fbpx

Krajem ove godine na tržište će stići Mercedes X-Klase, kojim će ova marka ući na teren u kojem do sada nije bila, iako se odavno dokazala u SUV, Crossover klasama, a uz G Klasu, i među punokrvnim offroaderima

Foto: Mercedes Benz

Mi sigurno nismo tipično tržište za Pick up, ali u svetu definitivno postoje tržišta koja su u stanju da progutaju velike količine ovih radno-zabavnih vozila. U osnovi, cilj svakog pick upa je pristojna kabina i dovoljno velika što zapremina što nosivost tovarnog prostora i to bi bilo to. Zbog ovoga, šasija gotovo da se i podrazumeva, isto koliko i dovoljno snažan motor da potera poslovično preko pet metara duge pick upove.

Foto: Mercedes Benz

Pre nekih šest godina nastala alijansa Renault Nissan – Mercedes Benz do sada je već iznjedrila dosta toga, a sada je predstvaljen i najveći plod ove saradnje, i to bukvalno. Mercedes X Klase dug je 5,38 m, a baziran je na modelu Nissan Navara, koji će se uskoro pojaviti i kao Renault Alaskan. Osnova je rešetkasta šasija, a dimenzije x Klase razlikuju je od Navare: duža je 40 mm, šira 70 mm i niža 21mm. Sve to, uz “konačni dodir” Mercedesa kupcima koji na svom pick upu žele trokraku zvezdu ponudiće baš to što očekiju. Naravno ne samo ponekim “Mercedes like” detaljem, nego luksuznijom opremom i više ugrađeđene tehnologije, koja bi trebala opravdati i višu cenu koju će X-Klasa imati u odnosu na Navaru i Alaskana.

Foto: Mercedes Benz

Iako iz profila izgleda identično sa Navarom, prednji deo je potpuno Mercedes, sa ogromnim grilom hladnjaka i dominantnom zvezdom. Oni koji će X-Klasu koristiti i za posao, ili utovarati sportsku opremu, obradovaće se spuštanjem vrata tovarnog prostora za više od 90º
U motorskoj ponudi neće biti previše izbora i bazirana je na dizelima od četiri i šest cilindara. X 220d i X250d koriste 2.3 litarski dizel sa četiri cilindra sa jednim i dva turbo kompresora, a u skladu sa tim slabiji ima 161KS a snažniji 188 KS. Standardni je šestostepeni manuelni prijenos, ali će se uz snažniji dizel moći dobiti i sedmostepeni sa dvostrukom spojnicom. Ovim agregatima će se do narednog leta pridružiti i šestocilindarski V6 sa 255 KS, uz kojeg će kupca čekati i permanetni 4×4 pogon.

Foto: Mercedes Benz

Nosivost X-Klase je 1.100 kg, a zanimljivo je da je prednje oslanjanje sa uvojenim troglastim ramenima, dok je pozadi multi link, što je neuobičajena kombinacija u ovom segmentu. Razumljivo, X-Klasa je predviđena i za ozbiljnu terensku vožnju pa su joj dodeljeni i dugi hodovi ogibljenja, a Mercedes je razvio sopstvene opruge, kako bi kupcima obezbedio dodatnu udobnost.

Foto: Mercedes Benz

U enterijeru je dosta toga prepoznatljivo za Mercedes, ali su primetni i izdržljiviji materijali. Takođe, tipično za maku, opcije opreme enterijera biće prilično brojne, pa je za niše pakete rezervisan 8,4” multifunkcionalni ekran, dok će viši i naravno skuplji paketi imati i dodatni 5.4” namenjen vozču, a smešten između analognih instrumenata.
Dolazak X-Klase u salone očekuje se do kraja ove godine, ali za sada nema informacija o cenama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Spremna nova limuzina za Putina

Nova limuzina za predsednika Rusije Vladimira Putina biće uskoro spremna Nova limuzina za predsednika ...

Audi do 2026. godine lansira svoj poslednji SUS model?

Prema objavi Süddeutsche Zeitunga Audi će svoj poslednji model sa SUS motorom lansirati do ...

Iako ne u najbržem bolidu, Hamiltonu pobeda u Budimpešti

Još jedna taktička dosadna trka u Budimpešti, koju je na kraju začinio Bottas udaranjem ...

Dizajner Bugatti Chirona postao šef dizajna Koenigsegga

Koenigsegg je zaposlio talentovanog automobilskog dizajnera, Sašu Selipanova, kao svog novog šefa dizajna Koenigsegg ...

JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser

Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser, specijalno vozilo za ...

Peugeot e-208GT – isti a mnogo drugačiji

U vreme kada istinska električna agresija postaje sve prisutnija, Peugeot će ponuditi e-208 koji ...