fbpx

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni koji će se održati u januaru 2018. Naslednik 3008DKR zove se skromno – ‘Car of the Year’

Foto: Peugeot

Novi Peugeot 3008DKR Maxi je veći od prethodnika i to je najveća novina u evoluciji ovog uspešnog trkača, koji naravno nema baš ništa zajedničko sa svojim drumskim imenjakom 3008. Tačnije, novi prototoip za jurnjavu po nedođijama Dakar i ostalih off road relija, širi je za čitavih 20 cm, i to zahvaljujući izmenama u sistemu oslanjanja i ogibljenja. Trouglasta ramena sa obe strane vozila produžena su za po 10 cm, što je podrazumevalo i nove porečne stabilizatore i produžene i ojačane poluosovine. Kao rezultat ovog proširivanja 3008DKR Maxi bi trebao imati povećanu stabilnost i voznu dinamiku.
Iako razvoj automobila još uvek traje, najavljeno je da će nastupiti na reliju “Putevima svile”, koji se u julu vozi između Rusije i Kine, a u 3008DKR Maxi će nastupiti devetostruki šampion sveta Sebastian Loeb. Loeb je ovogodišnji Dakar završio na drugom estu, a ovo će mu biti drugi nastup na čuvenom rusko-kineskom reliju. Pored Loeba, u starim evolucijama 3008 DKR nastupiće i Stephane Peterhansel i prošlogodišnji pobednik Cyril Despres.

Foto: Peugeot

Za novi Peugeot 3008DKR Maxi Loeb kaže da ima znatno drugačiji karakter i da se znatno drugačije vozi, ali da je osetno stabilniji. Legendarni reli šampion kaže da se vozilo sada mnogo manje naginje u krivinama, što mu daje mnogo više samopouzdanja prilikom klizanja kroz krivinu i pruža mogućnost agresivnije vožnje. Loeb dodaje i da je najbolji deo ovog automobila da ovako širok na velikim točkovima može da prođe skoro svaku prepreku, a da ono što gubi zbog svog 4×2 pogona na etapnim drumovima, dobija na lošem terenu, a pogotovo u vožnji po dinama, gde se Dakar reli često dobija ili gubi.

Foto: Peugeot
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – za Alpine F1 počela sezona iz pakla

Formula 1 – za Alpine F1 sezona iz pakla je počela očajnom predsezonom na ...

Pratite Goodwood Festival of Speed uživo:

Prvi dan Goodwood festivala brzine je počeo, a ovde možete pratiti prenos uživo:  

McLaren sprema plug in hibridnu platformu sa AWD pogonom

McLaren će na proleće predstaviti novu, elektrifikovanu platformu, a CEO kompanije je već otkrio ...

BMW Z4 spreman za premijeru

BMW je na Twitteru objavio siluetu novog Z4, i time praktično najavio da je ...

Opel Grandland X spreman za javnost

Baziran na platformi Peugeota 3008, Opel Grandland svoju svetsku premijeru će doživeti na Sajmu ...

Jaguar F-Type sa samo četiri cilindra

Spajanje laganog aluminijumskog dvoseda sa naprednim dvolitarskim turbo motorom sa 300 KS dobija se ...