fbpx

Opel je ekskluzivno u Beogradu predpremijerno predstavio novi SUV Grandland X. Retko se događa, ali se dogodilo da Srbija bude mesto na kojem će novinarima biti svetski premijerno predstavljen jedan model.

Opel je u Beogradu svetski premijerno predstavio novi model. Doduše statično, ali sa opravdanjem. Naime, Opel Grandland X koji je stigao u Beograd da bi bio pokazan medijima je iz početne predserijske proizvodnje, što dovoljno govori govori o ekskluzivnosti događaja.

Foto: Opel

Ovo je treći SUV koji je Opel predstavio u poslednjih nešto više od godinu dana. Led je probila Mokka X, usledio je Crossland X, a kao najveći SUV u X porodici stiže i Grandland X, smešten u C segment SUV-a. Baziran na platformi Peugeota 3008, Opel Grandland svoju svetsku premijeru će doživeti na Sajmu automobila u Frankfurtu u Septembru, a prodaja će početi krajem ove godine.
Sa 4477mm dužine, 1844mm širine i 1636mm visine, uz 2675mm međuosovinskog rastojanja Opel Grandland X je oko 200mm duži od Mokke X i Crossland-a X, što ga direktno smešta u C segment kompaktnih SUV vozila. Opel u osnovnim informacijama takođe navodi sedišta za pet osoba uz koje ide i odlična ponuda prostora, kao i zapreminu prtljažnika od 514 litara, sa mogućnošću povećanja na 1652 litara obaranjem zadnje klupe. Na Grandlandu su takođe uočljivi i dizajnerski elementi koji su nedavno predstavljeni na novom modelu Insignia,  a isto tako, i u enterijeru su prepoznatljivi elementi iz Astre i Insignie.

Foto: Opel

Za sada se još se ne pominje pogon na sva četiri točka, ali će sigurno imati Opelovu elektronsku kontrolu proklizavanja, sa pet modova vožnje, koji će upravljati kontrolom prenosa snage, što će dozvoliti malo proklizavanja prednjim točkovima kada je to neophodno, kako bi se pogon maksimalno prilagodio podlozi.
Prednja adaptivna LED svetla sa funkcijom skretanja će biti standardna, kao i asistencija dugog svetla i auto nivelacije, kao i adaptivni tempomat sa detekcijom pešaka i atomatskim kočenjem, upozorenja na pospanost vozača, pomoć pri parkiranju i „pametno“ otvaranje vrata prtljažnika udarcem.
Vozač i suvozač pored udobnosti su i sigurni u Opelovim medicinski odobrenim anatomskim sedištima. Svih pet sedišta su grejani, kao i upravljač, što može biti korisno u hladnim danima.

Foto: Opel

Istrument tabla i prekidači su postavljani horizontalno, nasuprot vertikalno postavljenim kao u sportskim automobilima, sa tri reda kontrola na srednjoj konzoli koje upravnjaju audio i navigacionim sistemom, klimom i modom voznje. Konekcija je obezbeđena Opelovim IntelliLink-om i OnStar-om, a punjenje pametnih uređaja je moguće uz pomoć bežičnog punjača.
Od pogona na početku prodaje u jesen stići će 1.2 litarski turbo benzinac od 130 KS, sa 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kao 1.6 litarski dizel sa 120 KS i 300 Nm maksimalno obrtnog momenta.
U svom predstavljanju novog Grandlanda X, Dragan Nenadović direktor Opela za celu regiju, nije želeo ni okvirno da kalkuliše sa cenama koje će biti na početku prodaje, ali je dodao da će uskoro biti saopštene.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li vozače zbunjuju bezbednosne asistencije?

Da li vozače zbunjuju bezbednosne asistencije i sistemi koje imaju u svojim vozilima i ...

Fernando Alonso – samo da ne prekombinuje

U narednih nekoliko nedelja Fernando Alonso će saopštiti svoju odluku gde će biti naredne ...

Novi Land Rover Range Rover stvarno je potpuno nov

Land Rover je novi Range Rover postavio na novu platformu, osavremenio mu izgled i ...

Aston Martin sa V8 prelazi na V6 motore

Aston Martin mora da se priključi procesu smanjivanju emisije CO2, ako planira da proizvodi ...

Istraživanje o pouzdanosti automobila donelo iznenađenje

Trka za uvođenjem što više novih tehnologija donosi probleme sa pouzdanošću, a najnovija istraživanja ...