, razvio nemački proizvođač automobila NSU, a dovršila Mazda. ...

BMW sa X4 i M8 Gran Coupe konceptom u Ženevi

Ako je novi BMW X4 komercijalna premijera, onda je BMW M8 Gran Coupe čista ...

BMW kupio svog najvećeg tjunera Alpinu

Ekologija je donela crne dane za tjunere – umesto da stavi ključ u bravu ...

Lamborghini dopušta Amazon Alexi da upravlja sistemima vozila

Lamborghini je tokom CES-a u Las Vegasu otkrio da je Huracan EVO prvi automobil ...