fbpx

BMW M odeljenje je po tradiciji pripremilo i M3 po CS principu – olakšaj i pojačaj, pa sada ova limuzina do 100 km/h ubrzava za 3,9 sekundi

Foto: BMW

Nakon M4 i M3 je prošao kroz dopunski „tretman“ u kući u kojoj je i stvoren. BMW-ova limuzina ima pojačan redni twinturbo šestocilindraš za 29 KS, pa se sada može pohvaliti sa okruglo 460 KS. Međutim ne završava se sve samo na dodatnih par konjskih snaga. Krov vozila i poklopac motora su izrađeni od karbonskih kompozita, a samo zamena krova je donela smanjenje mase za šest kilograma. Isto važi i za prednji odbojnik sa spliterom vazduha koji je od istog laganog i čvrstog materijla, kao i poklopcem prtljažnika sa malim Gurney spojlerom.

Foto: BMW

I u enterijeru se uštedeo po koji kilogram. Ugrađena su olakšana sportska sedišta i upravljač iz M3 Competition Package. Ipak, M3 ostaje i udobna u enterijeru uz Harman Kardon audio sistem, Professional navigaciju i kvalitetnu klimatizaciju.
Iako je ukupno skinuto samo 10 kg u odnosu ne već značajno olakšanu M3 Competition Package veziju, iz fabrike tvrde da su benefiti mnogo veći nego što brojke govore, i to pre svega u vidi dodatnog spuštanja centra težišta vozila. M3 CS ima 290 KS po toni sopstvene mase, odnosno 10KS više od M3 Competition Package.

Foto: BMW

Prenos snage na stražnje točkove je preko standardnog M (M DCT) sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom, a M diferencijal na stražnjoj osovini je elektronski kontrolisan sa ograničenim proklizavanjem. M ogibljenje je adaptivno i elektronski kontrolisano.
Malo po malo, i M3 CS je postao M3 sa najboljim ubrzanjem ikada. Standardni M3 do 100 km/h ubrzava za 4,1, u Competition Package izdanju za 4,0 sekundi, dok najnoviji M3 CS ovaj referentni sprint obavi za 3,9 sekundi. Maksimalna brzina je ipak ograničena na 280 km/h, kao i ograničena prodikcija ovog speijalnog M3. Biće proizvedeno 1.200 komada, a isporuke će biti u 2018. godini. U Engleskoj je najavljena cena od 98.000 evra, odnosno oko 34.000 evra više od M3 Competition Package-a.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Chevrolet predstavio osveženi Camaro, novina Turbo 1LE

Za 2019., Chevrolet Camaro dobija novu masku hladnjaka, malo izmena u enterijeru, kao i ...

Lynk&Co prvi put u Srbiji na BG Car Show 2024

Lynk&Co prvi put u Srbiji predstavljen na BG Car Show 2024, u okviru ekspanzije ...

Test – novi Peugeot 2008 GT

Test – novi Peugeot 2008 GT koji je bio je jedan od retkih u ...

Formula 1 – Honda tvrdi da ima zainteresovanih

Formula 1 – Honda tvrdi da ima nekoliko zainteresovanih timova za pogonske jedinice po ...

Lamborghini predstavlja tri noviteta ove godine

Lamborghini predstavlja čak tri noviteta do kraja ove godine, mada će se ipak raditi ...

Predstavljena nova generacija Mercedesa E-Klase

Predstavljena je nova generacija Mercedesa E-Klase, a potpuno je očekivano da je akcenat na ...