fbpx

Maserati
Maserati je u Frankfurtu predstavio najkompletniju ponudu ikada, uključujući osveženi Ghibli i SUV Levante u novim GranLusso i GranSport paketima opreme za 2018. godinu. U sve modele su uvedene nove tehnologije, kao što su Matrix LED svetla, ali po prvi put i novo elektro hidraulično servo pojačanje upravljača sa aktivnim funkcijama ADAS sistema asistencije u vožnji. Model Ghibli je doradama detalja na karoseriji dobio i manje koeficijente otpora vazduha za 7%, pa je sada otpor vazduha sa 0.31 smanjen na 0.29. Najsnažnije verzije Ghiblija, S i SQ4 imaju unapređen motor sa više snage i obrtnog momenta, odnosno 430 KS i 580Nm. I Quattroporte je dobio više snage iz unapređenog agregata, tako da sada ima 430 KS i 580 Nm maksimalnog obrtnog momenta
Seat
Zvezde štanda Seata su novi SUV Arona koji španska marka gleda sa mnogo optimizma, kao i vatreni Leon Cupra R. Ujedno, Seat nastavlja i svoj javni konkurs za ime još jednog SUV-a koji će se sledeće godine pojaviti u prodaji. U uži izbor ušla su imena Alboran, Aranda, Avila i Tarraco, a predložili su ih učesnici javnog konkursa, sa jedinim uslovom da ime ima vezu sa geografskim pojmom u Španiji. Fabrika će do 15. oktobra saopštiti za koje ime se odlučila i nagraditi predlagača imena.
Honda
Honda razmišlja na struju, i elektrifikacija čeka sve naredne modele koji će biti prestavljeni u Evropi. Zbog toga je akcenat japanskog giganta upravo na hibridnom modelu CR-V-a koji će se u prodaji pojaviti 2018., i biće prvi hibridni SUV iz Honde u Evropi. Za njegov i-MMD multi mod pogon sa dva motora iz Honde tvrde da nije potreban konvencionalni sistem prenosa i da njegov multi mod prenos sa jednim prenosnim odnosom obezbeđuje svršen prenos obrtnih momenata do točkova.


Honda Urban EV koncept, neobičnog minimalističkog dizajna nije vizija budućnosti, nego model koji 2019. stiže u prodaju, a postavljen je na potpuno novu EV platformu, na kojoj će se naći drugi modeli iz Honde.
Bentley
Wolfgang Dürheimer CEO Bentleya izjavio je da novi Continental GT predstavlja prekretnicu marke vrhunskim dizajnom i ugrađenom tehnologijom. Prethodni model je predstavljen 2003. i čitavih 13 godina je privlačio kupce, a kako je dodao prvi čovek marke, čast je predstaviti naslednika. Isporuke novog Continental GT-a počinju u drugom kvartalu sledeće godine, a ujedno je najavljena i plug in hibridna verzija.
Suzuki
Suzuki ima pravo da bude ponosan na svoju premijeru, kojom je vratio legendarnu malu jurilicu Swift Sport. Sve do salona je Suzuki uspeo da sakrije tehničke podatke novog Swifta Sport, ali sada su obelodanjeni, i zvuče veoma zanimljivo. Za početak, karoserija je olakšana za 80 kg, čime je vozna dinamika podignuta na sasvim novi nivo.

Pogon je Boosterjet benzinski četvorocilindarski agregat sa direktnim ubrizgavanjem od 1.4 litre sa 140 KS pri 5.500 o/min i 230 Nm maksmalnog obrtnog momenta u rasponu od 2.500 do 3.500 o/min. Swift Sport ipak nije samo mala jurilica i kako u standardnoj tako i u dodatnoj opremi dobio je brojne bezbednosne asistencije u vožnji koje uključuju i radarsku asistenciju kočenja, asistenciju za smirivanje vozila pri iznenadnim manevrima, auto adaptivna svetla i još dosta toga.

Subaru
Potpuno nova Impreza ima svoju evropsku premijeru u Frankfurtu. U prvom planu razvoja nove platforme za ovaj popularni model bila je bezbednost. Kompaktni hatch back u svojoj 5. generaciji i dalje sledi svoje osnovne korene, a to je bokser motor i simetrični pogon na svim točkovima. Proizvođač tvrdi da je uz nove detaljno unapređene motore i Lineartronic menjač Impreza podignuta na jedan potpuno novi nivo, koji podrazumeva i uvođenje svih aktuelnih vozačkih asistencija. 1.6 litarski motor sada ima 114KS pri 6.200 o/min i 150 Nm pri 3.600 o/min, dok veći 2.0 motor ima 156 KS pri 6.000 o/min i 194 Nm pri 4.000 o/min.


Hyundai
Južnokorejski gigant je u Frankfurt stigao sa tri premijere, od koji je svaka za sebe veoma zanimljiva. Tržišno je možda najmanje zanimljiva premijera prvog sportiste i30N, ali je svakako zanimljiva iz ugla ulaska Hyundaija i u ovaj segment. Sa svojih 250 KS ili 275 KS iz 2.0 turbo motora i30N je postavio ozbiljan izazov konkurenciji, a podatak da je prva proizvodnja ovog modela već rasprodata mnogo govori.


Ipak komercijalnom tržištu su zanimljivije premijere novog kompaktnog SUV-a pod imenom Kona, koja će između ostalog kao opciju imati pogon na svim točovima i odlični DCT robotizovani menjač sa dve spojnice.
Treća premijera je i30 Fastback kojim Hyundai ulazi u segment kupe-limuzina sa pet vrata, sa potpuno novim proporcijama koje podrazumevaju manju visinu i veću širinu vozila, što se održava i na ponudu prostora u kabini i prtljažniku. Paleta motora je preuzeta iz aktuelnog i30.

Jaguar
Svoje stremljenje ka čistijem vazduhu Jaguar Land Rover pokazao je na neuobičajen način prestavljanjem modela I-PACE, trkačkog potpuno električnog automobila, istog imena kao i I-PACE prvog potpuno elekričnog SUV-a iz Jaguara koji stiže sledeće godine. Trkački I-PACE poslužiće za kup takmičenje koje će se održavati u sklopu Formula E šampionata koji poprina sve veću globalnu popularnost, a kup će biti podržan i od strane FIA. Ime šampionata će biti Jaguar I-PACE eTROPHY serija.

Dacia
I ljubitelji niskobudžetnih SUV-a mogu biti zadovoljni. Prema najavama Dacia je predstavila novi Duster sa brojnim unapređenjima, a pogotovo po pitanju dizajna i kvaliteta enterijera. Vetrobran je pomeren 10 cm unapred i kabina je postala prostranija. Nova je armaturna tabla i instrimenti, a komande i prekidači su dobili i malo rafiniranog dizajna. Potpuno su nova sedišta, a razne pregrade i boksovi u kabini sada ukupno imaju zapreminu od 28.6 litara.

Ogibljenje ima potpuno novi trim koji bi trebao doprineti udobnosti, a po prvi put u Daciju stižu i brojni sigurnosni elementi kao što su upozorenje na sobraćaj iz mrtvog ugla, Multi-view kamera, bične vazdušne zavese, automatska svetla i još dosta toga.

KIA
Kia je pokazala veoma atraktivni Proceed koncept, koji najavljuje još dinamičniji dizajn što ovog što budućih modela. Naravno. Premijerno je prikazan i kompaktni SUV Kona o kojem se dosta govorilo, kao i unapređeni Sorento koji će se moći kupiti u novim paketima opreme. Veoma zanimljiva je i ponuda novih motora koji će se naći u ponudi ovog proizvođača, koje karakteriše manja zapremina uz veću efikasnost i ekonomičnost, kao i manju emisiju CO2, uključujući i unapeđeni 1.6 dizel veoma niskim nivoom otrovnih gasova.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mariači sviraju za Bottasa nakon kvalifikacija Formule 1 u Meksiku

Na stazi na kojoj motori imaju 25% manje kiseonika nego inače zbog velike nadmorske ...

Renault podaje deonice AvtoVAZ-a Rusiji

Renault je zvanično saopštio da će svoje većinsko vlasništvo u AvtoVAZ-u prodati gradu Moskvi ...

U Rimu otkriven misteriozni Ferrari Roma

Sasvim simbolično, Ferrari je na privatnom događaju u Rimu otkrio svoj model Roma U ...

BMW seli proizvodnju u Austriju i Englesku

Neki od BMW modela umesto “Made in Germany” dobiće drugačije etikete, obzirom da se ...

Da li Alfa Romeo zna na koju će stranu?

Da li u Stellantisu znaju na koju stranu će okrenuti Alfa Romeo – sada ...

Toyota Supra se sprema za Goodwood festival brzine

Toyota je u martu rekla da će premijera nove Supre biti početkom 2019., ali ...