fbpx

Daimler radi na novoj strukturi kompanije

Daimler je započeo proces stvaranja odvojenih pravnih lica za Mercedes-Benz automobile i Daimler komercijalna vozila, potez koji je podstakao spekulacije o eventualnom raspadu nemačkog proizvođača.

Kako prenosi Reuters , iz Daimlera je danas saopšeno da će uložiti više od 100 miliona evra (118 miliona dolara) u pripremu za reorganizaciju. U isoj vesti dodaje se i da nije planirao da odustanu od svojih odjeljenja kao i da nisu donete konačne odluke. Takođe je saopšteno da je postignut sporazum sa unijom radnika koji će imati garantovana radna mesta do kraja 2029. godine, doprinos od 3 milijarde evra (3,5 milijardi dolara) u penzijski fond grupe i produženje bonusa za deljenje dobiti. Izvršni direktor Dieter Zetsche izjavio je u julu da Daimler razmišlja o podeli svog poslovanje u zasebna pravna lica, podstičući razgovor o mogućem rascepu na odvojene seline konercijalnih i putničkih vozila, obzirom da  grupa planira ogromne investicije u autonomne i električne automobile.
Kompanija je danas saopštila da nije težila ka reorganizaciji zbog štednji, povećanja efikasnosti ili smanjenju broja radnih mesta. Razdvajanje Daimlerovih odeljenja moglo bi olakšati njihovo vrednovanje i stvoriti veću  vrednost na berzi nego što je trenutno za sadašnju kombinovanu celinu. Procena je da kamioni i autobusi sami vrede 31 milijardu evra, kako tvrde analitičari iz „Evercore ISI-a“. Ukupna tržišna vrednost nemačke kompanije iznosi oko 72,7 milijardi evra, prema podacima Thomson Reutersa.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

40 meseci zatvora za prevaru sa dizelom

Bivši Volkswagenov inženjer James Liang (63), osuđen je na 40 mesci zatvora zbog svoje ...

Hibrid za poželeti

Kada se pojavio 1999. Yaris je u svom B segmentu što šta pomerio na ...

Ferrari predstavio novi osnovni model – Portofino

Ferari je par nedelja pre otvaranja salona u Frankfurtu zvanično predstavio svoj novi polazni ...

Hyundai predstavio Ioniq 5 sa 800 voltnom tehnologijom

Hyundai je i zvanično lansirao svoju električnu marku predstavljanjem modela Ioniq 5, električnog crossovera ...

Hibridizacija „boli“ Ferrari

Stradale SF90 je prvi PHEV Ferrari, ali njegova hibridizacija nije prošla ni lako ni ...