fbpx

NIO – posle piste među terence

Kineska start up kompanija Nio predstavljena je rekordom njihovog EP 9 na Nirburgringu, sada se pojavila i sa terencem

Foto: Nio

Kineska start up kompanija Nio predstavljena je rekordom njihovog supersportskog EP 9 na Nirburgringu, sada su se pojavili i sa terencem, električnim naravno. Naravno, već najavljuju da je njihov ES8 konkurent Tesli. ES8 je sedmosed, u klasi luksuznih „full size SUV“, a da bi što više mase vozila prepustio teškim baterijama, karoserija je izrađena od aluminijuma. Enterijer je popunjen danas aktuelnim asistencijama i vrhunskim sistemom povezivanja i infotejmentom.

Foto: Nio

Ipak ono što je verovatno zanimljivije je njegov pogon, kojim planira da stane na crtu Tesli. Ima dva elektromotora ukupne snage od 652KS i 840 Nm obrtnog momenta. Kao i kod gotovo svih električnih automobila velike snage, performanse fascinantne, pa veliki SUV do 100 km/h ubrzava za samo 4,4 sekunde. Moćni pogon napaja sa iz seta baterija od 70 kWh, koji manji nego kod Tesle, a jedno punjenje dovoljno je za autonomiju od oko 350 kilometara. Kako bi se eliminisalo dugotrajno zaustavljanje zbog punjenja baterija, predviđena je zamena prazne baterije punom koja traje samo tri minuta. Proizvođač, za sada u Kini odakle potiče kompanija, predviđa izgradnju 1.100 stanica za zamenu baterija, naravno ne samo za ES8 nego i za sve ostale modele koje planira da proizvodi ovaj novi proizvođač automobila koji trenutno ima 2.000 zaposlenih.

Foto: Nio

Razumljivo, ES8 uveliko ide i u pravcu autonomne vožnje. Koristi Pilot sistem sa 23 senzora, od čega je pet kamera, pet radara i 12 UZ senzora, koji za sada omogućavaju samostalno upravljanje na otvorenom putu.
Cena za NIO ES 8 je u Kini 67.700 $, ali će prvih 10.000 vlasnika morati da plate po 82.800 $, doduše uz najvišu moguću opremi koja će pratiti početak proizvodnje. Baterija se ne mora kupiti uz automobil, nego se može iznajmiti po ceni od 193 dolara mesečno, što smanjuje nabavnu cenu za osetnih 15.000 $.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault 5 stiže 2023., da li je R4 sledeći?

Renault oživljava svoj R5 2023., a postavlja se pitanje da li će se i ...

Kriza sa čipovima prolazi do kraja 2022. ali…

Kriza sa čipovima koja još uvek drma auto industriju trebala bi proći do kraja ...

Test Renault Clio E-Tech 145 Hybrid

Test Renault Clio E-Tech 145 Hybrid – osvežen je gradski mališan koji je i ...

Formula 1 – Vestappenu sprint trka u Brazilu

Formula 1 – Vestappenu sprint trka u Brazilu u zanimlivoj trci sa mnogo borbi ...

Nova Mercedes Benz C-Klasa predstavljena u Beogradu

Kompanija Star Import organizovala je regionalnu prezentaciju nove generacije C-Klase za predstavnike medija i ...

BMW sprema vatreni M3 karavan

Jedna zamračena ali službena fotografija rekla je sasvim dovoljno – BMW sprema vatreni karavan ...