fbpx

Nemačko pravosuđe istražuje BOSCH

Nemački pravosudni organi istražuju mogućnost da su odgovorni iz kompanije Robert Bosch umešani i skandal sa lažiranim podacima o emisiji izduvnih gasova.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio Automotive News Europe nemački istražni organi intenzivirali su i proširili istragu u slučaju lažnih podataka o emisiji izduvnih i stvaranja softvera koji su to omogućavali. Pod istragom je kompanija Robert Bosch, dobavljač VW-a i mogućnost da je učestvovala u prevari otkrivenoj 2015. Istražitelji, ali sada iz Stuttgarta, usmerili su istragu prema tri zaposlena iz Boscha, koji su visoki i srednji menadžeri ove kompanije, a koji su možda imali ulogu u proizvodnji softvera korišćenog za manipulaciju rezultatima emisije CO2. Ovo je u pisanom saopštenju izjavio Jan Holzner iz agencije koja vrši istragu. Iako je u prethodnoj istrazi ovakva mogućnost donekle eliminisana, indikativno je ponovno vraćanje istrage u Bosch, što može značiti i da su se pojavili novi dokazi u ovom globalnom skandalu. Bosch je takođe pod istragom i od strane američkog pravosuđa, a početkom ove godine počela je istraga o mogućoj vezi Bosch-a i Daimlera.
Predstavnici za javnost kompanije Bosch saopštili su da ne mogu komentarisati slučajeve o pojedinačnim zaposlenima, ali da kompanija…”ozbiljno shvata istragu u slučaju sa dizel motorima i da je potpuno kooperativna od početka istrage”.
Inače istraga koja se vodi iz Stuttgart je uporedna sa istragom koja se vodi iz Brunswick, koji je bliži VW-ovoj centrali. Istraga iz Brunswick obuhvata skoro 40 osoba, uključujući i bivšeg CEO VW grupe Martina Winterkorna. Interes istražitelja proširen je i na više odeljenja uključujući i luksizne marke Audi i Porsche. Dodatno, istražitelji iz Stuttgarta bave se i revizijom trećeg slučaja koji se odnosi na kooperaciju Boscha i Fiat Chrysler Automobiles, zaključuje Automotive News Europe.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zanimljiv startni poredak pred sutrašnju trku u Kanadi

Stani-kreni staza u Montrealu sutra bi mogla doneti zanimljivu trku uz zanimljiv startni poredak ...

Dacia Spring Electric debitovala kao najpristupačniji EV u Evropi

Dacia Spring Electric je zvanično krenula u prodaju u Francuskoj, po ceni od 12,403 ...

Predstavljen Jaguar E-Pace i to kako!

Niko više ne beži od SUV segmenta. Suviše je tražen, a procene kažu da ...

Toyota najavljuje kompaktni SUV

Toyota Motor Europe planira uvođenje potpuno novog modela u svoju ponudu za evropsko tržište, ...

CEO Tesle priznaje pogrešne korake u proizvodnji Modela 3

U intervjuu za „CBS This Morning“, šef Tesle, Elon Musk, je priznao da su ...

Porsche 917 – legenda koja se nije tako lako rodila

Obično se pamte uspesi, ali se često zaboravlja na put do njih – Porsche ...