fbpx

Nemačko pravosuđe istražuje BOSCH

Nemački pravosudni organi istražuju mogućnost da su odgovorni iz kompanije Robert Bosch umešani i skandal sa lažiranim podacima o emisiji izduvnih gasova.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio Automotive News Europe nemački istražni organi intenzivirali su i proširili istragu u slučaju lažnih podataka o emisiji izduvnih i stvaranja softvera koji su to omogućavali. Pod istragom je kompanija Robert Bosch, dobavljač VW-a i mogućnost da je učestvovala u prevari otkrivenoj 2015. Istražitelji, ali sada iz Stuttgarta, usmerili su istragu prema tri zaposlena iz Boscha, koji su visoki i srednji menadžeri ove kompanije, a koji su možda imali ulogu u proizvodnji softvera korišćenog za manipulaciju rezultatima emisije CO2. Ovo je u pisanom saopštenju izjavio Jan Holzner iz agencije koja vrši istragu. Iako je u prethodnoj istrazi ovakva mogućnost donekle eliminisana, indikativno je ponovno vraćanje istrage u Bosch, što može značiti i da su se pojavili novi dokazi u ovom globalnom skandalu. Bosch je takođe pod istragom i od strane američkog pravosuđa, a početkom ove godine počela je istraga o mogućoj vezi Bosch-a i Daimlera.
Predstavnici za javnost kompanije Bosch saopštili su da ne mogu komentarisati slučajeve o pojedinačnim zaposlenima, ali da kompanija…”ozbiljno shvata istragu u slučaju sa dizel motorima i da je potpuno kooperativna od početka istrage”.
Inače istraga koja se vodi iz Stuttgart je uporedna sa istragom koja se vodi iz Brunswick, koji je bliži VW-ovoj centrali. Istraga iz Brunswick obuhvata skoro 40 osoba, uključujući i bivšeg CEO VW grupe Martina Winterkorna. Interes istražitelja proširen je i na više odeljenja uključujući i luksizne marke Audi i Porsche. Dodatno, istražitelji iz Stuttgarta bave se i revizijom trećeg slučaja koji se odnosi na kooperaciju Boscha i Fiat Chrysler Automobiles, zaključuje Automotive News Europe.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Originalni Bullitt Mustang izložen u centru Washingtona

Ford Mustang iz 1968. korišćen tokom snimanja filma „Bullitt“ je tek nedavno pronađen, a ...

Citoroen C3 Aircross – soba na točkovima

Citroen se u crossover segmet možda uključio među poslednjima, ali je to uradio na ...

Renault Clio slavi 30. rođendan

Renault Clio, svetski bestseller u svom B segmentu slavi 30. rođendan Trideset godina evolucije ...

Nova evolucija D-Max Arctic Trucks AT35

Isuzu je objavio da od 1. oktobra počinje prodaju nove generacije D-Max Arctic Trucks ...

Formula 1 – Velika nagrada Bahreina

Prva trka sezone Formule 1 2023. vožena je na stazi Bahrain International Circuit dugoj ...

Audi se razmahao tizerima za e-tron GT

Iako ga je najavio pre više od dve godine, Audi se tek sada razmahao ...