fbpx

Polestar 1 nova zvezda Severnjača – ali sa istoka

Polestar, luksuzna divizija Volvoa, danas je zvanično svetu predstavio prvi samostalni model – Polestar 1

Foto: Volvo

Polestar 1 prvi je samostalni model brenda koji će svetu nuditi automobile visokih perfomansi podjednako vis okih ekoloških standarda. Kao što smo već pisali, Polestar je luksuzna marka Volvoa i koja će živeti potpuno odvojen život od matičnog brenda, jednog od zaštitnih znakova Švedske. Polestar 1 je hibridni plug in kupe sa pogonom od 600 KS, koji samo svojom električnom energijom vozaču nudi autonomiju od 150 kilometara, što je daleko više nego što trenuno nudi bilo koja hibridna kombinacija pogona na svetu.

Foto: Volvo

Kada se električnom pogonu pridruži i benzinski, autonomija vozila je 500 kilometara. Iako je zvanično pokazan, nisu otkriveni mnogi detalji, čak ni precizan podatak o kom benzinskom agregatu se radi, ali se predpostavlja da je reč o 2.0 twin turbo jedinici od 320 KS, koja se može naći u hibridnom XC90. Polestar 1 je 2+2 kupe sa dvoja vrata, dimenzija približnih BMW-u Serije 6.

Foto: Volvo

U prodaji će se pojaviti polovinom 2019. a godišnja proizvodnja, koja će se odvijati u Kini, će biti oko 500 komada godišnje. Cena još nije saopštena, ali su zvaničnici izjavili da će biti na nivou sličnih automobila (možda je najbliži konkurent BMW i8) što znači od 130 do 150.000 evra, ali se više razmišlja o mesečnom zakupu vozila umesto njegovoj kupovini, što je koncept u koji Volvo ulaže velike nade i sa svim ostalim modelima.

Foto: Volvo

Ipak, iako se radi o novom i nezavisnom brendu, jake veze sa matičnom markom Volvo su nepobitne. Volvo je 2105. kupio marku Polestar orijentisanu na auto sport, sa namerom da je pretvori u globalni luksuzni brend. Za početak, Geely Holding i Volvo će zajednički uložiti oko 650 miliona evra u rađanje marke, a oko polovine delova i komponenata ispod karoserije Polestar 1 su iz najnovijih modela Volvoa, dok je druga polovina delo inženjera iz razvoja Polestara, koji rade u sklopu Volvo R&D odeljenja.
Već sada je najavljen i model Polestar 2 koji će biti čisto električno vozilo, limuzina visokih performansi koja će se takođe pojaviti 2019. godine, dok će naredni Polestar 3 biti potpuno električni SUV.

Foto: Volvo
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac rasprodao proizvodnju C_Two

Za samo tri nedelje nakon premijere u Ženevi, Rimac je prodao 150 komada C_Two ...

Jost Capito ponovo u akciji

Jost Capito, čovek koji je svoj život posvetio auto sportu, nakon kratke avanture sa ...

Da li je sada Mercedes na redu za diesegate?

Nakon povlačenja modela Vito, postoje indicije da svojevrstan dieselgate tek počinje da se sustiže ...

Kia Futuron liči na NLO sa četiri točka

Kia Motors je pokazala konceptno vozilo Futuron, kupe SUV sa pogonom na svim točkovima, ...

Trgovinska misija TRANSEXPO sajma u gradu Kjelce u Poljskoj

Trgovinska misija TRANSEXPO sajma u gradu Kjelce u Poljskoj održana je 15. oktobra 2022 ...

Alfa Romeo Giulietta povučena iz prodaje

Alfa Romeo Giulietta je nakon čak 11 godina i zvanično povučena iz prodaje, a ...