fbpx

Nova partnerstva u razvoju autonomnih vozila

BMW Grupa, Intel i Mobileye saopštili su da će Fiat Chrysler Automobiles biti prvi proizvođač automobila koji će im se pridružiti u razvoju platforme za autonomne automobile

Foto: BMW

BMW Grupa, Intel i Mobileye saopštili su da je sa FCA potpisan memorandum o razumevanju, a intencijom da FCA bude prvi proizvođač automobila koji će im sepridružiti u razvoju platforme za autonomne automobile, a koja bi se plasirala kroz brojne modele u celom svetu. Kao što smo više puta i najavili, novih i neočekivanih alijansi će biti sve više. Dva dominanta trenda u svetu drumskog prevoza su elektrifikacija automobila, koja podrazumeva i stvaranje gigantske elektro mreže za njihovo punjenje i razvoj automobila, koji će bit sposobni da potpuno samostalno upravljaju, bez pomoći vozača. Ove dve, tačnije tri stepenice, mogu se meriti sa prvim korakom čoveka po mesecu ( naravno ukoliko ga je bilo) što se tiče revolucije i tehnoloških rešenja koja će morati da ih prate. Atomobil kakav danas znamo i vozimo okreće se u jednon sasvim drugom pravcu kakav smo gledali u filmovima naučne fantastike, a tečna goriva, kakva se koriste već 120 godina, zameniće utikač i utičnica. Jasno, preokrenuti globalni transport u nešto sasvim novo, osim što je složeno, enormno je i skupo, a uz to je i pod velikim pritiskom vlada najvećih država na svetu, da se što pre što više smanji emisija otrova u atmosferu. Drugim rečima, proizvođači su na mukama. Potrebne su nove tehnologije i drugačija proizvodnja od one koju poznajemo. Dovoljno je podsetiti se da do sada proizvođač automobila nije mnogo brinuo o gorivu koje će njegov proizvod trošiti, nego je dovoljno bilo da nparavi “kanister” u koji će ga stati dovoljno. Danas svi glavni proizvođači počeli su ili će početi da grade fabrike, ne baš jednostavnih i jeftinih akumulatora, a ujedno moraju i da razmišljaju i o njihovoj reciklaži. Što se autonomne vožnje tiče, stvar je još složenija, iz mnogo aspekata. Od zakonskih do operativnih, a u neku ruku vlada pravi rat ko će zapravo uzeti monopol nad hardverima i softverima koji će upravljati automobilima umesto vozača.

Foto: BMW

Jenom rečju, izazova je mnogo, a novca nikada dovoljno, pa počinje globalno ukrupnjavanje, i biće ga sve više. Od 2016. BMW, Intel i Mobileye rade na razvoju autonomnog automobila nivoa 3, koji podrazumeva visoko automatizovanu vožnju, dok za 2021. planiraju da imaju spremnu platformu za nivoe 4 i 5, odnosno potpuno autnomnu vožnju. Pravac razvoja ide ka platformi koju će moći da kriste i drugi proizvođači, tačnije prodaji tehnologije u koju će biti uložen ogroman novac.
FCA, koji pokušava da postane što interesantniji kupcima, odlučio je da se pridruži razvoju i finansijski i stručnim resursima, ne čekajući gotov proizvod, i u potencijalnoj poziciji da jednog dana deli profit.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Citroen C5 Aircross – SUV za one koji žele udobno

Citroen se opet usudio da nešto uradi drugačije od drugih – napravio je SUV ...

IAA u Frankfurtu je definitivno ugašen

Nakon skoro 70 godina, legendarni IAA u Frankfurtu neće se 2021. održati u gradu ...

Stepovanje za razumu cifru

Dacia – marka od koje niko ne očekuje luksuz i performanse od kojih boli ...

BMW 3.0 CSL predstavljen i ima šta da poruči

BMW 3.0 CSL je upravo predstavljen i uz najsnažniji redni “šestak” ima što da ...

Musk se nije šalio: odbor potvrdio moguće privatizovanje Tesle

Elon Musk je zaprepastio mnoge grane industrije, kada je na Twitteru objavio ideju da ...

Da li u JEEP-u počinju da uče kineski jezik?

Već više od dve godine Fiat Chrysler Automobiles je bio na prodaju, ali bez ...