fbpx

Ajkulino peraje se ukida zbog reklama?!

Ajkulino peraje se ukida zbog reklama?! Ponovo danas hoću, sutra neću u Formuli 1. Da li će “ajkulino peraje” na poklopcu motora ostati ili neće? Rasprava o ovome samo pokazuje svu zamršenost F1 kao sistema i organizacije.

Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, foto: Daimler

Ajkulino peraje se ukida zbog reklama?! Još pre početka sezone, nakon negativnih komentara na izgled bolida sa “ajkulinim perajem” na poklopcu FIA je odlučila da ovaj deo vozila zabrani za 2018. Međutim, malo po malo, tokom sezone, svi su se navikli na “peraje” i stavili ga u funkciju aerodinamike, ali i svojevrsnog “bilborda” za reklamne poruke sponzora, naravno, ko ih ima, a kojih je zapravo sve manje. Ipak, timovi su se u septembru nekako dogovorili da “peraja” ostanu kako bi na njima bili startni brojevi takmičara, i sponzori. Međutim, da bi se donela konačna odluka ostaviti ili ne ostaviti, bio je potreban konsenzus svih timova.

McLaren Honda, Foto: McLaren Racing

Prema najnovijem događaju, McLaren je povikao svoju odluku da peraja ostanu, uz obrazloženje Zaka Browna šefa ekipe, da “peraje” sakrva stražnji spojler koji je postao potpuno nezanimljiv sponzorima zbog nevidljivosti, i dodao: “ja sam kratko na sastancima strateške grupe Formule 1, ali mislim da se ne razmislja dovoljno o komercijanim efektima tehničkih rešenja. Ako pogledamo današnje bolide, prednji spojler je komercijalno neupotrebljiv, kao i bokovi vozila sa brojnim aerodinamičkim dodacima, a sada je “ajkulino peraje” zaklonilo i komercijalnu površinu pozicije na stražnjem spojleru”. McLaren je čak izašao sa predlogom manjeg “peraja”, ali su aerodinamičari odlučili da se ovo rešenje loše ponaša po aerodinamiku vozila. U snovi, ovo “peraje” donoci vozuilu stabilnost u brzim krivinama time što pravilno usmerava strujnice vazduha ka stražnjem spojleru. Ujedno, aerodinamičari su ga iskoristili i kao nosač dodatnog “T” krila koje kooriste svi timovi. Ujedno, “peraje” služi i kao generator velikog otpora kada vozilo bočno klizi, čime ga usporava prilikom izletanja sa staze, i smanjuje mogućnost od prevrtanja.

Foto: Red Bull Racing

Međutim, iza iznenadnog predomišljanja McLarena, po mišljenju prvog čoveka Red Bulla Christiana Hornera, stoji nešto drugo. Po njegovim rečima, Brown je verovatno sponzoru prodao poziciju na spojleru, i sada mu naprasno smeta “peraje”, iako je pre samo mesec dana bio saglasan da se “peraje” ostavi. To znači da se “peraje” ukida za narednu sezonu, ukoliko se “Zak” ne predomisli. A zbog ovakvih predomišljanja, čelnici timova, po sopstveno priznanju sve češće izlaze sa sastanaka a da ne znaju šta su se dogovorili. Kako je krenulo, još će ispasti da će trebati novi Bernie Ecclestone, da ponovo uvede reda…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche razvija a Lamborghini koristi

Porsche će razviti platforme za električne sportske i supersportske automobile, koje će se možda ...

Xiaomi SU7 konkuriše Porscheu i Tesli

Xiaomi SU7 konkuriše Porscheu i Tesli performansama a pogotovo ogromnom autonimijom sa jednim punjenjem ...

Audi ukida sve dugmiće i prekidače u kabini?

Navikli smo da je Audi tehnološki progresivan, pa najnovije informacije i ne čude previše ...

Specijalna verzija Škode Karoq za mališane

Škoda je lansirala najnoviju verziju svog SUV-a Karoq… ali je izrađena od kartona. Škoda ...

GKN Twinster – inteligentni AWD za Opel

Multi nacionalana kompanija GKN Driveline, isporučivaće inteligentni pogon na svim točkovima za nove Opelove ...

24 časa Lemana – Hartley u Toyoti na pol poziciji

Sve je spremno za 90. izdanje legendarnog automobiliskog maratona, trke 24 časa Lemana a ...