fbpx

Mazda je sa mnogo stila nastupila na Tokyo Motor Show-u. Koncepti Kai i Vision Coupe daju nadu u lepe automobile budućnosti

Foto: Mazda

Mazda je na Tokyo Motor Show predstavila dva prelepa koncepta, od kojih je KAI, iako nije zvanično potvrđeno, nova Mazda 3. Dizajn budućeg predstavnika Mazde u C segmentu je minimalizam na delu u pravom smislu te reči, kako u dizajnu karoserije, tako i enterijera, koji bi svakako mogao uneti pravu malu revoluciju u klasi kompaktnih monovolumena.

Foto: Mazda

Kevin Rice šef evropskog dizajna Mazde, potvrdio je da se koncepti ne prave koncepata radi, nego da su već u ovoj prvoj, konceptnoj fazi istražene i sve mogućnosti proizvodnje, što znači da Kai nije samo demonstracija egzotike, nego vozilo koje pogoni mogu i napraviti, pogotovo kada je reč o prezovanju i oblikovanju panela limova za karoseriju. Šta više, Kai donosi i potpuno nove proporcije za Mazdu 3. Nešto je kraći od aktuelnog modela, niži i čak 6 cm širi, ali uz produžen međuosovinski razmak, što je stražnje točkove uvuklo u sam stražnji odbojnik. Doduše Rice je priznao i da će serijski model morati da doživi doređene modifikacije, obzirom da je koncept postavljen na točkove od čak 20”.

Foto: Mazda

I drugi predstavljeni koncept Vision Coupe ne odustaje od minimalističkog i jednostavnog dizajna, koji će se sasvim sigurno pojaviti na budućim modelima japanske marke, pogotovo što se eterijera tiče.
Mazda je ipak ostala tajnovita što se tiče pogona koji bi se mogli naći u serijskim modelima izvedenim od predstvljenih koncepata. Najavljena je i predstavljena nova generacija benzinskih motora koja koristi princip samopaljenja, ali i dalje bez mnogo detalja.

Foto: Mazda
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test Peugeot 308 SW GT Pack BlueHdi 130 8 A/T

Test Peugeota 308 SW nam je pokazao da još uvek postoji karavan, segment automobila ...

WRC – pobeda Rovanpere na Akropolis Reliju

WRC – pobeda Rovanpere na Akropolis Reliju uz odustajanja vodećih Thierry Neuvillea i Sebastiena ...

Peugeot u FIA World Rallycross šampionatu

Nakon službenog oproštaja od Dakara, Peugeot će se potpuno preorijentisati na FIA World Rallycross ...

Škoda je više od partnera za Tour de France

Škoda nije samo tradicionalni partner Tour de Francea vozilima, nego je zadužena i za ...

NCAP zvezdice za velike i za male

Najnoviji EuroNCAP testovi doneli su odlične rezultate a prvi alfin SUV Stelvio, novu Opel ...

Nissan Juke od leta bogatiji za hibridni pogon

Nissan Juke će od leta kupcima biti ponuđen sa potpuno novim hibridnim pogonom, ali ...