fbpx

BMW prekinuo dogovore sa Daimlerom

BMW je prekinuo dogovore o zajedničkim projektima sa Daimlerom, nakon što je, navodno, Daimler prijavio dogovor o kartelskom udruživanju

 

Prema informacijama do kojih je došao Sueddeutsche Zeitung, BMW je prekinuo pregovore o zajedničkim projektima i ulaganjima sa Daimlerom, nakon što je Daimler otkrio navodne kartelske dogovore auto giganata baziranim oko Štutgata, VW-a, BMW-a, Audija i Porschea. Navodno je Daimler prijavio antikartelskoj komisiji nezakonito udruživanje pomenutih proizvođača. Iza svega, nalazi se potera za profitom i ucenjivanje dobavljača. Naime, poznato je da se velikim porudžbinama obezbeđuje niža cena, a ujedno stavara dobra situacija za ucenjivanje dobavljača obzirom da nemaju kome drugome ponuditi svoju robu. Malo je poznato, ali je istinito, da se veliki proizvođači automobila udružuju i zajednički poručuju komponente, upravo da bi oborili cene. BMW i Daimler, koji je vlasnik Mercedes Benza, zajednički poručuju pneumatike i brisače za svoja vozila još od 2008. godine, u vrednosti od oko 2 milijarde evra godišnje, a ovo nije usamljen slučaj. Zbog čega se odjednom BMW pobunio, ostaje da se vidi, a do tada prvi čovek BMW-a Harald Krueger izjavio je da je duboko razočaran i da je izgubio poverenje u Daimler, dok njegov kolega Dieter Zetsche, CEO Daimlera spušta loptu na zemlju i tvrdi da će zajednički projekti biti nastavljeni. Među opcijama se pominje i istraga povodom katrelskog udruživanja, a da je Daimler sebi obezbedio imunitet ovom prijavom nadležnim vlastima.
Inače, Daimler i BMW su razmatrali zajedniče projekte i ulaganja u infrastrukturu za brzo punjenje električnih vozila na glavnim saobraćajnicama u Nemačkoj.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sam menja, ali koji menjač imam?

Nekada je bilo jednostavno, manuelni menjač sa četiri ili automatik sa tri stepena prenosa. ...

Volkswagen uvodi nove TSI evo motore

Volkswagen je predstavio novu generaciju dva TSI motora poznatih zapremina ali boljih performansi i ...

Posebna Dacia ponuda za 15. rođendan

Kako bi proslavila 15 godina u Evropi, Dacia je odlučila da predstavi ograničenu seriju ...

Formula 1 – Andretti ulazi u F1?

Formula 1 – Andretti ulazi u F1? Nije zvanično ali ima indirektnih indicija od ...

G Klasa – malo po malo

G Klasa se otkriva malo po malo, kako se približava zvanična premijera u Detroitu ...

Sky Sport ide na poklon u Red Bull

Šef Sky Sport F1 stiže u posetu centarli Red Bull F1 kako bi izgladio ...