fbpx

Mazda je sa mnogo stila nastupila na Tokyo Motor Show-u. Koncepti Kai i Vision Coupe daju nadu u lepe automobile budućnosti

Foto: Mazda

Mazda je na Tokyo Motor Show predstavila dva prelepa koncepta, od kojih je KAI, iako nije zvanično potvrđeno, nova Mazda 3. Dizajn budućeg predstavnika Mazde u C segmentu je minimalizam na delu u pravom smislu te reči, kako u dizajnu karoserije, tako i enterijera, koji bi svakako mogao uneti pravu malu revoluciju u klasi kompaktnih monovolumena.

Foto: Mazda

Kevin Rice šef evropskog dizajna Mazde, potvrdio je da se koncepti ne prave koncepata radi, nego da su već u ovoj prvoj, konceptnoj fazi istražene i sve mogućnosti proizvodnje, što znači da Kai nije samo demonstracija egzotike, nego vozilo koje pogoni mogu i napraviti, pogotovo kada je reč o prezovanju i oblikovanju panela limova za karoseriju. Šta više, Kai donosi i potpuno nove proporcije za Mazdu 3. Nešto je kraći od aktuelnog modela, niži i čak 6 cm širi, ali uz produžen međuosovinski razmak, što je stražnje točkove uvuklo u sam stražnji odbojnik. Doduše Rice je priznao i da će serijski model morati da doživi doređene modifikacije, obzirom da je koncept postavljen na točkove od čak 20”.

Foto: Mazda

I drugi predstavljeni koncept Vision Coupe ne odustaje od minimalističkog i jednostavnog dizajna, koji će se sasvim sigurno pojaviti na budućim modelima japanske marke, pogotovo što se eterijera tiče.
Mazda je ipak ostala tajnovita što se tiče pogona koji bi se mogli naći u serijskim modelima izvedenim od predstvljenih koncepata. Najavljena je i predstavljena nova generacija benzinskih motora koja koristi princip samopaljenja, ali i dalje bez mnogo detalja.

Foto: Mazda
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

ZR1 se vratio, ali ovog puta bez krova

Pre samo dve nedelje, Corvette je zvanično došao u novoj ZR1 kupe verziji, a ...

Aston Martin predstavio vrlo skup simulator trkačke vožnje

Aston Martin je u saradnji sa firmom Curv Racing Simulators napravio savršeni dodatak za ...

Porsche Boxster 25 – da se ne zaboravi četvrt veka

Porsche Boxster nije nikada bio ni najjači ni najbrži Porsche, ali je uvek bio ...

Proradio je Cosworth za T50 Gordona Murraya

Na probnom stolu u Cosworthu je proradio je deo budućeg V12 motora za T50, ...

Nagrada za KIA dizajn centar

Bronzano priznanje IDEA za koncept velikog SUV-a Kia Telluride Veliki konceptni sportski terenac Kia ...

Formula 1 – CEO Volkswagena Diess potvrdio ulazak

Za sada ponovo uz “navodno”, Herbert Diess prvi čovek Volkswagena lično je potvrdio je ...