fbpx

BMW prekinuo dogovore sa Daimlerom

BMW je prekinuo dogovore o zajedničkim projektima sa Daimlerom, nakon što je, navodno, Daimler prijavio dogovor o kartelskom udruživanju

 

Prema informacijama do kojih je došao Sueddeutsche Zeitung, BMW je prekinuo pregovore o zajedničkim projektima i ulaganjima sa Daimlerom, nakon što je Daimler otkrio navodne kartelske dogovore auto giganata baziranim oko Štutgata, VW-a, BMW-a, Audija i Porschea. Navodno je Daimler prijavio antikartelskoj komisiji nezakonito udruživanje pomenutih proizvođača. Iza svega, nalazi se potera za profitom i ucenjivanje dobavljača. Naime, poznato je da se velikim porudžbinama obezbeđuje niža cena, a ujedno stavara dobra situacija za ucenjivanje dobavljača obzirom da nemaju kome drugome ponuditi svoju robu. Malo je poznato, ali je istinito, da se veliki proizvođači automobila udružuju i zajednički poručuju komponente, upravo da bi oborili cene. BMW i Daimler, koji je vlasnik Mercedes Benza, zajednički poručuju pneumatike i brisače za svoja vozila još od 2008. godine, u vrednosti od oko 2 milijarde evra godišnje, a ovo nije usamljen slučaj. Zbog čega se odjednom BMW pobunio, ostaje da se vidi, a do tada prvi čovek BMW-a Harald Krueger izjavio je da je duboko razočaran i da je izgubio poverenje u Daimler, dok njegov kolega Dieter Zetsche, CEO Daimlera spušta loptu na zemlju i tvrdi da će zajednički projekti biti nastavljeni. Među opcijama se pominje i istraga povodom katrelskog udruživanja, a da je Daimler sebi obezbedio imunitet ovom prijavom nadležnim vlastima.
Inače, Daimler i BMW su razmatrali zajedniče projekte i ulaganja u infrastrukturu za brzo punjenje električnih vozila na glavnim saobraćajnicama u Nemačkoj.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tesla počeo proizvodnju Modela Y

Tesla je počeo proizvodnju Modela Y, crossover verzije Modela 3, a isporuke počinju tokom ...

F1 bolid Mercedes-AMG izazvao sumnje u legalnost na testovima u Španiji

Drugi dan testova Formule 1 u Španiji otkrio je nedozvoljeno rešenje na sistemu upravljanja ...

Ford Puma – staro ime nova klasa

Ford Puma je devedesetih godina prošlog veka bio simpatični mali kupe sa troja vrata, ...

Zanimljivi popusti za modele Kuga i Mondeo

Uz paklene letnje vrućine, uvoznik marke Ford obradovao je kupce velikim popustima za modele ...

Genesis predstavio mali EV koncept u Velikoj jabuci

Genesis je pred otvaranje Salona automobila u Njujorku predstavio koncept sa dvoja vrata, pod ...

Predstavljen Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4

Dolazak modela Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 označava poslednje vozilo koje će biti ...