fbpx

BMW prekinuo dogovore sa Daimlerom

BMW je prekinuo dogovore o zajedničkim projektima sa Daimlerom, nakon što je, navodno, Daimler prijavio dogovor o kartelskom udruživanju

 

Prema informacijama do kojih je došao Sueddeutsche Zeitung, BMW je prekinuo pregovore o zajedničkim projektima i ulaganjima sa Daimlerom, nakon što je Daimler otkrio navodne kartelske dogovore auto giganata baziranim oko Štutgata, VW-a, BMW-a, Audija i Porschea. Navodno je Daimler prijavio antikartelskoj komisiji nezakonito udruživanje pomenutih proizvođača. Iza svega, nalazi se potera za profitom i ucenjivanje dobavljača. Naime, poznato je da se velikim porudžbinama obezbeđuje niža cena, a ujedno stavara dobra situacija za ucenjivanje dobavljača obzirom da nemaju kome drugome ponuditi svoju robu. Malo je poznato, ali je istinito, da se veliki proizvođači automobila udružuju i zajednički poručuju komponente, upravo da bi oborili cene. BMW i Daimler, koji je vlasnik Mercedes Benza, zajednički poručuju pneumatike i brisače za svoja vozila još od 2008. godine, u vrednosti od oko 2 milijarde evra godišnje, a ovo nije usamljen slučaj. Zbog čega se odjednom BMW pobunio, ostaje da se vidi, a do tada prvi čovek BMW-a Harald Krueger izjavio je da je duboko razočaran i da je izgubio poverenje u Daimler, dok njegov kolega Dieter Zetsche, CEO Daimlera spušta loptu na zemlju i tvrdi da će zajednički projekti biti nastavljeni. Među opcijama se pominje i istraga povodom katrelskog udruživanja, a da je Daimler sebi obezbedio imunitet ovom prijavom nadležnim vlastima.
Inače, Daimler i BMW su razmatrali zajedniče projekte i ulaganja u infrastrukturu za brzo punjenje električnih vozila na glavnim saobraćajnicama u Nemačkoj.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Carlos Ghosn uhapšen zbog prevare, preti mu otkaz

Carlos Ghosn, čovek koji je spasao Nissan od bankrota krajem prošlog veka, je navodno ...

BMW Serije 3 Gran Tourismo neće dobiti naslednika

BMW je potvrdio da neće biti nove generacije Serije 3 Grand Tourismo, a odluka ...

Priča prvog Suzuki automobila – Suzulight

1954. godine Suzuki Motor Co, Limited je formiran, a Michio Suzuki je dizajnirao i ...

Sutra stiže novi Mercedes-Benz GLA

Sutra, 11. decembra, Mercedes-Benz će predstaviti novu generaciju svog kompaktnog SUV-a, i to sa ...

Jaguar Classic oživljava legende C-Type i D-Type

Jaguar Classic oživljava legende C-Type i D-Type i predstavlja ih u “Continuation” verzijama širom ...

Uhapšen prvi čovek Audija Rupert Stadler

Zbog opasnosnosti od prikrivanja dokaza u vezi istrage sa dizel skandalom, prvi čovek Audija ...