fbpx

VW napada Pikes Peak električnim automobilom

Volkswagen je saopštio da će se 24. juna sledeće godine na startu čuvene brdske trke Pikes Peak pojaviti sa električnim vozilom, koje će pokušati da obori važeći rekord

Foto: Volkswagen

Nakon 30 godina od poslednjeg pokušaja, Volkswagen će se ponovo pojaviti na startu najčuvenije brdske trke na svetu – Pikes Peak. Za razliku od poslednjeg nastupa pre više od tri decenije za sledeću godinu biće spreman potpuno električni prototip sa pogonom na svim točkovima. Proizvođač je saopštio da je razvoj ovog specijalnog vozila poveren Volkswagen Motorsportu, i da će koristiti električnu tehnologiju sutrašnjice. Obzirom da je do 2025. godine VW najavio šak 25 električnih modela, čuvena trka koja se vozu u Koloradu u Americi odličan je poligon za testiranje tehnologije, ali i promociju električnh vozila.
Prilikom poslednjeg nastupa na ovoj legendarnoj trci, VW je pokušao i zamalo uspeo sa Golfom II GTi, opremljenim sa dva motora zapremine 1.8 litara sa KKK turbokompresorima, koji su imali po 326KS. Vozač Klaus-Joachim Kleint imao odlično vreme i bio je na putu da postavi novi rekord, međutim, zbog kvara bio je prinuđen da odustne samo tri krivine pre kraja trke.
Trka se vozi na planinskom putu dužine 19,9 kilometara, ima 156 krivina, a cilj se nalazi na nadmorskoj visini od 4.300 metara. Trenutni rekord za električna vozila drži Rhys Millen vozač sa Novog Zelanda u vremenu 8 minuta 57.118 sekundi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen Arteon – jeste CC nije CC?

Pokušaji da se marka Volkswagen uvuče u premium segment nisu novi. Samo, da li ...

Renault potvrđuje zaokret prema elektrifikovanim vozilima

Renault potvrđuje svoju brzu preorijentaciju na elektrifikovana vozila impresivnim rastom udela prodaje električnih i ...

Još jedna premijera iz Audija – novi Q3

Ako su terapija za probleme novi modeli, u tom slučaju Audi je na intenzivnoj ...

Mercedes-AMG Project One je živ i zdrav

Projekat Mercedes-AMG Project One započeo je još 2017. ali ni jedan od 275 kupaca ...

BMW i8 – malo ali efikasno

Obilazih auto salone više od 20 godina i videh beskonačan niz koncepata koji su ...

Toyoti i druga dvostruka pobeda na LeManu

U velikom finalu WEC super sezone, u kojoj su se našla i dva maratona ...