fbpx

Napravi odmah – popravljaj kasnije

Bivši i sadašnji radnici tvrde da svaki Tesla model, kada siđe sa proizvodne trake, mora odmah na dodatne popravke

Foto: Tesla

Bivši i sadašnji radnici tvrde da svaki Tesla model, kada siđe sa proizvodne trake, mora odmah na dodatne popravke, objavio je Reuters, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora. Prema rečima devet bivših i sadašnjih radnika pogona Tesla u Freemontu, pre nego što napusti fabriku, svaki novo proizvedeni automobil mora na brojne dorade. Navodno, kvalitet sklapanja na samim proizvodnim trakama je toliko loš da čak 90% vozila, sa trake, ide na dodatne popravke nedostataka koji budu otkriveni na finalnoj kontroli. Šta više, bivši nadzorni radnik tvrdi da ovakvi problemi postoje još od 2012., a da su ove brojne i duge dorade “rupa” kroz koju novac curi iz kompanije.

Foto: Tesla

Ovakve dorade i popravke nisu strane i neuobičajene, ali u neuporedivo manjoj meri. Na primer, jedan vrhunski proizvođač kao što je Toyota ima manje od 10% ovakvih dorada nakon što vozilo bude proizvedeno. Radnici koji su tražili da ostanu anonimni, tvrde da postoje ogromni parkinzi nedovršenih vozila kojima nedostaju razni delovi. Kažu da povremeno zna da bude i do 2.000 vozila. Sa svoje strane Tesla odbija ovakve kritike i naglašava da potiču od radnika koji su dobili otkaze zato što nisu zadovoljavali kvalitetom rada. Istina je verovatno negde u sredini.
Ipak, iako se mogu čuti zamerke na završnu obradu, preciznost sklapanja, pa čak i nepouzdanu elektroniku, prema istraživanjima Consumer Reports-a, čak 91% vlasnika Tesla automobila bi se ponovo odlučilo za ovu marku, što je fantastično poverenje u veoma mladog proizvođača.
Međutim, stručnjaci iz auto industrije nikada nisu ni dovodili u pitanje da li je Tesla sposoban da napravi zanimljiv i dobar automobil, ali sasvim druga stvar je serijska, a pogotovo velikoserijska proizvodnja. A Tesla se upravo nalazi na prekretnici između stvoriti i proizvoditi u velikim količinama. Model 3 bi trebao da bude upravo to, a još nije, i pitanje je kada će se stvarno masovno proizvoditi. A morao bi što pre, obzirom da Tesla troši oko milijardu dolara po poslovnom kvartalu, i svež novac mu je neophodan. Čak i ako prođe prodaja novog Roadstera sa avansnom uplatom od 200.000 dolara, to ni blizu nije dovoljno da Tesla počne, nakon 10 godina, da nešto zarađuje. Pogledi su upereni u Model 3. Dovoljno je zanimljiv i dobar za svoju cenu od 35.000 dolara, samo još treba da počne da se proizvodi planiranom dinamikom i u visokom kvalitetu izrade koji kupci očekuju, a i kako Musk sam kaže, da će tesla biti najbolji proizvođač na svetu. Vreme je da se sa reči pređe na dela, koliko god to bilo teško za jednog potpuno novog proizvođača.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Proizvedena i poslednja Volkswagen Buba ikad

Nakon 81 godinu u proizvodnji, ali samo tri generacije, Volkswagen je zvanično okončao proizvodnju ...

Skrivena blaga – tajne Renaultovih gluvih komora

U Renaultovim tajanstvenim komorama, izolovanim od zvučnih i elektromagnetnih talasa, opsežno se testiraju prototipovi ...

Po Nissanu automobili će učiti od vozača

Najnovija otkrića Nissanove inteligentne mobilnosti predviđaju automobile koji uče od vozača Nissan je objavio ...

Predstavljen novi Mercedes-Benz GLC Coupe

Predstavljen je novi Mercedes-Benz GLC Coupe, malo veći od prethodnika i sa potpuno novim ...

Dakar Reli 2023. – sezona auto-moto sporta je počela

Dakar Reli 2023. je počeo prvom etapom voženom 1. januara, čime je zvanično otpočela ...

Polestar – luksuzni sportski brend iz Švedske

Volvo cars započinje ozbiljan posao koji može bit dvosekli mač. Lansiranje nove marke Polestar ...