fbpx

Nemačko pravosuđe istražuje BOSCH

Nemački pravosudni organi istražuju mogućnost da su odgovorni iz kompanije Robert Bosch umešani i skandal sa lažiranim podacima o emisiji izduvnih gasova.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio Automotive News Europe nemački istražni organi intenzivirali su i proširili istragu u slučaju lažnih podataka o emisiji izduvnih i stvaranja softvera koji su to omogućavali. Pod istragom je kompanija Robert Bosch, dobavljač VW-a i mogućnost da je učestvovala u prevari otkrivenoj 2015. Istražitelji, ali sada iz Stuttgarta, usmerili su istragu prema tri zaposlena iz Boscha, koji su visoki i srednji menadžeri ove kompanije, a koji su možda imali ulogu u proizvodnji softvera korišćenog za manipulaciju rezultatima emisije CO2. Ovo je u pisanom saopštenju izjavio Jan Holzner iz agencije koja vrši istragu. Iako je u prethodnoj istrazi ovakva mogućnost donekle eliminisana, indikativno je ponovno vraćanje istrage u Bosch, što može značiti i da su se pojavili novi dokazi u ovom globalnom skandalu. Bosch je takođe pod istragom i od strane američkog pravosuđa, a početkom ove godine počela je istraga o mogućoj vezi Bosch-a i Daimlera.
Predstavnici za javnost kompanije Bosch saopštili su da ne mogu komentarisati slučajeve o pojedinačnim zaposlenima, ali da kompanija…”ozbiljno shvata istragu u slučaju sa dizel motorima i da je potpuno kooperativna od početka istrage”.
Inače istraga koja se vodi iz Stuttgart je uporedna sa istragom koja se vodi iz Brunswick, koji je bliži VW-ovoj centrali. Istraga iz Brunswick obuhvata skoro 40 osoba, uključujući i bivšeg CEO VW grupe Martina Winterkorna. Interes istražitelja proširen je i na više odeljenja uključujući i luksizne marke Audi i Porsche. Dodatno, istražitelji iz Stuttgarta bave se i revizijom trećeg slučaja koji se odnosi na kooperaciju Boscha i Fiat Chrysler Automobiles, zaključuje Automotive News Europe.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen I.D. R najbrži na kvalifikacijama za Pikes Peak

Romain Dumas, iza upravljača potpuno novog, potpuno električnog Volkswagen I.D. R postavio je najbrže ...

Miloš Pavlović predstavlja Lamborghini na Goodwoodu

Miloš Pavlović prvi je srpski automobilista koji je dobio čast da se pojavi na ...

Ford Mustang opozvan jer bi pedala kočnice mogla otpasti

Ford opoziva sve Mustange 2020. godišta opremljene sa automatskim menjačem zbog defektnog sklopa pedale ...

Hamiltonu i Mercedesu sve, Vettelu ništa na Hockenheimu

Formula 1 se vratila u Nemačku na čuveni Hockenheim, ali umesto radosti za prepune ...

Najkorišćenija flota hidrogenske Toyote Mirai na svetu

CleverShatle pružalac usluge deljene vožnje, bez ikakvih problema prešao pet miliona kilometara na vodonik ...

Potpuno električni Mercedes EQA stigao u Srbiju

Na srpskom tržištu predstavljen je potpuno novi EQA, ulazni model u električni svet Mercedes-EQ ...